Mektig fylkesleder:

- Erna kan takke seg selv

Lederen av Frp's største fylkeslag Frank Sve vil ikke støtte en Erna Solberg-ledet regjering partiet ikke er en del av. Han mener Frp uansett er i ferd med å gjøre Støre til statsminister.

SKUFFET OVER ERNA: Frp's fylkesleder Frank Sve. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SKUFFET OVER ERNA: Frp's fylkesleder Frank Sve. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Erna Solberg kan takke seg selv for det som nå kom. Som jeg sa i går: hvis hun vil velte regjeringen, så var dette måten å gjøre det på, sier Frank Sve.

Han er leder i Frp's største fylkeslag Møre og Romsdal og var en av dem som reagerte kraftig da nyheten om at regjeringen henter hjem en IS-kvinne og hennes to barn fra fangeleir i Syria.

- Hun må ta ansvar for dette. Hun lytter mer til mikropartiet Venstre enn til oss. Regjeringsprosjektet har blitt helt grått. Det viser også meningsmålingene. Det kom jo en krisemåling for Høyre seinest i går, sier han til Dagbladet, med henvisning til Opinions måling, der Høyre ble forbigått av Senterpartiet.

Greit å sette inn Jonas

Lykkes Siv Jensen med sin strategi, der hun vil tvinge gjennom noen viktige Frp-seiere i regjering, mener Frank Sve det kan være verdt det å fortsette i regjering.

- Det er klart at vi er i regjering for å få igjennom politikken vår. Da handler det om hva vi får igjennom, sier han.

- Hva hvis dere ikke får gjennomslag?

- Ja, da har Siv gjort det helt klart. Da går vi ut av regjering. Det er opp til Erna Solberg.

- Kan dere støtte Erna Solberg som statsminister i en regjering dere ikke er en del av?

- Nei, jeg mener vi ikke kan støtte en regjering vi ikke er en del av. Her får jeg snakke for meg selv. Det er Erna Solberg som avgjør dette, sier Frank Sve.

- Det betyr at dere i praksis risikerer å sette inn Jonas Gahr Støre som statsminister?

TRUER: Frp vil ut av regjering Vis mer Vis mer

- Ja, men det er det som skjer uansett. Det er det Erna Solberg er i ferd med å gjøre, det viser jo meningsmålingene. Om det skjer nå eller etter valget, om vi forsetter slik som dette, så setter vi inn Jonas som statsminister uansett, sier fylkeslederen.

Leverer krav i dag

Siv Jensen sa på «Politisk kvarter» i dag at hun vil gi statsminister Erna Solberg Frp-kravene i løpet av dagen. Jensen har ikke villet si hvilke krav de fremmer.

- På det nasjonale plan er det selvsagt innvandringspolitikken som er viktig, sier Sve, som har hatt jevn kontakt med partiledelsen.

Han nevner fra eget fylke sykehusøkonomi og Ålesund sykehus, der en oppgradering er utsatt i ti år, og vindmøller som han mener totalt ødelegger naturen.

- Fornuftig løsning

Stortingsrepresentant og sentralstyremedlem Christian Tybring-Gjedde gikk også ut og mente Frp måtte trekke seg fra regjering før Siv Jensen kom på banen.

- Jeg mener vi har kommet fram til en fornuftig løsning. En grundig utarbeidet kravliste til statsministeren med utgangspunkt i en streng og mer bærekraftig innvandringspolitikk som et ultimatum for Frp's videre regjeringsdeltakelse, sier han.

Tybring-Gjedde mener Frp ikke kan ta stilling til om de vil støtte en Solberg-ledet regjering nå.

- Ikke noe endret fra i går

Fylkesleder i Innlandet Frp, Johan Aas, ville også ha Frp ut av regjering etter beskjeden om IS-kvinnen.

- I realiteten har ikke noe endret seg fra i går. Fra det vi vet nå, så er det ikke så interessant for min del å fortsette i regjering. Men vi får vente og se hva som kommer ut av dette, og hvilke kort vi har på hånda, men med dagens kort er svaret det samme som i går, sier han til Dagbladet.

Han mener det er umulig å svare på nå, om Frp kan fortsette i regjering om Erna Solberg bøyer seg etter Siv Jensens krav.

- Vi må se resultatene. Derfor synes jeg det er greit å vente litt. Lista med krav må lages, så må den gå til statsministeren og så tilbake til landsmøtet. Akkurat nå er det håpløst å ta den avgjørelsen.

- Vil dere støtte en regjering ledet av Erna Solberg som dere ikke er en del av?

- Det blir hypotetisk. Som Siv sa før valget, vi støtter ikke en regjering vi ikke er en del av. Men det er vanskelig å svare på dette nå, det må bli en prosess når den tid kommer, sier han.

- Koker i grasrota

Frank Sve sier han oppfatter den varslede strategisamlingen i slutten av måneden som en frist for statsminister til å svare på Frp-kravene.

Men Aas mener det blir altfor seint.

- Det koker i grasrota. Strategikonferansen er i mine øyne altfor seint. VI må kunne ta neste steg fort. Jeg mener det må bli et landsstyremøte mye før det. Når det foreligger et resultat er det naturlig at landsstyret tar det videre. Det er vi som vedtar om vi sitter i regjering eller ikke.

- Siv Jensen sier statsminister Erna Solberg får kravene i dag. Blir dere i landsstyret informert om hva som står der?

- Vi blir informert i dag. Det er helt naturlig. Hvis vi ikke blir informert om status, så vil bare uroen fortsette, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer