- Erna må vise hvem som er sjefen

Hareide og Skei Grand ber Erna rydde opp og sette Siv på plass.

KLAR TALE: Knut Arild Hareide har sett seg lei på Frps motstand mot Syria-avtalen, og krever at statsminister Erna Solberg skal sikre at avtalen følges opp i regjering. Trine Skei Grande i Venstre ber også Erna rydde opp. Foto: Bjørn Langsem / Christian Roth Christenen / Dagbladet
KLAR TALE: Knut Arild Hareide har sett seg lei på Frps motstand mot Syria-avtalen, og krever at statsminister Erna Solberg skal sikre at avtalen følges opp i regjering. Trine Skei Grande i Venstre ber også Erna rydde opp. Foto: Bjørn Langsem / Christian Roth Christenen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL/OSLO (Dagbladet):

- Jeg har aldri før opplevd at en finansminister i en sittende regjering har forsøkt å sabotere et stortingsvedtak. Det er spesielt skuffende ettersom vi nå opplever den største flyktningkatastrofen etter andre verdenskrig, sier Knut Arild Hareide til Dagbladet.

Under Frp's valgkampåpning i Ålesund lørdag, oppfordret finansminister og partileder Siv Jensen norske kommuner om å sabotere Syria-avtalen som ble vedtatt på Stortinget i vår. Det får KrF-lederen og Venstre-leder Trine Skei Grande til å reagere.

- Det er alvorlig når finansministeren sprer usikkerhet om regjeringens politikk. Siv Jensen ber folk stemme på sabotører i stedet for folk som stiller opp i solidaritet med dem som lider og de som er på flukt, sier Skei Grande til Dagbladet.

- Må vise hvem som er sjefen Der gikk Høyre, Ap, Sp, KrF, Venstre og MDG inn for å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år. Men det er kommunene som må bosette dem. Det vil finansministeren stoppe.

- Jo flere kommuner som sier nei til å ta imot flyktninger, jo større sannsynlighet er det for at avtalen ikke gjennomføres, sa Siv Jensen i Ålesund i dag.

Utspillet har ført til kraftige reaksjoner fra både Ap og SV, og KrF-leder Knut Arild Hareide er ikke mildere i tonen. Han ber nå Erna rydde opp:

-Enda en gang må Erna Solberg vise hvem som er sjefen. Solberg har gitt oss forsikringer på at avtalen som Stortinget har vedtatt skal følges opp i regjering, og nå må hun fortelle sine statsråder - inkludert Siv Jensen - hvor skapet skal stå.

Avventer Frp - Dette har dere sagt før, bør ikke dere selv ta en vurdering på om dette er en regjering dere kan støtte?

- Ledelsen i Frp har selv sagt at de skal gjøre en vurdering på om de skal bli sittende, og da er det ikke naturlig for oss å ta stilling til vår posisjon før de har avklart det. For oss er det hva Erna Solberg sier, som har betydning, svarer Hareide.

- Hadde det vært like greit for dere om Frp gikk ut av regjering?

- Jeg skal ikke legge meg opp i deres interne vurderinger, men blir de i regjering, så må de følge opp vedtaket, svarer Hareide.

Bred enighet I juni ble alle partiene på Stortinget - bortsett fra SV og Frp - enige om å ta imot 8000 Syria-flyktninger over tre år.

- Vi er nå vitne til en humanitær krise av katastrofalt omfang. I en slik akutt situasjon stiller vi opp med hjelp og gir nødhavn til noen av de mange millioner som er på flukt og de som lider. Slik et bredt flertall på Stortinget har bestemt, sier Skei Grande til dagbladet:

Frp trakk seg fra forhandlingene bare dager før avtalen var i havn. Dagen etter holdt partiet krisemøte, hvor de kom fram til at de ville fremme forslag om en folkeavstemning om Syria-avtalen. Et forslag betegnet som skamløs populisme, blant annet av Dagbladet på lederplass. Forslaget ble også raskt skutt ned av alle de andre politiske partiene.

- Jensen avsetter med dette utspillet sin egen integreringsminister Solveig Horne, viss hovedoppgave det er å sørge for å bosette og integrere flyktninger. Et arbeid Solveig Horne i motsetning til den rødgrønne regjeringen har utført med stor iver og suksess, sier Skei Grande til Dagbladet.