Erna kan bli statsminister

Kjell Magne Bondevik innrømmer at det finnes alternativer til han som statsminister på borgerlig side, men nekter å snakke om det fordi det «forvirrer velgerne».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Etter folkemøtet i går kveld bekreftet statsminister Kjell Magne Bondevik at han er enig med utsagnet til Dagfinn Høybråten i Vårt Land i forgårs. Avisa henviste til situasjonen i 2001 da KrF gikk til valg uten en plan B, men som likevel endte i en annen regjering.

-  Er det ikke mer redelig å fortelle velgerne hva dere vil gjøre i de ulike scenariene?

-  Forvirrer folk

-  Det redeligste er å fortelle om det regjeringsalternativet man jobber for. Sekundære og tertiære alternativer forvirrer bare folk, sa Høybråten.

-  Jeg er enig med Høybråten i det. Men vi sa både i 2001, og vi sier det nå, at vi må selvsagt vurdere situasjonen etter valget. Dette handler ikke om min person, sa Bondevik til Dagbladet.

Det betyr at det ikke er riktig som Bondevik hevder at valget står mellom han og Jens Stoltenberg.

Solberg statsminister

Blir det et ikke-sosialistisk flertall på Stortinget etter valget, er det etter all sannsynlighet Erna Solberg som blir statsminister. Grunnen er som kjent at Carl I. Hagen sier «morn\'a, Kjell Magne» uansett.

 SEILER OPP:  Erna Solberg strevde med å komme til orde på NRKs folkemøte med Carl I. Hagen, Kjell Magne Bondevik, Jens Stoltenberg og Kristin       Halvorsen, men blir det ikke-sosialistisk flertall etter valget kan hun bli statsminister. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
SEILER OPP: Erna Solberg strevde med å komme til orde på NRKs folkemøte med Carl I. Hagen, Kjell Magne Bondevik, Jens Stoltenberg og Kristin Halvorsen, men blir det ikke-sosialistisk flertall etter valget kan hun bli statsminister. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

Under folkemøtet sa Bondevik: «Jeg ønsker å være ærlig overfor velgerne.»

Det fikk Carl I. Hagen til igjen å minne om valget i 2001 da plan B plutselig ble den foretrukne for Bondevik.

Nå er de politiske realitetene i en plan B enda klarere. Bare teknikken i Stortinget gjenstår: På hvilket tidspunkt og hvilken prosess som følges for at Bondevik går.

Likevel fortsetter samarbeidsregjeringen å innbille velgerne at statsministerduellen står mellom Stoltenberg og Bondevik. I virkeligheten driver statsministeren valgkamp for en regjering han ikke vil få en plass i.

-  Tofrontskrig

Ingen av de rødgrønne partilederne tror Bondevik har en sjanse til å overleve. Det vil de imidlertid ikke si offentlig ennå - fordi de vil la velgerne selv få oppleve det de betegner som kaos på borgerlig side.

Bondevik sier til Dagbladet at han ikke har noe imot at situasjonen forandret seg for ham etter Carl I. Hagens nei til ham som statsminister:

-  Vi fører nå en tofrontskrig, og det liker jeg.