Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna med advarende pekefinger til oljebransjen

Ber bransjen ta ansvar for klimaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norsk olje og gass er en del av løsningen, ikke problemet. Men jeg har lyst til å si at norsk olje- og gassnæring ikke kan hvile på laubærene. De må sikre at CO2-utslippene fra vår produksjon blir mindre framover, og jobbe videre med forskning og utvikling, sa statsminister Erna Solberg i sin tale til Norsk olje og gass.

Interesseorganisasjonen arrangerer i dag årskonferanse i Oslo. Blant talerne var Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, som snakket om henholdsvis regjeringens og Arbeiderpartiets petroleumspolitikk.

Solberg understreket gjentatte ganger at oljebransjen kommer til å være en sentral bærebjelke i årene som kommer, og siterte oljeminister Tord Lien.

«Personen som skal skru av lyset for norsk olje og gass er ikke født ennå».

- Ikke effektivt nok Solberg advarte likevel næringen mot å ikke være tilstrekkelig framoverlent når det gjelder å kutte utslipp, og innrømmet på direkte spørsmål at Norge er for seint ute i kampen mot klimautslipp.

- Det skyldes blant annet at kvotesystemet ikke var like effektivt som vi trodde, sa Solberg, som også viste til at bransjen må vise ansvarlighet også på driftssiden i årene som kommer.

Denne ansvarligheten har også oljeminister Tord Lien understreket tidligere overfor Dagbladet.

- Vi kan ikke gjøre noe med oljeprisen, men vi kan gjøre noe med kostnadsnivået i oljeindustrien. Og det tar bransjen nå tak i.

- Det er ikke til å stikke under stol at lønnsnivået har vært en bidragsyter til kostnadsveksten, som igjen har vært en faktor i oljekrisa, sa Tord Lien til Dagbladet i februar.

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sa seg enig med Erna Solberg i sin tale.

- Norsk oljenæring må redusere egne utslipp betydelig. Jeg er helt sikker på at denne næringas legiitimitet er avhengig av at vi klarer å kutte i egne utslipp. Derfor må vi selv ha ambisjon om å redusere egne utslipp betydelig fram mot 2050, og en ambisjon som går langt utover det vi i dag tror er mulig, sa Schjøtt-Pedersen.

- Feil regjering Fra scenen ble Jonas Gahr Støre i dag utfordret på hva som er den viktigste forskjellen mellom Ap og Høyres oljepolitikk.

- Vi er enige om hovedlinjene, men vi vil bruke ulike virkemidler for å legge til rette for bransjen. Ap har også større ambisjoner når det gjelder å bruke ressurser for å utvikle teknologi og redusere utslipp. Vi vil også bruke andre virkemidler for å sikre at de positive ringvirknignene, sa Støre, og la til:

- Vi har i dag feil regjering i førersetet, fordi de hindrer oss fra å komme i mål med utslippskuttene som ble vedtatt i Paris.

Erna Solberg slår tilbake når Dagbladet snakker med henne i pausen.

- Det blir hul retorikk fra Støre. Vi har riktig regjering, vi har utlyst 23. konsesjonsrunde, vi bidrar mer til petroleumsforskning og vi bidrar til å finne klimaløsninger.

Lover nye jobber Verken Solberg eller Støre la skjul på at oljebransjen er inne i krevende tider, samtidig som begge understreket at oljeeventyret langt fra er over.

Solberg viste blant annet til nye tall fra forskningsinstituttet IRIS, som estimerer 22 000 nye ansatte i olje- og gassindustrien i perioden 2018 til 2020.

Undersøkelsen er utarbeidet på oppdrag fra Norsk Olje og Gass.

- Vi deler aldri ut jobbgarantier. Likevel kan vi med bakgrunn i de nye tallene slå fast at de som starter på en realfaglig- eller teknologisk utdanning høsten 2016 med stor sannsynlighet vil bli tatt imot med åpne armer av olje- og gassindustrien når de er ferdig utdannet, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, i en pressemelding.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media