Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna hyllet Silje (30) i nyttårstalen: - Et sterkt bilde på hva et menneske kan gjøre for andre

Hyllet ildsjeler - og lovet bedre behandling for kreftpasienter.

 PASIENTEN I FOKUS: Statsmimister Erna Solberg lovet raskere diagnostisering og bedre behandling for kreftpasienter i sin nyttårstale. Hun varslet også at 2015 blir et viktig år for klimaet, og at Norge vil være pådriver i forhandlingene om en ny klimaavtale på toppmøtet i Paris på slutten av år 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
PASIENTEN I FOKUS: Statsmimister Erna Solberg lovet raskere diagnostisering og bedre behandling for kreftpasienter i sin nyttårstale. Hun varslet også at 2015 blir et viktig år for klimaet, og at Norge vil være pådriver i forhandlingene om en ny klimaavtale på toppmøtet i Paris på slutten av år 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) erkjente i sin nyttårstale i kveld at noen kreftsyke får diagnosen for sent, og at andre må vente for lenge på behandlingen. Hun lovet raskere og bedre behandling.

- Det er et ansvar for politikere å organisere helsetjenesten bedre. Ved årsskiftet har vi etablert diagnosesentre i alle deler av landet.
Sentrene skal raskt utrede pasienter når det er mistanke om kreft.

Skreddersydd behandling - Vi har også laget noe som kalles pakkeforløp for kreft. Det er ikke pasienten som skal være pakken. Pasienten skal få pakken.

Pakkeforløp betyr at behandlingen skreddersys etter en fast mal basert på den beste kunnskap om hva som gir god behandling. Pasienten skal få en fast koordinator.

Endringene innebærer at systemet skal tilpasses menneskene. Ofte har pasientene opplevd det motsatte. Alt vil ikke være perfekt første dag, men nå er vi i gang. Vi skal skape pasientenes helsetjeneste, sa Solberg i sin andre nyttårsdale.

Brukerstyrt assistanse Hun minnet om at fra årsskiftet vil mennesker med stort behov for bistand få lovfestet rett til brukerstyrt personlig assistanse.

- De skal selv bestemme hvordan hjelpen de er tildelt, skal gis, og hvem som skal utføre den. Det handler om muligheter for alle. Det handler om likeverd, sa Solberg.

Roste Silje I talen la hun vekt på at alle mennesker kan gjøre en forskjell ved å se og støtte andre, i familien, på arbeidsplassen og i lokalsamfunnet. Hun trakk fram enkeltmennesker som har gjort en forskjell i året som har gått:

Legen Silje Lehne Michalsen dro til Sierra Leone for å bidra i kampen mot Ebola-smitten.

- Hun reddet liv, men var nær å ofre sitt eget. Hun overlevde og ga oss et sterkt bilde på hva et menneske kan gjøre for andre, sa Solberg.

Hun trakk fram Heidi, som ruset seg fra 14-års-alder og ble pasient ved Gatehospitalet.

- Hun er nå rusfri og deler av sin erfaring for å hjelpe andre, sa Solberg.

Huset tatt av vannmassene Knut Granheim, som under høstflommen ledet evakueringen i Odda samtidig som han så sitt eget hus bli tatt av vannmassene.

14-åringen Fredrik Dyb Alnes fra Godøya som fortalte statsministeren hva som kan gjøres for han og andre elever med dysleksi.

UTEN GRENSER Silje Lehne Michalsen (30) fra Leger uten grenser, ble smittet på jobb, men ble frisk igjen. Ifølge Erna Solberg gir legen et sterkt bilde på hva ett menneske kan gjøre for andre. 
Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
UTEN GRENSER Silje Lehne Michalsen (30) fra Leger uten grenser, ble smittet på jobb, men ble frisk igjen. Ifølge Erna Solberg gir legen et sterkt bilde på hva ett menneske kan gjøre for andre. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

- Og vi har i adventstiden fått møte freds-prisvinneren Malala Yousafzai som har blitt en stemme for jenters rett til å gå på skole.
Felles for dem alle er at de har gjort en forskjell for andre. Vi kan alle gjøre en forskjell, sa Solberg.

