Erna og Jonas gir hverandre skylda for oljenedturen

Gikk rett i strupen på hverandre i valgkampstartskuddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Erna Solberg og Jonas Gahr Støre møttes i kveld for første gang som partiledere i en valgkamp.

I partilederduellen arrangert av Høyre og Arbeiderpartiet selv, var sysselsetting og arbeidsledighet duellens hovedtema.

Dagens duell er det virkelige startskuddet for Høyre og Arbeiderpartiets valgkamp foran høstens kommunevalg, og det lot ikke vente på seg før Støre og Solberg ble varme i trøya.

I olje-duell Aller først fikk Erna spørsmål om hun har knekt «Jonas-koden». I stedet for å svare på det spørsmålet, begynte hun heller rett på debatten.

Da Jonas Gahr Støre fikk ordet i duellen, gikk Ap-lederen rett i strupen på Erna om oljebransjen. Der flere har mistet jobben den siste tida, blant annet på grunn av et kraftig oljeprisfall.

- Vi visste vi kom inn i en omstilling. Når vi fikk et så stort oljeprisfall så vi hvor sårbart det er. Det tar tid å skape arbeidsplasser, svarer Erna.

- Oljenedgangen kom ikke raskere enn forutsatt. Det har lenge vært problemer i næringen, men for høyt kostnadsnivå og lavere oljepriser. Det som er gjort, er for seint og for lite. Vi må møte ledigheten, ikke sørge for stimulansepakker til næringen. Det viktigste er å bevare arbeidsplasser, spesielt for de unge, sier Støre.

Erna Solberg var ikke vond å be, og pekte tilbake på åtte år med rødgrønt styre, før hun tok regjeringsmakten høsten 2013.

- Norge ble for oljeavhengig. