OSLO  20140319.
Statsminister Erna Solberg under spørretimen på Stortinget onsdag.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
OSLO 20140319. Statsminister Erna Solberg under spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Erna heier på Jens

- Bra for Norge, sier statsministeren. Bekrefter at Stoltenberg kan bli ny NATO-generalsekretær veldig snart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg heier på Jens Stoltenberg som ny generalsekretær i NATO.

- Jeg mener det er bra for Norge hvis det blir sånn, Jens Stoltenberg har med seg mange perspektiver på nord-områdene og situasjonen her. Han har gode kvalifikasjoner for å gjøre en god jobb. Og så har regjeringen bestemt at vi skal heie på nordmenn, uavhengig av politiske preferanser, sier statsminister Erna Solberg til Dagbladet.

- Jeg mener dette er bra for Norge som en liten nasjon og at det er en berømmelse for det norske politiske systemet, føyer hun til.

Kan bli avgjort snart Jens Stoltenberg er toppkandidat til å overta som generalsekretær i NATO når Anders Fogh Rasmussen går av til høsten. Stoltenberg har støtte fra de store NATO-lederne, Barack Obama, Angela Merkel og Francois Hollande.

Ifølge VG ønsker USA en rask avgjørelse. Og statsminister Erna Solberg sier nå at Jens Stoltenberg kan bli valgt veldig snart.

- Det blir avklart når NATO-landene er enige. Anders Fogh Rasmussen går av ved utgangen av året, men det kan skje tidligere. Det kan bli avgjort på utenriksminister-nivå eller på ambassadør-nivå. Sånt er konsensus-bestemt, sier Solberg.

Hun ønsker ikke å utdype mer rundt prosessen med å fremme Stoltenbergs kandidatur.

Jobber for Jagland Kilder sier til VG at det er lite aktuelt for Norge å ha toppvervene både i NATO og i Europarådet. Tidligere statsminster Thorbjørn Jagland (Ap) er i dag leder i Europarådet.

- Er det greit å bytte Jens mot Jagland?

- Vi kandidaterer aktivt for Thorbjørn Jagland. Det er ikke et valg, sier Erna Solberg.

Kakedebatt Hun møtte pressen i dag etter den muntlige spørretimen i Stortinget. I stortingssalen heiet hun ikke på Jens. De to toppolitikerne duellerte mot hverandre i kake-debatt om norsk produktivitet og rettferdig fordeling.

Solberg frykter at lønnsveksten ikke står i forhold til verdiskapningen i samfunnet. Det avviser Stoltenberg.

— Det går gjennomgående godt i norske bedrifter. Det har bidratt til vekst i lønnsinntekter og eierinntekter samtidig. Men lønnsvekstens andel av verdiskapningen er ikke større nå enn før. Det er kaka som er blitt større, sa Stoltenberg.

— Vi får bedre pris for kaken, men vi har ikke nødvendigvis bakt den større, svarte Solberg, som beskriver skillet mellom lønnsvekst og produktivitet som et farlig gap. Hun forklarer det med høye råvare