Erna kan tape abortkampen

Åtte sterke fylkelag og Høyres kvinneforum ønsker ingen innstramming av abortloven. Erna er forberedt på nederlag.

VIL ENDRE LOVEN: Høyres programkomité var enstemmig, og Erna Solberg har sagt til Dagbladet at hun selv har argumentert for en det. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
VIL ENDRE LOVEN: Høyres programkomité var enstemmig, og Erna Solberg har sagt til Dagbladet at hun selv har argumentert for en det. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En enstemmig programkomité i Høyre ønsker å endre abortloven og fjerne punktet om at alvorlig sykdom kan være en selvstendig grunn for abort etter 12. uke. Erna Solberg støtter dette. I partiet har debatten rast. Nå tror Høyre-topper at Erna vil tape.

Lista over innkomne endringsforslag viser at de åtte største fylkeslagene - Oslo, Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag, Østfold, Buskerud, Rogaland, Hedmark, Hordaland - ønsker å stryke forslaget. Det samme gjør sterke grupper som Bergen Høyre, Bærum Høyre og Høyres kvinneforum.

- Holder til flertall - Jeg tror det blir flertall for å stryke punktet på landsmøtet. En rekke fylker har sendt inn strykningsforslag. Slik det ser ut nå, tror jeg det holder til et flertall. Det synes vi er positivt, sier Nikolai Astrup, som leder Oslo Høyre.

- Vi mener at dagens lov fungerer godt og at det ikke er behov for endringer. Jeg er trygg på at det blir slik, sier Yngve Brox, leder for Trondheim Høyre.

- For Høyres kvinneforum vil det være vår viktigste politiske seier om vi kan få et flertall for å beholde abortloven som i dag. Våre nitten fylkesforeninger har jobbet mye med denne saken. Den har skapt et stort politisk engasjement i hele landet, på tvers av geografi og alder, sier leder av forumet, Julie Brodtkorb.

Flere fylker og grupperinger, som Møre og Romsdal Høyre og Unge Høyre, er delt. 

- Vi er splittet på midten. Men jeg tror det blir flertall for å stryke punktet, sier leder i Unge Høyre, Paul Joakim Sandøy.

- Uheldig og utydelig Programkomiteens leder, Bent Høie, har argumentert med at dagens lov diskriminerer de som i dag som lever med alvorlige tilstander, og at endringen ikke vil få noen praktisk konsekvens.

- Det er mulig å se forslaget som en innstramming av abortloven. Det har provosert mange. I praksis er det vanskelig å se for seg at endret lovtekst ikke skal få konsekvens, sier Nikolai Astrup.

Han legger til at det er tradisjon for at stortingsrepresentanter fristilles i verdispørsmål, og at det derfor vil være «spesielt» å vedta lovendring på landsmøtet. Astrup mener også det er uheldig at programkomiteens forslag er utydelig.

- Det er helt åpenbart at det ikke går an å kommunisere hva dette vil medføre. Det er ryddigere å stryke punktet, sier Astrup.

Taushet = kompromiss Rogaland og Hordaland Høyre foreslår å erstatte programkomiteeens forslag med et punkt om at Høyre vil «videreføre dagens abortlovgivning». Forslaget om å stryke punktet — altså å ikke nevne abortloven i programmet — ses derfor på som et kompromissforslag.

VIL IKKE STRAMME INN ABORTLOVEN: Leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup tror han får flertall på Høyres landsmøte, som starter i slutten av uka. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix.
VIL IKKE STRAMME INN ABORTLOVEN: Leder av Oslo Høyre, Nikolai Astrup tror han får flertall på Høyres landsmøte, som starter i slutten av uka. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix. Vis mer