Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna med to tunger

Som Høyre-leder vil Erna Solberg slå sammen kommuner og legge ned fylkeskommunen så fort som mulig. Som kommunalminister skyver hun problemene fram til godt ut i neste stortingsperiode.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall i Distriktskommisjonen, som i dag la fram sine anbefalinger for livskraftige distrikter og regioner, vil skyve makt fra Storting og statsadministrasjon til et nytt regionalt organ. Et flertall vil også slå sammen kommuner.

Men kommunalminister Erna Solberg gjorde det veldig klart da hun takket for utredningen, at regjeringen ikke er rede til å konkludere på disse spørsmålene før i 2007-2008.

- De fleste partiene ser nødvendigheten av gjøre noe med kommunegrensene, men det er ingenting som tyder på at disse tunge grepene står høyest på den politiske dagsorden før valget. Dette er ingen velgergodbiter. 2005 er ikke det året denne debatten kommer, sier Solberg.

Overmoden fylkeskommune

Som Høyre-leder mener hun fylkeskommunene er overmoden for nedlegging, men som kommunalminister ser hun behovet for diskusjon om et regionalt nivå.

- Det kan være positivt med regional samordning, særlig på samferdselssektoren, men det er et spørsmål om summen av oppgaver er stor nok til å forsvare et regionalt forvaltningsnivå. Jeg har mer tro på større kommuner enn på et regionalt nivå. Tiden er over for fylkeskommunen. Som Høyre-leder mener jeg vi kan klare oss med to nivåer, men som kommunalminister er jeg litt mer nøytral, sier Solberg.

Nå sender hun fylkeskommunens og kommunenes skjebne ut på ett års høring. Først i 2006 vil Kommunenes Sentralforbund oppsummere sin prosess, og deretter, mot slutten av neste stortingsperiode, vil fylkeskommunen og kommunesammenslåing kunne bli tema for storting og regjering. Enn så lenge håper Solberg kommunene slår seg sammen frivillig.

Deler ut gulrøtter

- Vi deler ut gulrøttør hele tiden, vi. I løpet av neste år skjer det fire kommunesammenslåinger, men det går sakte, sukker Solberg.

Leder av Distriktskommisjonen, Johan Petter Barlindhaug, håper ikke rapporten havner i en skuff, men innser at han ikke beveger rikspolitikerne i denne omgang.

- Det beste vi kan håpe på at vi får virkning på programprosessene i partiene, slik at dette blir et tema i neste stortingsperiode, sier Barlindhaug til Dagbladet.

Han mener kommunene må få en direkte forhandlingsrett med regjering og Storting, silk at de slipper å stå med lua i handa og krangle om penger ved hvert statsbudsjett. Men heller ikke den ideen synes Erna Solberg noe særlig om.

LA FRAM RAPPORT: Leder av Distriktskommisjonen, Johan Petter Barlindhaug, og kommunalminister Erna Solberg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media