Erna nektet - politiet uenig

Erna Solberg sa hun ikke var arrangør av familiemiddagen. Politiet er uenig og statsministeren får 20 000 kroner i bot.

BOT: Politimester Ole B. Sæverud forklarer hvorfor statsminister Erna Solberg får en bot på 20.000 kroner etter 60 årsfeiringen på Geilo. Vis mer
Publisert

Erna Solberg ble i dag ilagt et forelegg på 20 000 kroner etter at hun feiret sin 60-årsdag med familien på Geilo.

MIDDAG: Erna Solbergs familie feiret statsministerens 60-årsdag på restaurant Hallingstuene. Foto: Jostein Sletten
MIDDAG: Erna Solbergs familie feiret statsministerens 60-årsdag på restaurant Hallingstuene. Foto: Jostein Sletten Vis mer

Sentralt i politiets vurdering for å ilegge Solberg forelegget er hennes rolle som arrangør for middagen fredag 26. februar.

Politiet: Erna arrangør

Selv om Solberg selv ikke var til stede på middagen mener politiet hun hadde en rolle som arrangør.

«Når det gjelder Solberg og hennes mann har etterforskningen vist at hun deltok i beslutningen om arrangementet på fredag og deler av planleggingen, mens han gjennomførte det meste av de praktiske oppgavene. Det er lagt til grunn at begge har hatt roller som naturlig faller inn under begrepet arrangør slik det naturlig må forstås, og at begge ved det har gjennomført eller medvirket til å gjennomføre arrangementet», skriver politiet i en pressemelding.

ULIKT: Ektemann Sindre Finnes fikk ikke forelegg, mens statsminister Erna Solberg fikk 20 000 kroner i bot - nettopp fordi hun er statsminister.
ULIKT: Ektemann Sindre Finnes fikk ikke forelegg, mens statsminister Erna Solberg fikk 20 000 kroner i bot - nettopp fordi hun er statsminister. Vis mer

Bare Erna får bot

Det er Solbergs rolle som arrangør som fører til at hun får forelegget på 20 000 kroner.

Verken restauranten eller Solbergs ektemann Sindre Finnes får forelegg:

«Selv om loven er lik for alle, er ikke alle like. Solberg er landets fremste tillitsvalgte, og har ved en rekke anledninger frontet regjeringens beslutninger om tiltak for å motvirke pandemien. Det vurderes derfor som riktig å reagere med straff, for å opprettholde publikums tillit til smittevernreglene», skriver politiet.

Nektet arrangøransvar

Det var NRK som først meldte at Erna Solberg hadde brutt smittevernanbefalingene i forbindelse med 60-årsfeiringen.

19. mars stilte Dagbladet spørsmål til Solberg om hun ikke var arrangør av restaurantmiddagen selv om hun ikke var til stede.

- Nei, jeg var ikke arrangør. Det var restauranten, sa Solberg til Dagbladet.

Det er altså politiet uenig i, som mente både Solberg og Finnes altså var arrangører.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer