Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Redd Barna: Ikke vanskelig å bringe ut norske Syria-barn

- Erna, hent barna hjem

Erna Solberg må ta noe av ansvaret hvis den syke fireåringen i Syria dør, mener Redd Barnas generalsekretær Birgitte Lange.

PEKER PÅ ERNA: Redd Barna mener statsminister Erna Solberg må ta noe av ansvaret dersom den syke fireåringen dør. Det er i denne flyktningleiren, al-Hol i Syria, at gutten oppholder seg med sin mor og lillesøster. Foto: AFP/NTB Scanpix
PEKER PÅ ERNA: Redd Barna mener statsminister Erna Solberg må ta noe av ansvaret dersom den syke fireåringen dør. Det er i denne flyktningleiren, al-Hol i Syria, at gutten oppholder seg med sin mor og lillesøster. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer

- Gutten er så syk at han risikerer å dø i flyktningleiren Al Hol, fordi han ikke får nødvendig helsehjelp. Dersom han dør, bærer regjeringen og Solberg en del av ansvaret, sier Lange til Dagbladet.

Det er sterke ord generalsekretæren i Redd Barna kommer med. Men så har hun også fått nok av regjeringens håndtering av saken.

- Solberg og regjeringsmedlemmene må gå i seg selv og se at den interne uenigheten i regjeringen er det største hinderet for å få barna i trygghet. Disse barna kan fremdeles reddes. Alt som kreves er vilje, sier hun.

Sult

Lange viser til statistikk fra Verdens helseorganisasjon, som forteller at 313 barn har dødd i Al Hol siden desember i fjor. 77 prosent av dem var under fem år gamle da de døde.

- Det kan være et spørsmål om tid før norske barn blir en del av dødsstatistikken. Til tross for dette nøler statsministeren, sier Redd Barna-sjefen og fortsetter:

- De norske barna er sterkt traumatiserte, lider av sult, og mangel på rent vann. Det begynner også å bli kaldere i området.

INGEN NÅDE: Konstituert første nestleder Sylvi Listhaug og partileder Siv Jensen i Frp sier at de ikke har noen sympati og at det ikke er noe rom for tilgivelse for kvinnene som har reist ned til Syria for å slutte seg til IS. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ber Erna svare

Birgitte Lange mener det er grunn til å konfrontere statsministeren med uttalelser som hun kom med overfor Dagbladet i februar.

- Barn skal ikke lide for foreldrenes valg. Dersom det kommer barn av fremmedkrigere til Norge, må vi finne en god måte å ta vare på dem på, sa hun.

Siden har diskusjonen rast i regjeringen. Fem foreldreløse barn ble tidligere i år hentet til Norge, men spørsmålet om hva som skjer med resten av barna og deres foreldre, er uavklart.

- Det virker ikke som at statsministeren faktisk mener det hun sier, om at barna ikke skal lide for foreldrenes handlinger. Tvert imot lar statsministeren de samme barna lide i syriske interneringsleire hver eneste dag, fordi hun ikke viser vilje til å hente dem hjem til trygghet.

- Ikke krevende

Redd Barna mener regjeringen og statsminister Erna Solberg har skapt et feilaktig inntrykk av at det er komplisert og krevende å hente Syria-barna og mødrene deres til Norge.

- Det stemmer ikke med virkeligheten. Sannheten er tvert imot at veien ligger helt åpen for å få barna hjem. Det er regjeringen alene som sitter på nøkkelen til å få de norske barna hjem, sier Lange og fortsetter:

- Erfaringene våre fra bakken er at leirmyndighetene mer enn gjerne vil hjelpe til med å finne og sende ut barna. Kurdiske selvstyremyndigheter, som har full kontroll i området, er fremdeles krystallklare på at de vil gjøre alt de kan for å bistå norske myndigheter med å hente hjem de norske barna og mødrene deres, sier hun.

Peker på moren

Statsministerens kontor viser til Utenriksdepartementet for kommentarer til utspillet fra Redd Barna. Statssekretær Audun Halvorsen (H) sier regjeringen er bekymret for Syria-barna og at sakene er høyt prioritert.

Samtidig slår han fast at foreldreansvaret står sterkt i norsk lovgivning og at foreldre har rett og plikt til å ta avgjørelser på barns vegne.

- Utenrikstjenesten kan ikke hente barn fra utlandet i strid med dette, uavhengig av årsaken til at barnet befinner seg i utlandet. Dette innebærer at for barn som er i følge med sine foreldre som har foreldreansvar, må foreldrene selv anmode om og samtykke til at utenrikstjenesten eventuelt bistår med utreise for barna, sier Halvorsen.

SYRIA: Utenriksdepartementets Kristian Netland er i Al-Hasakah, nordøst i Syria for å formalisere hjemkomsten for de såkalte Syria-barna. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen, Dagbladet TV. Vis mer

Han tilføyer at norske myndigheter over tid har arbeidet for å legge til rette for lokal helsehjelp, men hevder mor sier nei til dette.

- Utenrikstjenesten har oppfordret mor til å følge råd fra lokalt medisinsk personell slik at gutten kunne undersøkes nærmere og motta medisinsk behandling. Så langt har mor avslått tilbudene om helsehjelp for sønnen, sier Halvorsen.

Overfor VG har familiens advokat Nils Christian Nordhus tidligere gått i rette med UDs virkelighetsbeskrivelse.

- Moren tar sønnen med til jevnlig oppfølging i leiren, men det helsetilbudet er ikke tilstrekkelig. Dersom et supplerende, og seriøst, tilbud kan bli gitt, så vil vi selvsagt vurdere det, sa han til avisen.

ALLE SKAL HJEM: Olaug Bollestad, konstituert KrF-leder, og Kjell Ingolf Ropstad, påtroppende KrF-leder, jobber for at Norge skal hente hjem alle Syria-barna. I første omgang prioriteres de foreldreløse. Video: Jon Even Andersen/Jørgen Gilbrant Vis mer

- Uproblematisk

Redd Barnas generalsekretær framholder at det er uproblematisk å straffeforfølge Syria-barnas mødre i Norge. Hun avviser at det kan være en løsning å bare hente hjem barna og la mødrene være igjen i Syria, slik blant andre Fremskrittspartiets Ungdom har tatt til orde for.

- Å bli skilt fra sin nærmeste omsorgsperson under dramatiske omstendigheter kan være ytterligere traumatiserende for sårbare barn. Det er stor forskjell på å bli skilt fra en forelder som blir igjen i Syria uten at barna aner hva som skjer med moren sin, og å ha en mor i fengsel i Norge, sier Lange og viser til at barna da kan ha mulighet til kontakt med moren sin.

- Om mødrene på sikt er i stand til å ha omsorg for barna, så kan gode fagpersoner vurdere det under trygge omstendigheter i Norge. Det er ikke mulig under de ekstreme forholdene i leirene å gjøre faglig forsvarlige vurderinger til det beste for barnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling