MENER STATSMINISTEREN MÅ GRIPE INN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) er i hardt vær etter passkontroll-bråket. Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum mener Erna Solberg nå må komme på banen. FOTO: JAN T. ESPEDAL.  
MENER STATSMINISTEREN MÅ GRIPE INN: Justisminister Anders Anundsen (Frp) er i hardt vær etter passkontroll-bråket. Leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum mener Erna Solberg nå må komme på banen. FOTO: JAN T. ESPEDAL.  Vis mer

Passkontroll-bråket:

- Erna må på banen. Vi kan ikke leve med uro rundt politiet, satt i gang av Anundsen selv, som kan føre til stengt grensekontroll

Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringssjefen må gripe inn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - At en statsråd anklager ansatte for å gjøre en dårlig jobb for å sette seg selv i et godt lys, er helt uholdbart. Vi har en situasjon helt ute av kontroll, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

Tidligere i dag skrev Dagbladet at Audun Martinsen, hovedvernombudet ved passkontrollen ved Gardermoen, vil stenge hele passkontrollen midlertidig fordi han mener arbeidssituasjonen nå er farlig for kontrollørene.

- Vi har sendt varsel om stansing, fordi vi nå vurderer at de ansattes helsesituasjon nå er så prekær på grunn av stress og overbelastning, at vi mener arbeidsmiljølovens § 6-3 om verneombudets rett til å stanse farlig arbeid kommer til anvendelse, uttalte Martinsen til Dagbladet.

Klokka 17.00 møtte justisminister Anders Anundsen (Frp) og politimesteren i Øst politidistrikt, Jon Steven Hasseldal, pressen på Gardermoen.

- Om den akutte situasjonen er vi enige om at det er politimesterens ansvar for å håndtere den, sa Anders Anundsen om møte mellom han, politimesteren og en rekke andre aktører.

Lav politibemanning

I sommer var køen ved passkontrollen på Gardermoen den mest omtalte i Norge. Passkøene var ved flere anledninger flere timer lange, på grunn av lav politibemanning.

Søndag annonserte justiminister Anders Anundsen (Frp) på Dagsrevyen at passkontrollen på Gardermoen får 14 nye stillinger. Samtidig rettet statsråden kritikk mot politimester Jon Steven Hasseldal i Øst politidistrikt for ikke å ha prioritert «i oppgaveporteføljen sin».

Samtidig sa Anundsen at det var Justisdepartementet i tett dialog med Politidirektoratet, som hadde kommet fram til en løsning om 14 nye politistillinger på Gardermoen.

Men i går rykket politidirektør Odd Reidar Humlegård ut i NRK og sa at det var politimester Hasseldal som selv ordnet opp.

- Politimesteren har jobbet intenst på bakrommet for å finne en løsning, og den fikk vi servert på søndag, sa politidirektør Odd Reidar Humlegård.

- Erna må på banen

Trygve Slagsvold Vedum påpeker at regjeringen har som primæroppgave å utøve kontroll ved grensene. Derfor må regjeringssjefen nå gripe inn.

- Erna må på banen. Vi kan ikke leve med en sånn offentlig uro rundt politiet, satt igang av Anundsen selv, som kan føre til stengt grensekontroll, sier Sp-lederen.

KRITISK: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer justisministeren. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix
KRITISK: Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum kritiserer justisministeren. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix Vis mer

Han påpeker at dersom justisministeren er misfornøyd med hvordan politiet prioriterer, så har han faktisk fullmakt til å gjøre noe med det.

- Det vil skape handlingslammelse om det nå ikke kommer til et tillitsforhold mellom politi og ansvarlig statsråd. At det er kommet så langt, er trist. Dette er jo en varslet situasjon, sier Slagsvold Vedum og legger til:

- En statsråd med ansvar for politiet kan ikke ha en offentlig skittentøysvask. Anundsen kan ikke tillate seg å drive et spill hvor han setter en politimester i dårlig lys for selv å havne i godt lys.

Sp-lederen mener statsminister Erna Solberg (H) ikke har noe annet valg enn å komme på banen i en situasjon hvor det varsles at passkontrollen på Gardermoen kan bli stengt.

- Helt vilt

- Det ville jo være helt vilt om grensekontrollen skulle bli stengt. Det kan ikke en statsminister tillate at skjer, sier Slagsvold Vedum som mener regjeringen heller må bite i det sure eplet og gå til Stortinget.

- Regjeringen har prioritert ressurser til politibemanning på Gardermoen lavt. Hvis de nå ser et behov, må de gå til Stortinget og si at det er manko på ressurser.