Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erna mangler ambisjoner

Erna Solberg langet ut mot USA da hun åpnet Høyres landsmøte i går. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener talen hennes mangler ambisjoner og konkrete løsninger.

REFSES AV JONAS: Erna Solberg viste mangel på ambisjoner i sin tale til eget landsmøte i dag, mener Jonas Gahr Støre. Foto : Henning Lillegård / Dagbladet
REFSES AV JONAS: Erna Solberg viste mangel på ambisjoner i sin tale til eget landsmøte i dag, mener Jonas Gahr Støre. Foto : Henning Lillegård / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Angrepene på den frie handelen de siste ukene gir grunn til alvorlig bekymring, sa Solberg da hun åpnet Høyres landsmøte i går.

Den amerikanske presidenten Donald Trump sa torsdag at han har instruert sine rådgivere til å vurdere ytterligere toll på kinesiske varer for 100 milliarder dollar, tilsvarende 785 milliarder kroner.

Kina varslet fredag at landet er villig til å betale hvilken som helst pris i handelskrigen med USA etter at Donald Trump truet med toll på enda flere kinesiske varer.

Paradoksalt
Erna Solberg kalte det paradoksalt at det er kineserne som nå står opp mot proteksjonismen fra Washington, D.C.

- Det er et stort paradoks når det er USA som fremstår som den største trusselen mot frihandel. Og det kommunistiske Kina framstiller seg som en av de fremste forsvarerne. En global handelskrig og økende proteksjonisme er det siste verden trenger nå, sier Erna Solberg.

Statsministeren er klar på at en slik handelskrig også vil ramme Norge. Hun minnet også om at historiens gang har vist at handelskrig kan bli etterfulgt av blodigere konflikter.

- Dette vil ramme mange land hardt, deriblant Norge. Det vil gjøre det vanskeligere å nå bærekraftmålene. Historisk har perioder med utstrakt proteksjonisme ledet til tilbakegang, krig og konflikt. Dette er spor som skremmer. Jeg vil sterkt advare mot en slik utvikling, sa Solberg til landsmøtet.

Direkte blir Norge rammet av USAs proteksjonistiske linje gjennom økt toll på stål, men det er de indirekte virkningene av handelskrigen statsministeren frykter mest, skriver NTB.

– Norge er et lite land med en stor åpen økonomi som er avhengig av aktivitet. Lavere vekst ute, gir mindre grunnlag for norske eksportbedrifter. Det gir mindre etterspørsel etter våre varer, sa statsministeren til nyhetsbyrået etter talen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre oppsummerer Solbergs tale som en analyse uten noen særlige ambisjoner.

- Mangler ambisjoner

- Talen dekket både innenriks- og utenriks, men var mer en beskrivelse enn en politisk ambisjon, sier Støre, som blant annet savnet at Solberg tok opp utfordringer om barnefattigdom, psykiske lidelser blant ungdom, og frafall i videregående i sin tale.

Den tidligere utenriksministeren sier han deler Solbergs bekymring for økt proteksjonisme mellom land, men savner ambisjoner også på dette området.

- Jeg synes det er påfallende at hun ikke tok noen initiativ til hva Norge kan bidra til i den situasjonen, både for å få Norge av lista over land som sanksjoneres av USA, internasjonale initiativ for miljø og klima, og for redusert spenning i våre nærområder, sier Støre.

- Fri og rettferdig handel

I talen sin, sa Erna Solberg også at Norge under hennes ledelse skal være en pådriver for fortsatt fri og rettferdig verdenshandel.

- Det trengs noen kjøreregler mellom land. Noen regler for hva som er rett og galt. Alternativet er den sterkestes rett. Det er ikke i Norges interesse, sier Solberg alvorlig.

Hun viet også deler av talen sin på å advare partifellene om at tiden for nye og dyre løfter er over.

Samtidig trakk hun fram en egen skryteliste over alt partiet har oppnådd på forsvarsfeltet siden de kom til makta. Hun tok også opp behovet for et integreringsløft, og satsinger på videreutdanning i yrkeslivet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!