Erna inspirert av David Camerons skatteløfter

Høyrelederen gjest på de konservatives landsmøte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Høyrelederen har vært gjest under de konservatives landsmøte. Og hun har plukket opp mange ideer fra sine britiske kolleger. Ikke minst støtter hun David Camerons kamp for lavere arveskatt.

Camerons skatteløfter har blitt sett på som et av de viktigste våpnene når han nå skal slå tilbake mot Gordon Brown.

– Jeg synes at vi bør se på arveskatten på nytt, også i Norge. Vi må se på hvordan vi kan få et system som gjør det mulig for vanlige folk å arve barndomshjem eller hytter. Vi har foreslått endringer før, og jeg mener at dette bør vi se på en gang til, sier Erna Solberg til Dagbladet.

– Jeg ser ikke på dette som et populistisk utspill fra de konservative. Dette er en utfordring som mange møter, sier Solberg og viser til de høye boligprisene og hvordan dette slår ut i arvesammenheng.

Godt rustet

En presset David Cameron holdt i går en flammende tale som vekket flere enn Erna Solberg. Tory-lederen gikk på podiet uten manus og holdt det gående i 20 minutter. Landsmøtet markerer partiets nye offensiv etter at statsminister Gordon Brown har hatt svært meningsmålinger de siste ukene.

Utspillet om lavere arveskatt har fått god mottagelse i media, men enkelte av de Labour-vennlige avisene mener at Cameron lover mer enn han kan holde.

Erna Solberg fikk et kort møte med Tory-lederen. Hun er overbevist om at de konservative er godt forberedt til et valg.

FLAMMENDE TALE: De konservatives leder David Cameron taler under partiets landsmøte i London. En av dem som fulgte med, og som var gjest under landsmøtet, var Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Andrew Yates/AFP/Scanpix
FLAMMENDE TALE: De konservatives leder David Cameron taler under partiets landsmøte i London. En av dem som fulgte med, og som var gjest under landsmøtet, var Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Andrew Yates/AFP/Scanpix Vis mer

– Jeg synes de konservative har jobbet godt med politikken. Det er mye retorikk og medieshow i Storbritannia. Jeg synes at Cameron nå har lagt en strategi som bygger på virkelig politikk. Det inspirerer meg, sier Solberg.

Hun fløy tilbake til Norge i går kveld, og har med seg flere ideer hjem.

– De konservative er godt forberedt til et valg. Bedre enn det folk har trodd, sier Solberg.

Skole og integrering

Ved siden av skattepolitikken er det skolepolitikk og integrering som Solberg vil fremheve etter møtet. Hun viser til at de konservative i likhet med høyre ønsker en økt satsing på den offentlige skolen. Og hun vil lære av britisk integreringspolitkk, både på godt og vondt.

– Britene har på mange måter kommet lenger enn oss. Det er spesielt interessant å se hvordan de har håndtert spørsmål rundt sosial integrering, sier Solberg.

De konservative i Storbritannia vil også se på skattleggingen av inntekt, men de ønsker foreløpig ikke å gå i detalj på tiltakene. Avslutningen av landsmøtet blir av partitopper beskrevet som en vekkelse, og partiet ønsker nå å legge interne stridigheter bak seg. Solberg ble inspirert av hvordan Cameron i det siste har mobilisert partiveteraner.

STØTTER KAMPEN MOT ARVESKATT: Erna Solberg har lyst til å se på arveskatten igjen, etter at temaet ble tatt opp av partileder David Cameron på landsmøtet.