Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna mener norsk flyktningdebatt er unyansert

Mener den mangler bredere perspektiver.

VIKTIGE MØTER: Statsminister Erna Solberg mener den norske debatten om flyktningkrisa er for unyansert. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix
VIKTIGE MØTER: Statsminister Erna Solberg mener den norske debatten om flyktningkrisa er for unyansert. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Norges statsminister, Erna Solberg, er sammen med utenriksminister Børge Brende og klima- og miljøminister Tina Sundtoft i FNs hovedkvarter under åpningen av verdensorganisasjonens generalforsamling i New York.

Hit kommer også USAs president Barack Obama, Russlands president, Vladimir Putin, Kinas president Xi Jinping og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, de nærmeste dagene - foruten en rekke andre statsledere og celebriteter fra alle deler av verden.

Smilende kommer de tre norske statsrådene ruslende i den skarpe septembersola for å høre pave Frans holde tale. Selv kommer Solberg fra en norsk valgkamp der flyktningkrisa ble altoverskyggende.

I NEW YORK: Utenriksminister Børge Brende, stasminister Erna Solberg og miljøvernminister Tine Sundtoft foran FNs hovedkvarter i New York. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix
I NEW YORK: Utenriksminister Børge Brende, stasminister Erna Solberg og miljøvernminister Tine Sundtoft foran FNs hovedkvarter i New York. Foto: Johannes Worsøe Berg / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har jobbet så mye med disse spørsmålene i mange år at det gir meg ikke noe nytt perspektiv å komme hit. Det er ikke noe nytt at det er flyktninger i veldig mange land. Men det er viktig å diskutere årsakene og finne løsninger. Nå er det både en flyktningstrøm fra voldelig konflikt, men det er også en migrasjonsstrøm på bakgrunn av for dårlig økonomisk utvikling i mange land. Vårt asylinstitutt er ikke formet for å klare denne typen utfordringer framover, sier Solberg til Dagbladet mens hun står med alle FN-landenes flagg blafrende i bakgrunnen.

- Litt unyansert - Synes du likevel den norske debatten kan bli navlebeskuende eller smålig?

- Jeg synes den kan være litt unyansert. Jeg vil ikke si smålig eller navlebeskuende fordi hvert norsk lokalsamfunn skal mestre og håndtere dette. Vi har et system med velferdsordninger som ikke er tilpasset at det kommer veldig mange inn. Vi må også forstå at det er sårbarhet i vårt samfunn knyttet til dette, sier statsministeren.

Solberg mener samtidig at nordmenn og verdenssamfunnet må gjøre mer for å håndtere krisa.

- Man skal aldri kimse av folks bekymring, men det er viktig å ha et bredere perspektiv på hvor store utfordringene er. Svaret er ikke at alle kan komme til Norge. Svaret er vi må gjøre mer i de aktuelle områdene, sier Solberg.

Selv trekker hun fram de bilaterale møtene hun skal ha med statsministre fra områdene rundt Syria, som noe av det viktigste hun skal gjøre i de dagene hun er i New  York.

Berømmer Tyskland Hun understreker også behovet for at Europa må finne felles løsninger, og viser til et møte hun hadde med Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, i forrige uke.

- Tysklands bidrag til flyktningkrisa er sjenerøs, men de ser også at den sjenerøsiteten de viste i første runde er blitt overfortolket og har bidratt til større problemer. Derfor har også de måttet sette inn bremser på dette med mer grensekontroll og mer trykk på at Europa får en løsning på dette, sier Solberg.

De neste dagene skal Solberg, Brende og Sundtoft gjennom et hektisk møteprogram. I dag vedtar FN sine nye bærekraftmål, som skal erstatte tusenårsmålene. For Norge er arbeidet med målet om å utslette all ekstrem fattigdom viktigst.

- Jeg håper også at denne uka kan bidra til å revitalisere FN.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!