Erna i Paris: - Melankolsk å være her

Roseseremoni avlyst etter store klimademonstrasjoner.

 TILBAKE I PARIS:  Statsminister Erna Solberg møtte pressen ved Eiffeltårnet dagen før åpningen av FNs klimakonferanse i Paris 2015.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TILBAKE I PARIS: Statsminister Erna Solberg møtte pressen ved Eiffeltårnet dagen før åpningen av FNs klimakonferanse i Paris 2015. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS/OSLO (Dagbladet): Norges statsminister Erna Solberg (H) skulle etter planen legge ned sin rose for ofrene i Paris på Place de la Republique i byens sentrum i ettermiddag.
 
Statsministerens seremoni ble imidlertid avlyst som følge av voldsomme demonstrasjoner på plassen. Nærmere 150 demonstranter er pågrepet etter kraftige sammenstøt med politiet.

Derfor møtte Solberg i stedet norsk presse på Trocadero-platået med utsikt over Eiffeltårnet.

- Det er alltid fint å være i Paris, men det er selvfølgelig melankolsk når du ser hvor mye politi og barrierer som er her. Men det er også fint å se at det er julegater på Champs-Élysées og masse folk ute, sier statsministeren til NTB.

Voldsom sikkerhet Besøket til Solberg kommer to uker og to dager etter at 130 mennesker ble drept i terrorangrepene i den franske hovedstaden.

Flere veier er stengt inn til det enorme lagerområdet nord for Paris der over 140 stats- og regjeringssjefer skal delta på den offisielle åpningen av klimatoppmøtet i morgen, deriblant USAs president Barack Obama, Kinas president Xi Jinping, og Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Byen er også generelt preget av det forsterkede sikkerhetsoppbudet.

Demonstrasjonsforbud Demonstrasjonene ved Place de la Republique kom etter at myndighetene av sikkerhetshensyn la ned forbud mot demonstrasjoner under klimatoppmøtet.

Demonstranter kastet glassflasker og lys, og politiet skal ha brukt tåregass for å spre folkemengdene i byen som den norske statsministeren besøker i forbindelse med klimaforhandlingene.

Frankrikes president François Hollande fordømmer den «skandaløse» oppførselen.

VOLDSOMME SAMMENSTØT: Her skulle statsminister Erna Solberg egentlig ha lagt ned en rose for terror-ofrene i dag. Foto: Eric Gaillard / REUTERS / NTB scanpix
VOLDSOMME SAMMENSTØT: Her skulle statsminister Erna Solberg egentlig ha lagt ned en rose for terror-ofrene i dag. Foto: Eric Gaillard / REUTERS / NTB scanpix Vis mer

- Det er dobbelt beklagelig, til og med skandaløst, at dette skjedde på Place de la Republique, hvor det er lagt ned blomster og lys til minne om dem som ble drept av terroristenes kuler i Paris-angrepene 13. november, sier han, ifølge NTB.

Usikker på godt nok resultat Forut for reisen erklærte Solberg at verden måtte jobbe sammen for å møte klimautfordringene.

- Derfor ønsker Norge en forpliktende klimaavtale som omfatter alle verdens land, skrev Solberg tidligere i dag på sin hjemmeside.

Hun er likevel noe usikker på om resultatet fra de kommende klimakonferansene vil være godt nok til å møte utfordringene verden står ovenfor.

- Man kan reelt håpe på at vi får en ambisiøs avtale med langsiktige, gode mål. Om de kortsiktige, for 2030, er gode nok, det er jeg litt usikker på. Men hvis vi får til en avtale om at vi skal skru til enda mer framover, se hverandre i kortene, så kan det være at vi har fått grunnlaget for å få noe som er enda bedre, sier Solberg til NTB.

- Trenger et vendepunkt Et solid rapporteringssystem er noe av det den norske delegasjonen kommer til å jobbe aktivt for under forhandlingene i Paris. I tillegg ønsker norske myndigheter at alle land jevnlig skal legge fram nye utslippsmål, helst hvert femte år. Målet er at verden skal bli klimanøytral innen 2050.

- Vi har behov for en avtale i Paris som blir vendepunktet for det globale klimaarbeidet, og at det blir starten på den internasjonale klimadugnaden vi nå ser konturene av, sa klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) til Dagbladet i går.

- Tror du vi kan klare det?

TROSSET FORBUD: En demonstrant kaster gjenstander mot opprørspolitiet under sammenstøt i Paris søndag. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB scanpix
TROSSET FORBUD: En demonstrant kaster gjenstander mot opprørspolitiet under sammenstøt i Paris søndag. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har personlig troen på at vi skal kunne klare det under forutsetning at vi nå skjønner at Paris må være vendepunktet, men vi begynner å få dårlig tid. Hvis vi drar fra Paris om tre uker og ikke fikk til noe, kommer det ikke til å gå, sier hun.

SKJOLD OG TÅREGASS: En miljøaktivist går mot politiet på Place de la Republique, der de planlagte demonstrasjonene er avlyst etter terrorangrepene for drøye to uker siden. Politiet skal ha brukt tåregass for å spre demonstrantene. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB scanpix
SKJOLD OG TÅREGASS: En miljøaktivist går mot politiet på Place de la Republique, der de planlagte demonstrasjonene er avlyst etter terrorangrepene for drøye to uker siden. Politiet skal ha brukt tåregass for å spre demonstrantene. Foto: Benoit Tessier / Reuters / NTB scanpix Vis mer