(Dagbladet): «Flyktninger og andre mennesker må behandles likt uavhengig av religion, nasjonalitet og hudfarge. USA bryter med dette ved å nekte innreise», skriver statsminister Erna Solberg (H) til Dagbladet.
Donald Trumps presidentordre, som innebærer et strengt innreiseforbud rettet mot muslimer, har i løpet av ett døgn ført til kaos og massive demonstrasjoner i flere amerikanske byer.
Vedtaket gjelder personer fra henholdsvis Iran, Irak, Syria, Sudan, Somalia, Libya og Jemen, og i praksis har det allerede trådt i kraft.

Sahar skulle ta vare på sin kreftsyke mor (76). Så satte USA foten ned
- Ikke riktig
På spørsmål fra Dagbladet har statsminister Erna Solberg sendt Dagbladet sin reaksjon på presidentordren. Hun kritiserer Trumps avgjørelse med harde ord:
«Vi skal være besluttsomme i kampen mot terror, men jeg synes ikke det er riktig å skjære så mange mennesker fra enkeltland over én kam», skriver hun.
- Plikt og ansvar
«Vi har en plikt og et ansvar for å beskytte mennesker på flukt. Norge gjør en stor innsats på dette området både i nærområdene og med dem vi tar til Norge. Dette ansvaret har også USA», skriver Solberg.
Hun understreker at Norges strategi i kampen mot terror er å bygge en bred koalisjon som «inkluderer moderate muslimske krefter, som står fast ved våre liberale verdier - og er en motvekt mot ekstremistenes verdier».
«Jeg er bekymret for at et generelt innreiseforbud ikke bygger opp om denne felles innsatsen», skriver Solberg.
- Kan ikke rettferdiggjøres
Norges statsminister er ikke alene om å kritisere innreiseforbudet.
Der Solbergs kollega i Canada, Justin Trudeau, ønsket alle som flykter fra «forfølgelse, terror og krig» velkommen, var Angela Merkel svært krass.
- Det kan ikke rettferdiggjøres å mistenkeliggjøre spesifikke grupper eller trosretninger for å bekjempe terrorisme, sier Tysklands forbundskansler, ifølge Sky News.
Manglende May-støtte
Heller ikke Theresa May, statsminister i Storbritannia, støtter USAs politikk.
Rett etter midnatt la May ut en melding hvor hun understreket at «hun ikke var enig» i Trumps avgjørelse.
Dette etter at hun først hadde sagt at «innvandringspolitikken til USA er en sak for amerikanske myndigheter, på samme måte som vår innvandringspolitikk bør bli bestemt av vår regjering».
