Erna kritiserer teaterstykke:
- Dere må ha ryggrad

Statsminister Erna Solberg ber folkene bak teaterstykket «Ways of seeing» om ikke å spekulere i hvem som står bak angrepene mot justisminister Tor Mikkel Waras bolig.

KRITISK: Erna Solberg presiserer at det er full kunstnerisk frihet, men at også teaterstykker har et ansvar for hvordan de kan gjøre det vanskeligere å være politiker i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITISK: Erna Solberg presiserer at det er full kunstnerisk frihet, men at også teaterstykker har et ansvar for hvordan de kan gjøre det vanskeligere å være politiker i Norge. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var i VG i går at regissør Pia Maria Roll i stykket «Ways of Seeing» sa at angrepene mot justisminister Tor Mikkel Waras bolig virker iscenesatt.

I teaterstykket filmes Waras bolig og sette inn i en jakt på «nettverkene som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn». I etterkant av teaterstykket er Waras bolig og omgivelsene rundt boligen utsatt for fem truende hendelser. Politiet har ingen mistenkte.

På spørsmål om Roll tror den, eller de, som står bak hendelsene er ute etter å mistenkeliggjøre de som står bak teaterforestillingen, var hun klokkeklar:

– Dette er ikke noe vil lurer på. Alt tyder jo på at det er det som skjer. Vi vet at det står i disse brevene at de må droppe anmeldelsen mot «Ways of Seeing». Og det står med skrivefeil, slik at det skal se ut som at det er en innvandrer som har gjort det. For oss er det helt åpenbart at det er iscenesatt, men av hvem kan vi ikke vite, sa Pia Maria Roll til VG.

Erna etterlyser ryggrad

I dag holdt Høyre-ledelsen med statsminister Erna Solberg i spissen pressekonferanse i forkant av landsmøtet til helgen. Der sa Solberg at spekulasjonene til Roll er noe hun reagerer på.

- Vi politikere skal tåle å få kjeft for det vi sier og gjør, men det oppleves verre når familien og der vi bor trekkes inn. Det tenker jeg faktisk at de som har laget stykket bør tenke over, at de bidrar til å gjøre det tøffere å være politiker i Norge, sier Erna Solberg.

Og fortsetter:

- Det må de bak stykket ha ryggrad til å stå i. Jeg reagerer i dag når man velger å spekulere rundt hvem som kan stå bak. Jeg velger å ikke spekulere, det syns jeg de som står bak stykket også burde lav være. Hvis de ikke har kunnskap om noe, bør de vente på politiets arbeid, sier Solberg.

Overfor Dagbladet presiserer Erna Solberg at teateret har full kunstnerisk frihet, men at det også innebærer et ansvar.

Dagbladet har i dag snakket med regissør Pia Maria Roll om statsministerens uttalelser, men hun ønsker å svare på spørsmål på epost. Saken vil bli oppdatert når Roll har besvart Dagbladets henvendelse.

- Uhyggelig

Justisminister Tor Mikkel Wara omtalte i går truslene han og familien har vært utsatt for de siste månedene som et angrep på demokratiet.

– Det er uhyggelig, sa Wara til pressekorpset i Stortingets vandrehall.

På spørsmål fra Dagbladet om Filter Nyheters sak søndag kveld, der nettavisas kilder hevder at Wara og familien har sagt nei til kameraovervåkning, svarte justisministeren at det har vært en avveining.

- Det er alltid sånn at det er en løpende diskusjon når det gjelder politiovervåkning, hvor tett du vil ha dem. Jeg føler at huset er beskyttet, så blir det alltid en diskusjon hvor tett du vil ha det, sa Wara.

Trusler mot Tor Mikkel Wara

* Natt til 6. desember i fjor tegnet noen et hakekors og skrev ordet «rasist» på huset og bilen til justisministeren. I tillegg hang en hyssing ut av bensintanken på en bil som sto parkert ved huset, noe som ble ansett som et forsøk på å tenne på bilen eller en trussel om det.

* 17. januar var det et branntilløp i søppelkassen på utsiden av Waras hus.

* 11. februar undersøkte politiet en mistenkelig gjenstand som var plassert ved Waras bolig i Oslo. Et tøystykke med flasker ble funnet, bundet fast med knute i en krok, under støtfangeren på bilen. Ifølge Dagbladets kilder fant politiet spor etter brennbar væske i flaskene. Politiets bombegruppe undersøkte gjenstanden, og konkluderte senere med at gjenstanden var ufarlig.

* 4. mars rykket politiets bombegruppe ut til hjemmet til Wara etter at det ble funnet et brev i postkassen. Brevet ble oppfattet som truende.

* Natt til 10. mars rykket politiet ut til en brann i Waras bil, som sto parkert utenfor huset. Brannen ble raskt slukket, og etterforskningen ble overlatt til PST.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer