FREMTIDENS OLJE: - Kunnskap er fremtidens olje, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun talte innledningsvis på NHOs årskonferanse. Foto Jacques Hvistendahl  / Dagbladet
FREMTIDENS OLJE: - Kunnskap er fremtidens olje, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun talte innledningsvis på NHOs årskonferanse. Foto Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Erna matte-disset kunnskapsministeren på NHO-konferansen

- Han sliter litt med brøkregningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Toppsjiktet i norsk næringsliv og norsk politikk er samlet i Operaen i Oslo til NHOs årskonferanse i dag, under tittelen «Læringslivet».

Omlag 1300 bedriftsledere, ledere fra offentlig sektor og fra akademia hørte statsminister Erna Solberg (H) snakke om kompetanse, læring og satsing på kunnskap.

Hun fleipet innledningsvis med mattekunnskapene til sin egen kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), som da han skulle kommentere svake norske realfagsresultater i den siste PISA-undersøkelsen, bommet på brøkregningen.

- Jeg er så heldig at jeg har en kunnskapsminister som har en hel mastergrad. Selv om han nylig viste at han sliter litt med brøkregningen sin, spøkte Solberg.

Hullete CV-er Statsministeren viste til da kunnskapsministeren bommet i en tale om norske elevers dårlige mattekunnskaper, under presentasjonen av den siste PISA-undersøkelsen 3. desember:

- Det tallene viser, er at én av fire, nesten faktisk én av fem elever, ligger under kritisk nivå i matematikk. Det er et nivå som gjør at de vil få problemer senere i livet, sa Isaksen.

Han la tydelig vekt på én av fem elever, som om dette er mer enn én av fire. Det er det naturligvis ikke.

Høyre-lederen brukte mye tid i valgkampen på å snakke om kunnskap og lærerløft. Som statsminister er hun langt fra ferdig, varslet hun.

- Noen mener jeg høres litt monoman ut når jeg snakker om satsing på lærerne. Men jeg har bare så vidt begynt. Jeg kommer til å gjenta og gjenta dette helt til jeg har nådd målene.

Kunnskap er fremtidens olje, understreket statsministeren.

- Hvis vi klarer å realisere kunnskapssamfunnet har vi klart overgangen fra en oljedrevet økonomi til en grønn, kunnskapsbasert økonomi, samtidig som vi bevarer gode velferdsordninger.

- Vi trenger både forskere i verdenstoppen og fagarbeidere i verdensklasse. Kunnskap er viktig for vår konkurransekraft. En god grunnutdanning er viktig for å oppnå alt dette, sa Solberg, som også kom inn på dem som ikke nødvendigvis har et strømlinjeformet utdannnigs- og arbeidslivsløp.

Hun gjentok oppfordringen fra nyttårstalen: Sats også på dem som har et hull CV-en.

- Hver tiende arbeidstaker kan stå i fare for å falle ut av arbeidslivet fordi de ikke har de grunnleggende ferdighetene som trengs. Det hemmer sosial mobilitet. Kan du ikke lese, skrive eller regne vil du få problemer med ny teknologi og med skriftlige, presise rapporter, sa Solberg og fortalte at kombinasjonen dysleksi og retteprogram ikke var helt heldig da hun på sms skulle sende en middagsinvitasjon til Høyre-kollegaer:

- Jeg ba partisekretariatet om å bestille, ikke kjøkkenets, men kjønnets opplevelser i fem retter, sa Solberg, til latter fra salen.

- Lærerløft vil ta tid Hun mener at sammenhengen mellom læring og arbeidsliv er helt sentral. Jeg trives enda bedre på jobb i dag enn det jeg gjorde for et år siden, sa Solberg, som valgnatta 9. september kunne belage seg på hvert fall fire år som statsminister.

- I fremtiden blir kunnskap enda viktigere for å få en jobb og å beholde den. Det blir enda viktigere for konkurransedyktighet. Norsk skole sliter med å hevde seg i toppen internasjonalt. Samtidig leverer den noen av verdens mest produktive arbeidstakere og universitetene våre har forskere i verdensklasse. Vi bruker store ressurser på skole.

Hun advarte om at det vil ta tid for regjeringen å gjennomføre det bebudede lærerløftet, men var samtidig klar:

- Regjeringen vil gjøre det til en hovedprioritet å gi lærerne etter- og videreutdanning. Vi vil legge til rette for at de gode lærerne blir i klasserommet. I dag går karriereveiene for lærere ut av klasserommet og inn i administrasjon. Vi vil skape alternative karriereveier, sa Solberg, og varslet at dette blir regjeringens neste steg i lærersatsingen. Dette arbeidet gjøres i samarbeid med partene i arbeidslivet, sa Solberg, som ikke var helt ferdig med å fleipe med kunnskapsministeren:

Programleder for konferansen Thomas Seltzer spurte nemlig Solberg om Røe Isaksen trenger statsrådskole, slik tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet har tatt til orde for.

- Han trenger et brøkregningskurs, og det skal jeg sørge for. Utover det så er han ganske god, svarte Solberg

ET REALFAGSPROBLEM: - Det tallene viser, er at én av fire, nesten faktisk én av fem elever, ligger under kritisk nivå i matematikk. Det er et nivå som gjør at de vil få problemer senere i livet, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da han kommenterte PISA-undersøkelsen i desember. Det minnet statsministeren ham på i dag, da kun snakket om kunnskap og læring på NHOs årskonferanse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ET REALFAGSPROBLEM: - Det tallene viser, er at én av fire, nesten faktisk én av fem elever, ligger under kritisk nivå i matematikk. Det er et nivå som gjør at de vil få problemer senere i livet, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) da han kommenterte PISA-undersøkelsen i desember. Det minnet statsministeren ham på i dag, da kun snakket om kunnskap og læring på NHOs årskonferanse. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer