Erna i brev til EU:
Skjerp klimamålene!

Statsmininster Erna Solberg ber EU skjerpe klimamålene fra 40 til 55 prosent kutt innen 2030. Hun lover samtidig at Norge skal skjerpe sine egne klimamål.

Erna i brev til EU:Skjerp klimamålene!
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det er i et brev til den nye presidenten for EU-kommisjonen Ursula von der Leyen at statsmininster Erna Solberg ber EU om å øke ambisjonene.

- Jeg oppfordrer EU til å øke sitt samlede ambisjonsnivå på klimaområdet fra 40 til 55 prosent utslippskutt innen 2030. Jeg sa også at Norge vil melde inn et forsterket klimamål i tråd med EUs økte ambisjoner, sier Erna Solberg til Dagbladet.

- Et forsterket klimamål i EU vil være en av de viktigste beslutningene for norsk klimapolitikk de kommende årene. Det er derfor jeg syntes det er viktig at Norge gir et tydelig signal til EU at ambisjonene må økes.

EU-tak

Norge er knyttet til EUs klimapolitikk gjennom et felles kvotesystem og referanseåret man måles mot er utslippene i 1990.

Dette tilsier at Norge nå ber EU om at utslippene skal mer enn halveres i løpet av det neste tiåret sammenliknet med 1990-utslipp. Kvotepliktige sektorer omfatter omlag 40 prosent av de totale klimautslippene i EU.

Klimakvotene fungerer som et tak for utslippene, slik at det skal være umulig at utslippene er høyere enn det kvotene tillater.

- Vi gjennomfører vår klimapolitikk i samarbeid med EU. Rammeverket rundt kvotemarkedet er avgjørende for at norsk næringsliv får samme rammebetingelser som resten av EU landenes næringsliv, derfor er EUs fellesregler viktig for vår gjennomføring. Vi skal stoppe utslippene ikke utviklingen, slår Erna Solberg fast.

Skjerper målene

Sektorene som ikke er omfattet av klimakvotene er transport, landbruk, oppvarming og avfall. Hele elbil-satsingen til Norge påvirker for eksempel ikke den kvotepliktige delen av norske utslipp, men kommer på toppen av kuttene i kvotepliktig sektor.

Det er her Erna Solberg varsler at Norge også vil forsterke målene. Det blir tøffe tak.

- Dette blir ikke enkelt, verken for EU eller Norge. Vi vil måtte stille strengere krav til nullutslippsteknologi og elektrifisering i oljesektoren, flere nullutslippsmotorer i transportsektoren, og lavere utslipp fra landbruket, sier Solberg, som også påpeker at Norge har særlige utfordringer med spredt bosetting.

- Å kutte utslippene fra transportsektoren går greit mange steder i de store byene, men vi må ikke glemme at Norge er et tynt befolket og langstrakt land hvor mange er avhengig av bilen og hvor jordbruket er mye av grunnen til at vi har spredt bebyggelse. Derfor må det være ulike tiltak i ulike deler av landet og utslippssektorer, sier Erna Solberg.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer