Erna hardt ut mot Trumps innreiseforbud: - Vi har en plikt til å beskytte mennesker på flukt

- Jeg er bekymret, sier statsminister Erna Solberg (H). 

- MÅ BEHANDLES LIKT: «Flyktninger og andre mennesker må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. USA bryter med dette ved å nekte innreise», skriver statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet
- MÅ BEHANDLES LIKT: «Flyktninger og andre mennesker må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. USA bryter med dette ved å nekte innreise», skriver statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet. Foto: Thomas Rasmus Skaug/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Flyktninger og andre mennesker må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. USA bryter med dette ved å nekte innreise», skriver statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.

Donald Trumps presidentordre, som innebærer et strengt innreiseforbud rettet mot muslimer, har i løpet av ett døgn ført til kaos og massive demonstrasjoner i flere amerikanske byer.

Vedtaket gjelder personer fra henholdsvis Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen, og i praksis har det allerede trådt i kraft.

- Ikke riktig

På spørsmål fra Dagbladet har statsminister Erna Solberg sendt Dagbladet sin reaksjon på presidentordren. Hun kritiserer Trumps avgjørelse med harde ord:

«Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam», skriver hun.

- Plikt og ansvar

«Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt. Norge gjør en stor innsats på dette området både i nærområdene og med dem vi tar til Norge. Dette ansvaret har også USA», skriver Solberg.

Hun understreker at Norges strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som «inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier - og er en motvekt mot ekstremistenes verdier».

«Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen», skriver Solberg.

- Kan ikke rettferdiggjøres

Norges statsminister er ikke alene om å kritisere innreiseforbudet.

ØNSKET SAMARBEID: Da Trump vant valget i fjor uttalte Erna Solberg at hun ville ha et bredt samarbeid med den nyvalgte presidenten. Nå er tonen en litt annen. Foto/ Video: NTB ScanpixVis mer Vis mer

Der Solbergs kollega i Canada, Justin Trudeau, ønsket alle som flykter fra «forfølgelse, terror og krig» velkommen, var Angela Merkel svært krass.

- Det kan ikke rettferdiggjøres å mistenkeliggjøre spesifikke grupper eller trosretninger for å bekjempe terrorisme, sier Tysklands forbundskansler, ifølge Sky News.

Manglende May-støtte

Heller ikke Theresa May, statsminister i Storbritannia, støtter USAs politikk.

Rett etter midnatt la May ut en melding hvor hun understreket at «hun ikke var enig» i Trumps avgjørelse.

Dette etter at hun først hadde sagt at «innvandringspolitikken til USA er en sak for amerikanske myndigheter, på samme måte som vår innvandringspolitikk bør bli bestemt av vår regjering».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer