Erna med advarende pekefinger til oljebransjen

Ber bransjen ta ansvar for klimaet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norsk olje og gass er en del av løsningen, ikke problemet. Men jeg har lyst til å si at norsk olje- og gassnæring ikke kan hvile på laubærene. De må sikre at CO2-utslippene fra vår produksjon blir mindre framover, og jobbe videre med forskning og utvikling, sa statsminister Erna Solberg i sin tale til Norsk olje og gass.

Interesseorganisasjonen arrangerer i dag årskonferanse i Oslo. Blant talerne var Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, som snakket om henholdsvis regjeringens og Arbeiderpartiets petroleumspolitikk.

Solberg understreket gjentatte ganger at oljebransjen kommer til å være en sentral bærebjelke i årene som kommer, og siterte oljeminister Tord Lien.

«Personen som skal skru av lyset for norsk olje og gass er ikke født ennå».

- Ikke effektivt nok Solberg advarte likevel næringen mot å ikke være tilstrekkelig framoverlent når det gjelder å kutte utslipp, og innrømmet på direkte spørsmål at Norge er for seint ute i kampen mot klimautslipp.

- Det skyldes blant annet at kvotesystemet ikke var like effektivt som vi trodde, sa Solberg, som også viste til at bransjen må vise ansvarlighet også på driftssiden i årene som kommer.

Denne ansvarligheten har også oljeminister Tord Lien understreket tidligere overfor Dagbladet.

- Vi kan ikke gjøre noe med oljeprisen, men vi kan gjøre noe med kostnadsnivået i oljeindustrien. Og det tar bransjen nå tak i.

- Det er ikke til å stikke under stol at lønnsnivået har vært en bidragsyter til kostnadsveksten, som igjen har vært en faktor i oljekrisa, sa Tord Lien til Dagbladet i februar.

Administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, sa seg enig med Erna Solberg i sin tale.

- Norsk oljenæring må redusere egne utslipp betydelig. Jeg er helt sikker på at denne næringas legiitimitet er avhengig av at vi klarer å kutte i egne utslipp. Derfor må vi selv ha ambisjon om å redusere egne utslipp betydelig fram mot 2050, og en ambisjon som går langt utover det vi i dag tror er mulig, sa Schjøtt-Pedersen.

- Feil regjering Fra scenen ble Jonas Gahr Støre i dag utfordret på hva som er den viktigste forskjellen mellom Ap og Høyres oljepolitikk.

- Vi er enige om hovedlinjene, men vi vil bruke ulike virkemidler for å legge til rette for bransjen. Ap har også større ambisjoner når det gjelder å bruke ressurser for å utvikle teknologi og redusere utslipp. Vi vil også bruke andre virkemidler for å sikre at de positive ringvirknignene, sa Støre, og la til:

- Vi har i dag feil regjering i førersetet, fordi de hindrer oss fra å komme i mål med utslippskuttene som ble vedtatt i Paris.

Erna Solberg slår tilbake når Dagbladet snakker med henne i pausen.

- Det blir hul retorikk fra Støre. Vi har riktig regjering, vi har utlyst 23. konsesjonsrunde, vi bidrar mer til petroleumsforskning og vi bidrar til å finne klimaløsninger.

Lover nye jobber Verken Solberg eller Støre la skjul på at oljebransjen er inne i krevende tider, samtidig som begge understreket at oljeeventyret langt fra er over.

Solberg viste blant annet til nye tall fra forskningsinstituttet IRIS, som estimerer 22 000 nye ansatte i olje- og gassindustrien i perioden 2018 til 2020.

Undersøkelsen er utarbeidet på oppdrag fra Norsk Olje og Gass.

- Vi deler aldri ut jobbgarantier. Likevel kan vi med bakgrunn i de nye tallene slå fast at de som starter på en realfaglig- eller teknologisk utdanning høsten 2016 med stor sannsynlighet vil bli tatt imot med åpne armer av olje- og gassindustrien når de er ferdig utdannet, sier Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk olje og gass, i en pressemelding.