Erna mistenker hemmelig rødgrønn skatteplan

Høyre-lederen frykter velgerne holdes for narr.

AP-PROBLEM: Erna Solberg mener at SVs forslag om å innføre finansskatt er et problem for den rødgrønne regjeringens troverdighet.  Foto:Thomas Rasmus Skaug
AP-PROBLEM: Erna Solberg mener at SVs forslag om å innføre finansskatt er et problem for den rødgrønne regjeringens troverdighet. Foto:Thomas Rasmus SkaugVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre-leder Erna Solberg mener SV-lederens løfte om å innføre finanskatt avslører rødgrønn skatteiver.    

Audun Lysbakken avlyser nå Jens Stoltenbergs løfte om å holde skattene på dagens nivå, sier hun til Dagbladet.

- Det betyr at valget står mellom en rødgrønn regjering som vil øke skattene og en borgerlig regjering som vil senke skattene for vanlige folk og næringslivet, fortsetter hun. 

Mistenker hemmelig skatteplan Arbeiderpartiet har programfestet at de vil holde de samlede skattene og avgiftene på samme nivå som i dag. Selv om regjeringen har omfordelt skattebyrde siden 2004, har ikke det totale skattenivået økt. Da regjeringen lettet skattene for fastlandsindustrien tidligere i vår, skrudde de for eksempel opp skattene for oljesektoren.    

- Nylig lovet regjeringen å senke bedriftsskatten og med det erkjente regjeringen at skattelettelser til næringslivet er viktig for å styrke konkurransekraften til norske bedrifter. Det mener Høyre er bra, sier Solberg.

Men velgerne kan ikke føle seg trygge på at en eventuell rødgrønn valgseier ikke vil merkes på lommeboka, ifølge Solberg.  

- Stoltenberg har også antydet ytterligere lettelser uten å fortelle velgerne hvem som skal betale mer skatt når noe skal betale mindre. I 2009 planla regjeringen skatteøkninger som de holdt hemmelig til etter valget, nå kan det tyde på at de planlegger det samme også før årets valg, sier Høyre-lederen.

Solberg viser til den ferske Kristin Halvorsen-biografien «Gjennomslag», som kunnskapsministeren og den tidligere SV-lederen selv har bidratt til. I den går det fram at regjeringen holdt konsekvensene av en ny boligbeskatning skjult til etter valget i 2009. I boka heter det:

«Alt som har å gjøre med formuesskatt, og særlig skatt på bolig, er så betent at regjeringen med vilje har ventet til etter valget med å legge fram forslag til endringer.»   

Lover uendret skattenivå Arbeiderpartiets finanspolitiske talsmann, Torgeir Micaelsen, sier han tar SVs finansskatt-utspill med ro.

- Det er ikke noe nytt at SV ønsker å øke skattene. Det tok de også til orde for før valget i 2009. Vi avklarte spørsmålet om skattenivå før valget i 2005, sier han til Dagbladet.

- Det har den Arbeiderparti-ledede regjeringen styrt etter siden den gang, også etter 2009. Vi går derfor til valg på at skattenivået skal holdes uendret, fortsetter han.

- Uansvarlig Høyre - Den reelle diskusjonen om skatt i Norge er derfor ikke hvorvidt skattene skal opp, men om vi skal beholde dagens skattenivå eller få en H/Frp-regjering som vil fremme forslag om skattekutt på mellom 25 og 100 milliarder kroner.

- Jeg minner om at hele sykehusbudsjettet i Norge er på  i overkant av 100 milliarder kroner. Skattekuttene til Høyre er derfor både usosiale og uansvarlige, fortsetter han.

- Høyre mener skatte og avgiftslettelser er viktige for å trygge norske arbeidsplasser. Vi vil redusere formuesskatten, fjerne arveavgiften og gi skattelettelser til folk med lave og vanlige inntekter for at det skal lønne seg å jobbe, sier Solberg.   

AVSLAPPET: Ap's finanspolitiske talsmann og leder av finanskomiteen Torgeir Micaelsen sier han tar SVs forslag med ro. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet
AVSLAPPET: Ap's finanspolitiske talsmann og leder av finanskomiteen Torgeir Micaelsen sier han tar SVs forslag med ro. Foto: Anita Arntzen/Dagbladet Vis mer