KREVER HANDLING: Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger krever nå at statsminister Erna Solberg griper personlig inn, og gjør det hun kan for å få Frode Berg hjem til Norge. - Vi i Kirkenes vil ha Frode hjem, og slår ring om ham og hans familie, sier Rafaelsen. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
KREVER HANDLING: Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger krever nå at statsminister Erna Solberg griper personlig inn, og gjør det hun kan for å få Frode Berg hjem til Norge. - Vi i Kirkenes vil ha Frode hjem, og slår ring om ham og hans familie, sier Rafaelsen. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

Ordfører Rune Rafaelsen

- Erna må gripe inn, Frode skal hjem!

Ordfører Rune Rafaelsen i Sør-Varanger krever nå at statsminister Erna Solberg og norske myndigheter gjør det de kan for å få spionsiktede Frode Berg hjem fra Moskva.

SISTE: Forsvarsdepartementet (FD) opplyser følgende i ettermiddag:

- Vi kommenterer aldri denne typen spørsmål, heller ikke hvem som arbeider eller har arbeidet for E-tjenesten, sier departementets pressevakt Lars Gjemble til Dagbladet.

FD understreker videre at Frode Berg-saken behandles som en konsulær sak av Utenriksdepartementet.

KIRKENES (Dagbladet): - Nå må det bli slutt med dette vrøvlet om at Frode Berg-saken er en konsulær sak.

- Frode Berg-saken er ikke noe annet enn politikk. Norske myndigheter må gjøre alt som er i deres makt, for å få Frode hjem til Kirkenes, sier ordfører Rune Rafaelsen (Ap) i Kirkenes.

For Rafaelsen og innbyggerne i byen på grensa til Russland, er det en ting som er viktig:

- Norske myndigheter må snarest mulig få Frode hjem. Vi er bekymret for om han overlever oppholdet i det russiske fengselet, sier Rafaelsen.

Berg har sittet fengslet i Moskva siden 5. desember i fjor, da han ble arrestert på gata utenfor hotellet sitt og siktet for spionasje av det russiske sikkerhetspolitiet.

I FENGSEL: Frode Berg (62) sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.
Foto: Privat / NTB scanpix
I FENGSEL: Frode Berg (62) sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer

Støtter Frode Berg

Ordføreren er klar på at det har ingen betydning for lokalsamfunnet om Frode Berg har utvist sviktende vurdering da han reiste til Russland.

- Hvis det er korrekt som advokatene til Frode Berg bekreftet overfor Dagbladet i går, at Frode var på oppdrag for E-tjenesten, forandrer det ingenting for oss, i forhold til Frode. Vi vil ha ham hjem til Kirkenes, sier Rafaelsen.

Ordføreren har kjent den tidligere grenseinspektøren siden 1994, og beskriver Berg som en kjernekar.

- Frode har i alle år vært en ressurs for lokalsamfunnet. Han er en raus og skikkelig mann. Nå trenger han og familien vår hjelp, sier ordfører Rafaelsen.

Brev til Erna

Ordføreren kom hjem til Kirkenes i dag, etter å ha vært på reise i Kina. Det første Rafaelsen gjorde da han kom på kontoret, var å skrive et brev til statsminister Erna Solberg.

- Jeg har også tidligere sendt brev til både utenriksminister Ine Eriksen Søreide og statsminister Erna Solberg. Nå må det bli slutt på dette tøvet som myndighetene kommer med, hvor de sier det er en konsulær sak. Frode Berg-saken er politikk, sier Rafaelsen.

I brevet til Erna Solberg skriver Rafaelsen:

- MÅ TA GREP: Ordfører Rune Rafaelsen ber statsminister Erna Solberg gripe inn, og få Frode Berg hjem til Norge. Foto : Henning Lillegård / Dagbladet
- MÅ TA GREP: Ordfører Rune Rafaelsen ber statsminister Erna Solberg gripe inn, og få Frode Berg hjem til Norge. Foto : Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer

«Befolkningen i Sør-Varanger er svært bekymret for situasjonen til Frode Berg. Jeg håper at statsministeren gjør sitt ytterste for å hjelpe Frode Berg og familien».

Presset av E-tjenesten

- Jeg har også ringt til Jonas Gahr Støre, og orientert ham, sier Rafaelsen.

- Har det noen betydning for deg at Frode Berg nå vedgår at han var på oppdrag for E-tjenesten?

- Hvis det skyldes at Frode har utvist dårlig dømmekraft, betyr det ikke noe for oss. Vi vet ikke hvilket press Frode eventuelt har vært utsatt for av E-tjenesten. Men jeg har merket meg at Frodes kollega Trine Hamran i går fortalte til Dagbladet at han ble bedt om å være en god nordmann, og at han følte seg presset til å reise til Moskva.

- Norske myndigheter bør ta sitt ansvar. Jeg forventer at statsministeren nå gjør det hun kan for å få Frode Berg trygt hjem til Norge, sier Rune Rafaelsen til Dagbladet.

Ordføreren mener både E-tjenesten og norske myndigheter har en plikt til å gjøre absolutt alt de kan, for å få Frode Berg hjem så fort som mulig.

- Vi i Sør-Varanger slår ring om Frode, og skal gjøre det vi kan for å presse norske myndigheter til å gjøre alt som er i deres makt. Slik at Frode kommer trygt hjem til sine her i Kirkenes, sier Rafaelsen.