STIKK: Erna Solberg fikk under en NRK-debatt tirsdag kveld spørsmål om hun ville gi går til Jonas Gahr Støre. Da kom hun med følgende beskjed til Arbeiderpartilederen: - Det er lurest å være for det man er for og imot det man er imot. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
STIKK: Erna Solberg fikk under en NRK-debatt tirsdag kveld spørsmål om hun ville gi går til Jonas Gahr Støre. Da kom hun med følgende beskjed til Arbeiderpartilederen: - Det er lurest å være for det man er for og imot det man er imot. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Erna Solberg og Jonas Gahr Støre:

Erna kom med stikk mot Jonas: - Det er lurest å være for det man er for og imot det man er imot

Valgvinneren fikk spørsmål om hun ville gi råd til valgtaperen. - Det er en belærende tone, Erna Solberg, svarte Støre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under partilederdebatten på NRK i kveld fikk statsminister Erna Solberg (H) spørsmål om hun ville gi noen råd til Jonas Gahr Støre (Ap), som ikke gjorde et godt valg mandag.

Hun brukte anledningen til å fyre løs en salve mot sin politiske motstander.

- Folk synes faktisk det er greit når folk står for det de sier. Jeg tror at Arbeiderpartiets problemer har vært at hver gang de har hatt en mulighet til å kritisere ett eller annet med regjeringen, så har de sagt at vi har en dårlig prosess og skapt støy rundt saker som de egentlig er for. Det skaper et veldig rart bilde, sier Solberg.

Hun hevder at det i slutten av valgkampen dukket opp flere enkeltsaker hvor Ap gjorde inntrykk av at de skulle gjøre noe helt annet enn de hadde sagt tidligere.

- Jeg tror faktisk folk liker politikere som tør å stå i en storm og stå for et standpunkt. Jeg synes Ap har ridd to hester i løpet av de to siste årene. Det skaper ert vanskelig bilde å kommunisere til velgerne. Jeg har noen ganger vært forbauset over hvor mange ting dere egentlig er for, som dere bruker mye tid på å være imot, fordi Senterpartiet har vært det, sier hun videre.

- Belærende tone

- Det er en belærende tone, Erna Solberg. Du forteller meg at jeg er imot det jeg er for. Jeg skal klare å snakke godt for hva jeg er for og hva jeg er imot, svarer Støre bestemt.

Han påpeker at det hun sikter til trolig er situasjonen på Andøya, som Ap i valgkampen sa de trolig ville gjøre en ny vurdering av. De var i utgangspunktet enig med regjeringen om å legge ned flystasjonen.

- Det må være smart å se på om beslutningen er klok, for kunnskap bør man ikke frykte om man er statsminister, og det er det som har skjedd når det gjelder situasjonen med Andøya, skyter Trygve Slagsvold Vedum (Sp) inn.

Erna Solberg sier det ikke var Andøya hun siktet til, men kommunereformen.

- De sa lenge de var for, og plutselig var det signalisert at de var imot og at de skulle ha en annen reform enn det regjeringen hadde. Det var nesten umulig å skjønne hva den inneholdt som var annerledes, sier Solberg.

- Det er lurest å være for det man er for og imot det man er imot.

Til Dagbladet sier Solberg at spesielt kommunereformen har skapt utfordringer for Ap.

- Det skaper et bilde som er litt utydelig, sier hun.

Samtaler om regjeringsalternativer

Årets stortingsvalg endte på 27,4 for Ap, et historisk dårlig valg for partiet. Den sittende regjeringen og samarbeidspartiene på borgerlig side kunne derimot tidlig på valgkvelden juble over flertall i Stortinget.

Men det er fremdeles knyttet stor spenning til hvordan regjeringsammensetningen blir.

KrF har sagt de heller vil gå i opposisjon enn å samarbeide med Frp i regjering. Hvorvidt Venstre ønsker seg inn i regjering er uklart, men partiet er mer positive til en samarbeidsavtale enn KrF.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Tirsdag møttes Erna Solberg, Siv Jensen (Frp), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) til sin første, innledende og uformelle samtale om regjeringsspørsmålet.

- Det er ikke kaos på borgerlig side nå. Vi har samarbeidet i fire år og kommer til å fortsette å finne måter å samarbeide på. Nå skal vi begynne å snakke sammen og noe mer kommentar til det har ikke vi, sier Solberg til Dagbladet tirsdag kveld.

- Nøkkelposisjon

KrF vil ikke inn i regjering med Frp og vil heller ikke støtte en regjering med Frp. Sammen med Venstre har partiet havnet i en unik posisjon, da Solberg trenger både KrF og Venstre for å få flertall.

Støre (Ap) og Vedum (Sp) ga uttrykk for i debatten at de ønsker å bruke KrFs nøkkelposisjon til å trekke stortingsvedtakene over mot rødgrønn side.

- Vi sitter i en nøkkelposisjon, det gjør vi samme hva. Så er spørsmålet hvordan vi skal få mest politisk gjennomslag. Det er det vi må vurdere nå, sier Hareide til Dagbladet.

Dagbladet har fått informasjon om fem eksempler på krav fra KrF, typiske KrF-saker de vil ha gjennomslag for.

Knut Arild Hareide sier i kveld at dette ikke er den endelige lista.

- Vi har ikke begynt å spisse noen krav eller føringer og har ikke vært inne på den type debatter. Vi har hatt overordnet diskusjoner i våre partiorgan, men har ikke begynt på noe spissa konkrete krav, sier Hareide.