- Nei, nei, nei:  Erna Solberg (H) har en ting å si til Trond Giskes ønske om å bli kunnskapsminister: - Nei, nei, nei. Her er de to fotografert under kronprinsparets tiårs bryllupsdag, som ble feiret i Oslo domkirke. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
- Nei, nei, nei: Erna Solberg (H) har en ting å si til Trond Giskes ønske om å bli kunnskapsminister: - Nei, nei, nei. Her er de to fotografert under kronprinsparets tiårs bryllupsdag, som ble feiret i Oslo domkirke. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

Erna langet ut mot Giske for innovasjons-latskap

- Hun bløffer, svarer Giske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Høyre-leder Erna Solberg gikk knallhardt ut mot næringsminister Trond Giske (Ap) i sin åpningstale til Høyre-landsmøtet.

- Det er et stort ansvar å sørge for at Norge aldri havner i den situasjonen Sør-Europa er i nå. Ikke alle er enige i det. Trond Giske sa senest i år til Adresseavisen: «Det er ikke så alvorlig at vi scorer lavt på forskning og innovasjon», sa Solberg.

- Jo, det er alvorlig. For kunnskap, forskning og innovasjon er avgjørende for vår konkurransekraft,som er avgjørende for styrken til næringslivet. Trond Giske, som altså mener det ikke er så farlig å score lavt på forskning og innovasjon, ønsker seg jobben som kunnskapsminister. Til det ønsket har jeg én eneste ting å si: Nei, nei, nei! fortsatte Solberg.

Høyre-lederen lovet hun skulle sette fri all den skapertrangen som finnes ute i det norske næringslivet - til ivrig applaus fra landsmøtet. 

- Hun bløffer Giske så angrepet komme. Allerede før innholdet i landsmøtetalen var kjent, tvitret han:

«Gjentar @erna_solberg bløffen om at jeg mener det ikke er farlig om Norge er lite innovative? Fikk aldri svar etter hennes sitatfusk på TV.»

Artikkelen Solberg viser til, sto på trykk i Adresseavisen 15. januar med tittelen «- ikke alvorlig at vi scorer lavt på forskning og innovasjon», et sitat som tilskrives næringsministeren uten at det er gjengitt ordrett i selve artikkelen. 

- Det er en litt skarp overskrift. Men mitt poeng om at det er en myte at vi forsker lite, kommer godt fram i artikkelen, sier Giske til Dagbladet.

- Snakker mot bedre vitende Til Adresseavisen forklarte Giske at det er en myte at de norske offentlige forskningsbudsjettene er så svake, selv om Norge ligger bak snittet til OECD-landene på forskningens andel av BNP (Brutto nasjonalprodukt).

- Sannheten er at de norske offentlige forskningsbudsjettene øker kraftig, og ligger helt i verdenstoppen i forhold til BNP - og i hvert fall i forhold til innbyggertallet. Men det er også slik at næringslivets bidrag ligger lavere i forhold til andre land. Det er næringslivets andel som holder oss under OECD-standarden, sa Giske til avisa.

- Samtidig er det ikke så sikkert at situasjonen er så alvorlig som det ser ut. Næringslivet vårt ser annerledes ut. Vi har ikke sterk fly-, bil- og elektronikkindustri, industrier som er veldig forskningsintensive. Vi har mer råvarebasert næringsliv. Olje og gass, aluminium, vannkraft - store inntekter, men ikke så stor forskningsandel, fortsatte han. 

- Hun snakker selvsagt mot bedre vitende, sier Giske til Dagbladet.

- Eller så er hun treg i oppfattelsen.