Erna nekter å la seg presse av sentrum

- Vi er ikke bundet til KrF og Venstre.

Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under innspillingen av Senkveld i Nydalen i Oslo. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Venstre-leder Trine Skei Grande, Krf-leder Knut Arild Hareide, Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen under innspillingen av Senkveld i Nydalen i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi er ikke bundet til dem, sier påtroppende statsminister Erna Solberg (H) om advarselen fra KrF mot å kjøre slalåm i Stortinget.

Bistand, landbrukspolitikk og søndagsåpne butikker er blant sakene i den blåblå regjeringsplattformen som KrF ikke kan stille seg bak, men hvor Høyre og Fremskrittspartiet kan få gjennomslag ved å gå til Venstre.

En slik slalåmkjøring i Stortinget advarte KrFs parlamentariske leder Hans Olav Syversen mot i et intervju med NTB tirsdag.

Kommende statsminister Erna Solberg vil imidlertid ikke la seg presse:

- Vi har en veldig tydelig avtale som sier at vi først skal gå til Venstre og KrF sammen og forsøke å finne løsninger. Men vi er jo ikke bundet hvis det er sånn at vi finner løsning på noe som vi faktisk får flertall for, fastslår Solberg overfor NTB.

Har en pris Syversen sier at KrFs utgangspunkt er å utgjøre en konstruktiv opposisjon sammen med Venstre. Han gjør det klart at Solberg løper en risiko dersom hun stadig utfordrer samarbeidet med sentrum.

- Vi er klar over utfordringene ved at vi ikke er i regjering. Erna Solberg kan kjøre slalåm og sikre flertall for enkeltsaker med ulike partier. Men jeg regner med at hun tenker nøye igjennom ulempene ved en slik strategi. Det vil neppe være verdt det på lang sikt å utfordre samarbeidspartiene på Stortinget, sier han.

Slalåm startet Solberg minner på sin side KrF om at de to samarbeidspartiene allerede har skilt lag:

- Vi har ikke noen interesse av å kjøre slalåm i Stortinget. Vår interesse er å finne gode løsninger både med KrF og Venstre. Men noe ganger kan det være at det ikke går. Og da ligger muligheten der i avtalen. Det kan være saker som er viktige for regjeringen, men hvor KrF og Venstre ønsker å skille lag. Som for eksempel på reservasjonsretten, sier Solberg.

Under sonderingene på Nydalen motsatte Venstre seg å gi fastleger rett til å reservere seg mot å henvise til abort, og dermed fikk KrF dette inn som et særpunkt i samarbeidsavtalen med de blåblå. Det betyr ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande at KrF allerede har startet slalåmkjøringen som partiet nå advarer Høyre og Frp mot.

- Det kan ikke være sånn at noe er greit for ett parti, men ikke for et annet, sa Skei Grande til NTB mandag.

I samme rom Erna Solberg sier at dette er noe sentrumspartiene eventuelt får ordne opp i seg imellom.

- Alle var i det samme rommet da denne avtalen ble inngått, så det er helt greit. Men det er riktig at de har åpnet for slalåm. Det var en sak der de to skilte lag. Når det er sagt, så skal vi snakke med begge to sammen. Men vi kan ikke utstede vetorett til hverandre. Denne regjeringen har et handlingsrom i Stortinget, og vi vil bruke det. Det betyr innenfor intensjonen i avtalen, men uten at vi er låst til å finne løsninger bare der, sier Solberg til NTB.

(NTB)