Coronaberedskap og vaksiner:

Erna innrømmer: - Skjønnhetsfeil

Statsminister Erna Solberg (H) sier beredskapsplanene var basert på «en helt annen» type pandemi, og erkjenner at deler av beredskapen «åpenbart» ikke var godt nok forberedt. Raymond Johansen må foreløpig vente på enda flere vaksiner.

ERNA SOLBERG: Erna Solberg svarer på hennes tanker rundt boten hun mottok for brudd på smittevern i anledning hennes 60-årsdag. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronakommisjonen legger i dag fram sin første rapport om hvordan landet var forberedt på, og håndterte, pandemien.

Statsminister Erna Solberg (H) erkjenner at ting ikke var helt på stell, men hun sier coronapandemien ikke var den samme type pandemi som landets beredskap var basert på.

- Åpenbart er det ting i pandemien som ikke var godt nok forberedt. Rett og slett fordi det kom en helt annen pandemi enn pandemiplanene våre var basert på. De var basert på svineinfluensaen og stortingsmeldingen som ble behandlet i 2012 og 2013 om pandemiberedskap som var veldig orientert mot den type influensapandemi vi hadde hatt, sier Solberg til Dagbladet.

- Skjønnhetsfeil

Statsministeren mener samtidig at regjeringen har håndtert pandemien godt, og hun ber nordmenn ta en titt utover landegrensa for en bekreftelse på det.

- Så har systemet fungert ganske godt, selv om det alltid er skjønnhetsfeil. Det er alltid forbedringspunkter og ting man kunne gjort annerledes. Vi valgte virkemidler som ikke fantes i et eneste europeisk lands pandemiplan, nemlig å stenge ned. Det kunne vi kanskje bare gjøre fordi det var utsikter til å få en vaksine om kanskje ett år - ikke fem år. Det har skjedd et stort skifte i verden på hvor raskt du kan få en vaksine.

- På et ja- og nei-spørsmål, er svaret nei?

- Jeg svarer ikke på ja- og nei-spørsmål av den typen fordi det er et misbruk av informasjonen. Nå må vi være kunnskapsbasert, vi må senke skuldrene og ikke arrestere på små og store ting. Det viktigste i evalueringen er at vi lærer, sier hun.

Ap: Ikke «skjønnhetsfeil»

Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet minner Solberg på at Smittevernloven ble revidert i Stortinget så sent som i juni 2019.

- Kommunelegene, som nå har stått i front i over et år og håndtert små og store lokale utbrudd, meldte da om et behov for en nasjonal plan for smittevern utenfor institusjonene. Det ble avvist av Solbergs ansvarlige smittevernstatsråd den gangen, folkehelseminister Sylvi Listhaug, sier Kjerkol.

Kjerkol mener det er åpenbart at ansvarsfordelingen under en pandemi burde vært bedre avklart - i forkant.

- Svaret som hele regjeringen stilte seg bak var at dette måtte løses med kommunesammenslåing. Også den manglede ansvarsavklaringen som vi har sett spilt i ulike medieoppslag denne uken ble adressert. Den burde selvsagt vært tydeligere avklart, selv om mye er håndtert bra i denne pandemien. Jeg vil ikke kalle det «skjønnhetsfeil» som er ordet statsministeren bruker, sier Kjerkol.

Ingen gladnyhet til Raymond

Vaksinekapasiteten økes nå i Oslo. Det å prioritere flere vaksinedoser til Oslo vil gagne hele landet, understreket byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på en pressekonferanse tidligere i dag.

- Vi jobber med vaksinestrategien, vi er ikke ferdige med den. Og så er det mange gode tall i Oslo, mange bydeler i Oslo vaksinerer flere enn noengang. Bjerke bydel vaksinerer nå i aldersgruppen 45 - 55, og så langt ned har ingen andre kommet, sier Solberg.

- Gis det flere vaksiner til Oslo nå?

- Vi har ikke fattet noen ny beslutning om fordeling, og vi må ha de prosessene vi er opptatt av å ha, svarer Solberg.

Oslo fortsatt nedstengt

Som Dagbladet erfarte tidlig onsdag formiddag, kom det ingen lettelser i coronatiltakene i Oslo. Johansen ventes å lansere en gjenåpningsplan for hovedstaden neste uke.

Etter én måned med hjemmeundervisning skal alle Oslos elever tilbake på skolen fra mandag i neste uke. Smitteverntiltakene i skolene blir enda sterkere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer