Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frp-ere opprørt etter uttalelser fra statsministeren

- Erna nedvurderer Frp's moral

Det er sterke reaksjoner i Fremskrittspartiet etter at statsminister Erna Solberg (H) begrunnet IS-saken med sin egen samvittighet og omtalte det som et moralsk spørsmål.

GODE BUSSER: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har vært gode busser, men nå virker forholdet mellom de to partiene de leder, kjøligere enn på lenge. Her er førstnevnte i Jensens 50-årsdag.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GODE BUSSER: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) har vært gode busser, men nå virker forholdet mellom de to partiene de leder, kjøligere enn på lenge. Her er førstnevnte i Jensens 50-årsdag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt åpenbart at Erna Solberg nedvurderer Fremskrittspartiet moralsk i denne saken. Vi har hele tiden sagt at vi gjerne vil hjelpe barn, det er moren vi ikke vil hjelpe, slår Frp-nestor Carl I. Hagen fast.

Han er tydelig opprørt over Erna Solbergs uttalelser om saken der regjeringen besluttet å hente en IS-siktet 29 år gammel kvinne fra Syria for å kunne tilby helsehjelp til hennes fem år gamle sønn. Kvinnen har også en tre år gammel datter.

Ernas samvittighet

Regjeringen har stått samlet om å hjelpe barna, men 29-åringen har ifølge norske myndigheter nektet å la barna komme til Norge uten at hun selv ble med. Kvinnen er siktet for deltakelse i en terrororganisasjon, men er ikke dømt, og hevder selv at hun bare har passet barn og laget mat i Syria.

Fremskrittspartiet mener regjeringen skulle stått på linjen der det var uaktuelt å hjelpe 29-åringen til Norge, og at det var hennes ansvar om femåringen ikke fikk nødvendig helsehjelp gitt tilbudet fra norske myndigheter.

- Kan vi se på at dette barnet ikke får hjelp og kanskje blir mye mer alvorlig sykere, og i ytterste tilfelle dø? Og ikke gjøre noe? Regjeringens flertall har sagt at det må vi svare på med den moralsk riktige måten og si vi at da må hjelpe et norsk barn, selv om moren har sluttet seg til en organisasjon og deltatt i Syria på noe vi ellers vi vil si er helt forkastelig, sa Solberg til TV 2 torsdag kveld.

Moralsk overtak

Stortingsrepresentant Jon Helgheim er blant dem som har frontet Frp's syn i saken. Han opplever at Erna Solberg moralsk fordømmer Fremskrittspartiets syn i saken. Han mener også saken blir vanskeligere å håndtere når statsministeren gjør den til et moralsk spørsmål.

- Vi har blitt moralsk fordømt av sterke krefter i Høyre tidligere, men å bruke sin moral som bedre enn andres moral for å forklare et dårlig politisk håndverk, det reagerer jeg på, sier Helgheim.

- Jeg mener ikke det er spesielt god moral å hente en terrorist til Norge mens andre barn som lider, der ingen har gjort noe galt, ikke får noe hjelp eller oppmerksomhet, fortsetter Frp-toppen, og sier at barnet kunne fått hjelp hvis mor ikke hadde avslått tilbudene.

- Alt ansvar hviler da på mor, ingen andre.

- Arrogant av Erna

Helgheim mener regjeringen har vinglet i spørsmålet og gitt den 29 år gamle kvinnen mulighet til å bruke barna i sin kamp for å komme til Norge.

- Hvis det hadde vært helt tydelig uaktuelt for regjeringen at et IS-medlem skal hjelpes tilbake til Norge, og det hadde vært budskapet fra dag én fra øverste hold, så er jeg sikker på at utfallet kunne blitt noe helt annet. Da kunne man fortsatt ha hjulpet barnet, sier Helgheim.

Frank Sve er Fremskrittspartiets fylkesleder i Møre og Romsdal. Han reagerer også kraftig på Erna Solbergs uttalelser:

- Arrogansen Erna Solberg viser bidrar ikke til at det er lenger unna en regjeringskrise, sier Sve til Dagbladet, som omtaler statsministerens uttalelser som «fullstendig håpløse».

Tidligere Frp-formann Carl I. Hagen tror KrF og Venstre bruker saken på å presse Fremskrittspartiet ut av regjering - og at Erna Solberg blir brukt.

- Det som er rart er at KrF, Venstre og Høyre vet hvor stor denne saken er blitt symbolsk. Og politikk er ofte basert på symboler. De vet at dette er et grovt slag i ansiktet på Frp. Likevel gjør de det. Da er det sannsynlig at KrF og Venstre ønsker oss ut av regjering, sier han.

Ville ikke risikere guttens død

HENTES HJEM: En 29 år gammel norskpakistansk kvinne og de to barna hennes, er i ferd med å bli hjulpet tilbake til Norge av norske myndigheter. Foto: NRK, NTB Scanpix, Privat. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Dagbladet forsøkte fredag å få en kommentar fra statsminister Erna Solberg (H) til kritikken, men hun var svært ordknapp i sitt møte med pressen på KNM Otto Sverdrup fredag ettermiddag, og avslo å svare på mer enn noen få spørsmål om de siste dagers stridigheter.

Kritikken besvares i stedet av Høyres nestleder og helseminister, Bent Høie.

- Ingen ville hente hjem moren, men her ble dilemma følgende: Hente hjem sykt barn med mor – eller risikere at norsk gutt som er syk dør på vår vakt. Vi ville ikke la en syk fem år gammel gutt dø i Syria, skriver Høie i en sms til Dagbladet.

- Satt opp mot hverandre så valgte vi å jobbe for å få gutten hjem i live. Trygge på at mor ville bli pågrepet og straffeforfulgt når hun kom til Norge. Heller ikke hensynet til ro i regjeringen veide tyngre enn det, sier han.

INGEN KRAV: Statsminister Erna Solberg (H) sier til pressen fredag ettermiddag at hun foreløpig ikke har mottatt noen kravliste fra Siv Jensen og Frp. Video: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer