Erna Solberg møtte i morges Bill Gates i Berlin. Foto: Anne Nordskog / SMK
Erna Solberg møtte i morges Bill Gates i Berlin. Foto: Anne Nordskog / SMK Vis mer

Erna møter Bill Gates i Berlin og drar på Auschwitz-markering

Erna Solberg møtte Bill Gates i Berlin - før hun farer videre til Polen for å markere frigjøringen av Auschwitz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet): Statsministeren var tidlig på beina, for å sette seg ned 20 minutter med selveste Bill Gates fra Microsoft. 

Han er en sentral deltaker i en konferanse i regi av «Global Alliance for Vaccines and Immunisation»(Gavi) - en internasjonal organisasjon som samler internasjonalt - også privat - og organiserer enorme program for vaksinering mot dødelige barnesykdommer i u-land.

- Vi har et bredt og godt samarbeid med Bill Gates' fond. Jeg møtte faktisk Linda Gates forrige uke i Davos, for å snakke med henne om hvordan vi kan sette moderne teknologi inn som en dynamisk kraft i helsearbeidet for - først og fremst - kvinner og barn i utviklingsland, sier Erna Solberg.

- Jeg liker at ekteparet Gates tar businessholdninger inn i bistandskulturen. Dette er noe nytt og det presser politikerne til å demonstrere mer handlekraft. 

- Innføringen av en spesiell kjølebag som holder vaksiner temperert i flere uker, er et utrolig framskritt.  Inntil nylig var det nemlig et stort problem at medikamentene ble utsatt for varme og faktisk var ødelagte før de nådde fram til brukerne, forklarer statsministeren.

Erna Solberg bekrefter under konferansen i Berlin at Norge - for den kommende femårsperioden - har lovet å bidra med årlige 1,25 milliarder kroner. Frankfurter Allgemeine Zeitung gjør i dag et stort poeng av at dollarens himmelfart går hardt ut over det internasjonale bistandsarbeidet - som opererer med nettopp amerikansk valuta.  

Forbundskansler Angela Merkel skal i følge avisa se seg om etter muligheter for å kompensere for de 10 prosentene som euro har tapt i forhold til dollar - og som for mottakerlandene utgjør hundrevis av millioner.

- De norske bevilgningene gis i norske kroner, og dette vet både organisasjoner og nasjoner som får penger. Noen ganger tjener de på valuta, andre ganger blir tilskuddene mindre verdt. Men skulle dette vise seg å bli et problem over tid, må vi selvsagt se på det, sier Erna Solberg til Dagbladet.

FAZ melder at bare presidentene fra Mali og Tanzania - av statsoverhoder fra mottakerland - møter på konferansen i Berlin.  Det gir dermed et godt løft for «beskytter» Angela Merkel, at statsministeren fra Norge dukker opp.

Direkte til Auschwitz
Statsministeren fløy midt på dagen strake veien videre til Krakow i Polen, for å nå fram til ettermiddagens store markering av at det i dag er 70 år siden soldater fra den Røde Hær befridde dødsleiren. 

<strong>PAKKER INN PORTEN:</strong> Hovedinngangen til dødsleiren Auschwitz-Birkenau er omgitt av en diger hall, som ble satt opp for å skåne de nærmere 300 overlevende fra vær og vind.  (Foto:Asbjørn Svarstad)
PAKKER INN PORTEN: Hovedinngangen til dødsleiren Auschwitz-Birkenau er omgitt av en diger hall, som ble satt opp for å skåne de nærmere 300 overlevende fra vær og vind. (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer

Hun kommer til å møte de to norske auschwitzoverlevende Edith Notowicz (85) og Herman Kahan (89). Begge var ungarske jøder, som overlevde oppholdet i dødsleiren og etter krigen bosatte seg i Norge.  Notowicz var bare et barn, og hun er en av dem som også ble utsatt for - og overlevde - pseudovitenskapelige eksperimenter foretatt av «dødsengelen» Josef Mengele

- Jeg skal ikke holde tale under markeringen i Auschwitz - for det skal de overlevende gjøre. Men etter den offisielle seremonien, går kronprins Haakon og jeg de 700 meterne til de offisielle minnesmerkene - og tenne lys ved den norske minneplaten på stedet hvor krematorieovnene sto, opplyser Erna Solberg til Dagbladet. Mesteparten av bygningen med den karakteristiske hovedporten inn til Auschwitz-Birkenau er for anledningen bygget inn i en diger hall.

- Det blir ingen politiske taler her på jubileumsmarkeringen den 27. januar. De som holder talene, er folk som var fanger her - og det blir også de som skal legge ned blomstene. Det er deres ord som skal føre oss gjennom dagen, sa Piotr Cywinski - som er direktør for museet og driften av den tidligere dødsleiren - nylig i et intervju med Dagbladet.

Pakker inn Birkenau
- Gjennomsnittsalderen er høy blant de overlevende. Derfor kan vi ikke lenger gjøre dette i fri luft - slik som for 10 år siden - men er nødt til å ta hensyn til gjestenes helse. Vi har derfor satt opp et digert telt hvor arrangementene skal foregå - og håper at vi på den måten kan skåne dem for vind og iskaldt regn, lyder direktørens forklaring på at hovedporten i Birkenau for tida er dekket av en stor interimhall. Han venter i dag fint besøk av statsledere fra 30-40 nasjoner, samt kronprinsene av Norge og Danmark og kronprinsessen av Sverige. Knapt 300 overlevende har meldt sin ankomst.

- Det blir mitt andre besøk i dødsleiren, sier Erna Solberg.

- Jeg var der i juni 2012 på skoletur med min datters klasse. Det gjorde et sterkt inntrykk, og bildene fra Auschwitz på vinterstid talte sitt tydelige språk om hvor forferdelig kaldt det må ha vært for fangene. I det flate Polen, biter vindene enda verre enn i Norge. 

- Jeg opplevde brakkene hvor flere fanger ble stuet sammen i hver av etasjene i køyesengene. For meg, var det likevel sterkest å se bilder som den gangen ble tatt av innsatte i Auschwitz, sier Erna Solberg.  Hun legger til at all verdens filmer og bøker ikke kan erstatte de inntrykkene som et personlig besøk etterlater.

- Vi må fortsette å minnes frigjøringsdagen for Auschwitz og fortsette å huske hva som skjedde under holocaust.  Bare slik kan vi være våkne nok til å slå ned på alle tendenser til at det kan begynne igjen. Det er utrolig viktig, påpeker Erna Solberg.

<strong>DIREKTØR I AUSCHWITZ:</strong> Piotr Cywinski står for dagens 70-årsmarkering i dødsleiren.  (Foto:Asbjørn Svarstad)
DIREKTØR I AUSCHWITZ: Piotr Cywinski står for dagens 70-årsmarkering i dødsleiren. (Foto:Asbjørn Svarstad) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer