Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erna møter seg selv i døra med et smell

Statsministeren konfrontert med grafene hun ga navnet «Det rødgrønne gapet». 

PRESSET OM PRODUKTIVITET: Ap leder Jonas Gahr Støre presset Erna Solberg på stagneringen i produktivitetsveksten i spørretimen i Stortinget i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PRESSET OM PRODUKTIVITET: Ap leder Jonas Gahr Støre presset Erna Solberg på stagneringen i produktivitetsveksten i spørretimen i Stortinget i dag. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg møter i spørretimen i dag for siste gang denne Stortingsperioden. Ap-leder Jonas Gahr Støre benyttet anledningen til å minne henne om et utsagn hun kom i helt i starten av perioden.

Hun uttrykte da stor bekymring for at lønnsveksten i Norge økte mer enn produktiviteten, noe som ser ut som en gapende krokodillekjeft når det vises fram på en graf.

- Hun kalte dette et beist og «Det rødgrønne gapet», sa Strøre og viste til et intervju med VG fra 2014.

- Gapet skulle tettes ved at produktiviteten skulle opp. Det gikk ikke slik. Gapet har kanskje blitt mindre, men det er fordi reallønnsutviklingen har flatet ut og produktivitetsveksten som var i starten av perioden er nær nullet ut, sa Ap-lederen.

Ifølge Støre er det i ferd med å utvikle seg et nytt gap.

- OECD spår at gapet mellom produktivitetsveksten i Norge og resten av OECD vil øke i tida framover. Hvilket navn vil statsministeren gi gapet i 2016? ville Støre vite.

- Vil ta tid

Statsminister Erna Solberg understreket at produktivitetsutviklingen er ekstremt viktig for et land som Norge med høye velferdsutgifter og høyt lønnsnivå.

- Å løfte dette har vært en av de viktigste satsingene for denne regjeringen, sa Solberg, som viste til en rekke reformer regjeringen har satt i gang for å effektivisere offentlig sektor og bidra til vekst.

Hun viste også til penger som regjeringen har bevilget til innovasjon.

- Vi vet at dette kommer til å ta tid, sa Solberg og minnet videre om at en gjerne ikke ser produktivitetsvekst i en periode med lavkonjektur i økonomien som den vi har vært inne i med oljeprisfallet.

Møter seg selv i døra

SV-leder Audun Lysbakken mente statsministeren «møter seg selv i døra med et smell» når hun tidligere kritiserte den rødgrønne regjeringen for manglende produktivitetsvekst i etterkant av finanskrisen, men selv bruker oljeprisfallet som forklaring på utviklingen under Høyre-Frp-regjeringen.

- NATO-forpliktelser ikke svekket

Erna Solberg kommer rett fra NATOs toppmøte i Brussel der hun traff USAs ferske president for første gang.

I spørretimen i dag ville flere høre hvordan Solberg tolket signalene Trump kom med under møtet på sikkerhetspolitikk, frihandel og hvorvidt han vil følge opp klimaavtalen fra Paris.

Tysklands statsminister Angela Merkel har uttrykt bekymring for den sikkerhettspolitiske situasjonen. «Tiden da vi fullt og helt kunne stole på andre, er til en viss grad forbi,» var hennes budskap etter NATO-møtet.

Erna Solberg mener derimot at det ikke er grunn til å si at USAs forpliktelser overfor NATO er svekket.

- I lys av de tydelige signalene om forpliktelser som USAs utenriksminister, forsvarsminister og amerikanske senatorer har gitt, er det ingen grunn til å si at USA trekker seg ut eller viser mindre interesse, sa Solberg, som også minnet om at Tyskland og Frankrike har en egen agenda om å styrke den sikkerhetspolitiske linjen i EU.

- Det er en linje som ikke vi har vært så begeistret for, vi ønsker at NATO skal være hovedveien, sa Solberg.

Klima-samarbeid svekket

Derimot mener Solberg at klimasamarbeid, samarbeid om frihandel og bærekraftsmål er under press med president Trump ved roret.

- Vi må forberede oss på et USA som er mindre opptatt av å ta ansvar internasjonalt, sa hun.

Hele Norges coronakart