Erna kunne mistet jobben

Hadde det ikke vært for pandemien, kunne Siv Jensen ha sørget for Erna Solbergs avgang i kveld. Det innrømmer Frp-lederen. Men Jensen har, motvillig, funnet en enighet om statsbudsjettet for 2021.

Hadde det ikke vært for pandemien, kunne Siv Jensen ha sørget for Erna Solbergs avgang. Det innrømmer Frp-lederen her. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En skuffet Siv Jensen fant til slutt en enighet med regjeringspartiet for statsbudsjett neste år.

- Både kvoteflyktninger og bistand ville i en slik situasjon fort vært en avskjedssøknad fra regjeringen. Men midt i pandemien, og fordi vi får viktige innstramninger og gjennomslag for viktige saker som vi har kjempet for i mange år, velger vi å være ansvarlige og sikre landet et budsjett, sier Jensen i Vandrehallen i Stortinget tirsdag kveld.

Landsstyret i Frp satt i møte i fire timer, og gikk til slutt med på et kompromiss som sikrer Norge et statsbudsjett for 2021.

Siv Jensen sier at partiet hennes har fått gjennomslag på i overkant av 18 milliarder kroner.

- Det var ingen allmenn begeistring i Frp's stortingsgruppe, sier Jensen.

KORT: Regjeringen varsler pressekonferanse om coronasituasjonen og julefeiring onsdag klokka 12.Tirsdag kveld kunne statsministeren si dette. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV. Vis mer

Åtte Frp-ere stemte mot

Men gleden i Frp er ikke stor, og Dagbladet er kjent med at flere i landsstyret stemte mot å godta budsjettet.

Siv Jensen bekrefter dette på spørsmål fra Dagbladet.

- Det var vel åtte stykker i vår stortingsgruppe som stemte mot, men det var altså to tredeler som stemte for, sier hun.

Siv Jensen er i Vandrehallen klar på at enigheten langt på vei skyldes krisa Norge står i, ikke at partiet hennes har fått så enorme gjennomslag. I et normalår kunne kvelden i kveld endt med regjeringsavgang for Erna Solberg, ifølge Jensen.

- Det er slett ikke sikkert dette hadde båret i en normalsituasjon, sier Jensen, og sier det fort kunne blitt regjeringskrise og avgang for Erna Solbergs regjering.

Kristne flyktninger

Jensen har fått gjennomslag for lavere avgifter på alkohol og tobakk, men både bistand og antall kvoteflyktninger må Frp gi tapt.

Dette er et prestisjenederlag Siv Jensens velgere neppe vil sette pris på, og Frp's utgangspunkt i forhandlingene var null kvoteflyktninger.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug garanterte tidligere i høst at det ikke ble noen budsjettenighet dersom regjeringen ikke reduserte antall kvoteflyktninger.

Men som plaster på såret har Frp sørget for at kristne kvoteflyktninger også skal prioriteres.

Konkret heter det i budsjettavtalen at regjeringen bes sørge for at «også forfulgte kristne, ahmadiyya og jesidiske flyktninger skal prioriteres som gruppe og individ»

- Vi har valgt å være ansvarlige og sette hensyn til folks jobber og økonomi først, sier Jensen.

Dette er de viktigste endringene i statsbudsjettet for neste år:

  • Avgiften på sjokolade og sukkervarer blir fjernet, avgiften på alkoholfrie drikkevarer blir halvert, avgiften på snus blir redusert med 25 prosent, mens avgiften på øl og vin går ned med 10 prosent. Samlet avgiftsreduksjon på grensehandelsvarer blir på 3,675 milliarder.
  • 2 milliarder kroner ekstra til pensjonistene.
  • En maritim pakke til en sjøfartsnæring i krise verdt 600 millioner.
  • «Kristne forfulgte» skal prioriteres blant kvoteflyktningene. Selve kvota, på 3000 flyktninger, blir stående.
  • Bistandsbudsjettet blir heller ikke endret, til Siv Jensens skuffelse.
  • 600 millioner kroner mer til reduksjon av bompenger.

Stolt Erna

Statsminister Erna Solberg er mer tilfreds enn sin gamle finansminister.

- Jeg er litt stolt av at vi står her. Det har vært krevende å bli enig, sier Solberg i Vandrehallen.

Høyre-lederen er klar på at budsjettet inneholder mye politikk som ikke er enkeltpartienes primærpolitikk.

- Budsjettet sikrer forutsigbarhet for bedrifter og folk, sier hun.

KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier seg også fornøyd, men levner ikke de reduserte alkohol særlig mye plass. For Ropstad er det viktigst at barnefamiliene sikres, og at antall kvoteflyktninger ikke røres.

- Vi har sikret et budsjett som gir økt trygghet til barnefamiliene. Barnetrygden er til sammen styrket med 8200 kroner siden 2019. Vi viderefører kontantstøtten på et høyt nivå og vi har sørget for å løfte støtten til gravide som står utenfor arbeidslivet, sier Ropstad

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer