Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna lover å ta opp homo-saken

Dersom hun får sjansen under OL.

- BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg sier hun er bekymret over de nye russiske lovene mot såkalt «homofil propaganda». Foto: AFP PHOTO GEORGES GOBET.
- BEKYMRET: Statsminister Erna Solberg sier hun er bekymret over de nye russiske lovene mot såkalt «homofil propaganda». Foto: AFP PHOTO GEORGES GOBET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag krever flere norske kulturpersonligheter at Erna Solberg gjør en politisk markering for homofiles rettigheter under OL i Sotsji. Nå bekrefter statsministeren overfor Dagbladet at hun vil ta opp saken når hun kommer til OL-byen, dersom hun får til møter med russiske politikere.

- Bekymret - Jeg reiser til Sotsji for å heie på de norske utøverne. Jeg vil, hvis vi får til politiske møter, ta opp vår bekymring knyttet til den generelle menneskerettssituasjonen i Russland. Dette gjelder blant annet situasjonen for lesbiske og homofile i Russland. Dette er temaer vi alltid tar opp i forbindelse med møter med russiske myndigheter. Vi ser med bekymring på de nye lovene mot såkalt homofil «propaganda», ikke minst fordi det ser ut til å legitimere hatsk stemning mot homofile i deler av den russiske befolkningen, sier statsministeren til Dagbladet.

Solberg har tidligere vist at hun ikke er redd for å oppsøke statsledere under internasjonale arrangementer for å si sin mening om politiske saker. Under minnestunden for Nelson Mandela i Sør-Afrika 10. desember, henvendte hun seg til Kongos president Joseph Kabila for å snakke Joshua French´s sak. Statsministerens kontor jobber også for å få til politiske møter under OL.

Møter organisasjoner Solberg sier til Dagbladet at hun selv har hatt kontakt med både russiske og internasjonale organisasjoner som jobber med menneskerettigheter i Russland. Onsdag denne uka skal hun ha møte med menneskerettighetsorganisasjoner på sitt kontor.

Statsministeren blir i Sotsji fra 13. til 16. februar. I tillegg till henne kommer disse fra regjeringen: Kulturminister Thorhild Widwey, statssekretær Sigbjørn Aanes fra statsministerens kontor og statssekretær Knut Olav Aamas fra Kulturdepartementet. Helseminister Bent Høie skal overvære Paralympics.

Hvilke øvelser de skal overvære er ennå ikke helt fastlagt.

Folket: - Dra til Sotsji I en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI for Dagbladet, sier 48 prosent av befolkningen at de mener det er riktig av Solberg å dra. Én av fem mener hun heller burde bli hjemme, slik statsledere i enkelte andre land har valgt å gjøre.

Hele Norges coronakart