Hun tok også opp Odins historie, den 13 år gamle gutten som tok sitt liv etter langvarig mobbing. Hun sa at historien, som ble kjent gjennom VG, hadde gjort dypt inntykk.

- Odin sa, «det nytter ikke å si i fra for de gjør ikke noe uansett». Utestengning og mobbing kan ta fra barn og unge viktige år.

Ta ansvar - Både barn, ungdom og voksne må bidra til å stanse mobbing og utestengning. Voksne har et særlig ansvar. Det skal nytte å si fra til en voksen. Vi må bry oss, ikke avvise barn som har det vanskelig. Det gjelder også oss foreldre. Vi må ta ansvar for hvordan våre egne barn oppfører seg, sa Solberg i nyttårstalen.

Må ruste Norge Statsministeren sa at mye tyder på at oljeaktiviteten nå har passert toppen, og ikke lenger være motoren bak landets økonomiske vekst.

- Nye næringer må bidra mer til å bære velferds-ordningene og løfte landet vårt videre. Da må vi gjøre det mer lønnsomt å investere i nye norske arbeidsplasser. Vi må bli bedre på å skape nytt. Derfor vil det i år være en historisk satsning på forskning, innovasjon og kunnskap, sa Solberg.

Viktig klimaår Hun sa at det nå er viktig å skape flere nye arbeidsplasser, og å ruste Norge for framtida. Statsministeren understreket at behovet for omstilling også gir mulighet til å skape et bedre og grønnere samfunn. Hun sa at 2015 blir et viktig år for klimaet.

- Norge har et ansvar for å gjøre en forskjell i arbeidet for å begrense klimaendringene. Mot slutten av året møtes verdens ledere i Paris. Målet er å enes om en ny klimaavtale.

RUSFRI Erna Solberg besøker Gatehosptitalet og møter de tidligere pasientene Jon-Are, Heidi og Wenche. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
RUSFRI Erna Solberg besøker Gatehosptitalet og møter de tidligere pasientene Jon-Are, Heidi og Wenche. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Norge er pådriver for en avtale som bidrar til å begrense global oppvarming. Avtalen som ble inngått på klimamøtet før jul, var et lite skritt i riktig retning. Hvis vi lykkes i Paris, kan det bli den viktigste internasjonale avtalen i vår tid, sa Solberg.

Utslipp skal ned Hun sa at Norge har klare ambisjoner, og det er derfor Norge er ledende i arbeidet med å bevare regnskog.

- Norske utslipp skal også ned. Vi vet at klima og økonomisk vekst kan gå hånd i hånd. Vi må blant annet få frem ny klima- og miljøteknologi for norske bedrifter. Vi må bygge ut mer jernbane og et bedre kollektivtilbud. Vi må gjøre boligene våre mer energivennlige.

Grønne gründere Vi har en godt utdannet befolkning, og vi er raske til å ta i bruk ny teknologi. Vi har de beste forutsetninger for å lykkes med å få frem de grønne gründerne og de nye arbeids-plassene, sa statsministen.

LEDET EVAKUERINGEN: Knut Granheim fra Sivilforsvaret (t.v.) ledet evakueringen selv om hans eget hus var tatt av flommen i Odda. Her sammen med olje- og energiminister Tord Lien..
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
LEDET EVAKUERINGEN: Knut Granheim fra Sivilforsvaret (t.v.) ledet evakueringen selv om hans eget hus var tatt av flommen i Odda. Her sammen med olje- og energiminister Tord Lien.. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer
JENTERS RETT Malala Yousafzai har blitt en stemme for jenters rett til å gå på skole- Erna Solberg mener den unge Nobel-prisvinneren er en av mange enkeltpersoner som gjør en forskjell for andre.Foto: Odd Andersen/ AFP
JENTERS RETT Malala Yousafzai har blitt en stemme for jenters rett til å gå på skole- Erna Solberg mener den unge Nobel-prisvinneren er en av mange enkeltpersoner som gjør en forskjell for andre.Foto: Odd Andersen/ AFP Vis mer