<strong>PARTILEDERDEBATT:</strong> Statsminister Erna Solberg møtte Trine Skei Grand (V), Knut Arild Hareide (Krf), Siv Jensen (Frp), Une Aina bastholm (MDG), Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) til partilederdebatt under Arendalsuka torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
PARTILEDERDEBATT: Statsminister Erna Solberg møtte Trine Skei Grand (V), Knut Arild Hareide (Krf), Siv Jensen (Frp), Une Aina bastholm (MDG), Jonas Gahr Støre (Ap) og Audun Lysbakken (SV) til partilederdebatt under Arendalsuka torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Erna med frekt spark til Jonas: - Du møter meg, ikke Trump

Knut Arild Hareide var ikke fornøyd med svarene Ap og Høyre kom med, og minnet om at han og Trine ikke bare er til pynt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Mens Jonas Gahr Støre krangla så busta føyk med statsminister Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen, minnet KrFs Knut Arild Hareide om rollen KrF og Venstre har spilt de siste tre årene.

- Jeg og Trine er ikke bare til pynt. Vi har fått til en rusplan på 2,4 milliarder, en handlingsplan mot barnefattigdom. De aller fleste elever i Norge har nå to lærere, fordi vi har fått inn 1700 nye lærere, og det hjelper de med lærervansker. Vi skaper ulikhet hvis vi ikke tar de svakeste på alvor, og de må hjelpes tidlig. Det vet kanskje jeg, Trine og Erna best, fordi vi har dysleksi.

- På tide med et skifte

Torsdag møttes partilederne til høstens første debatt. Hovedetemaet for kvelden var ulikhet, med fokus på både arbeidsledighet, skatt, fattigdom og integrering.

Fører regjeringens politikk til økte forskjeller og uro, eller har Erna Solberg kontroll og dermed sikrer seg fire nye år?

Det var spørsmålet programlederne Ingunn Solheim og Jarle Roheim Håkonsen stilte seg før debatten.

<strong>DUELL:</strong> Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) møttes til partilederdebatt torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
DUELL: Jonas Gahr Støre (Ap) og Erna Solberg (H) møttes til partilederdebatt torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det startet med en duell mellom statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre, og Trump ble raskt tema. Støre advarte mot at Norge kan ende opp i samme situasjon som USA på grunn av økt privatisering, økte sosiale forskjeller og ulikhet.

- Derfor er det tid for et skifte, sa Støre.

- Du møter meg, ikke Trump

Erna kontret med å påpeke hvem han møter i valgkampen.

- Jeg skjønner at Støre skulle ønske at det er Trump han møter i valgkampen, men det er altså meg. Det er verken svenske, britiske eller amerikanske tilstander i Norge.

Det ble oppsparket til den fullstendige partilederdebatten, og SV-leder Audun Lysbakken benyttet anledningen til å gå rett i angrep på regjeringens politikk, og tok til orde for arveavgift.

- Syns du økte forskjeller er greit, så blir det økte forskjeller, og derfor må vi kaste denne regjeringen.

- Hver gang vi diskuterer ulikhet, går SV løs på de rikeste. Det er viktigere å se på de som har minst. Men jeg er for lavere skatt fordi det trygger arbeidsplasser og bedrifter, og jeg vil redusere formueskatten fordi jeg vil ha norske eiere, svarte finansminister Siv Jensen.

Støre presset på skatt

Jensen krevde også svar fra Støre om hva slags skatteregime Ap ønsker etter valget 2017.

- Vår politikk er klar. Etter skatteforliket som vi ble med på er bedriftsskatten satt ned, personbeskatning 2 av 3 får lavere skatt. Men formueskatt er viktig, svarte Støre.

- Hvor mye skal skatten opp, spurte Solheim?

- De ti milliardene i skattelette til de rikeste er ikke med i vårt alternative budsjett, svarte Støre, og presiserte at han ikke sier han vil være med på å gjeninnføre arveavgiften.

- Ingen gode svar

Dagbladet publiserte torsdag en undersøkelse som viser at et flertall av Kristelig Folkepartis tillitsvalgte og folkevalgte foretrekker regjeringsdeltakelse med Ap og Sp framfor Høyre, Frp og Venstre.

Etter skattekrangelen mellom Jensen og Støre, spurte programlederne Hareide hvilke av de politiske sidene som appellerer mest.

- Det er vanskelig å si, for vi får ikke noen klare svar fra noen av dem. Utviklingn i Norge går i feil retning, og det er bekymringsfult, og jeg hører ingen gode svar fra Ap eller Frp. Det er politikken som er viktigst for oss, og det er gjennomslag som vil avgjøre.

- Begge sidene vil ha deg, er det blitt klarere for deg hvem du skal velge, spurte Solheim.

- Nei, svarte Hareide kontant.

Solberg ville høre hvilke konkrete tiltak Støre og Ap vil komme med for å bekjempe ulikheten.

- Å få folk i arbeid er jobb nummer en. Og der utdanning er der viktigst, sa Støre.

Siv Jensen mener det er to soleklare forskjeller mellom regjeringens politikk og Arbeiderpartiets poltiikk.

- Ap vil skjerpe skattene med over 10 milliarder og bruke mindre skattepenger i en periode hvor i burde bruker mer penger til blant annet innovasjon og forskning.

Flyktningkrangel

Mot slutten av debatten ble det også et bistandsoppgjør på borgerlig side.

Knut Arild Hareide mente regjeringen hadde stjålet fra flyktninger da de i statsbudsjettet hadde flyttet penger fra bistandsbudsjettet for å finansiere fjorårets flyktningstrøm.

Det fikk både Erna Solberg og Siv Jensen til å reagere.

- En heftig debatt på borgerlig side om påstand, påpekte Støre etter debatten.

Erna Solberg utdypet krangelen overfor Dagbladet.

- Hareide sa vi tok fra flyktninger, og det gjorde vi ikke. Men han har rett i at vi for å få plass til flyktningutgifter på over ni milliarder kroner, så måtte vi også legge noen av de utgiftene inn i bistandsbudsjettet. Men i tillegg økte vi andel til flyktningformål i budsjettet. Det kan vi være ryddige i.

Erna Solberg gjentar også budskapet Torbjørn Røe Isaksen ga til VG tidligere i dag, nemlig at Høyre ikke skal gå til valg på store offensive skattekutt.

- Og du er klar for å ta den kampen med Siv?

- Ja, og det gjør vi hver gang vi lager budsjett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer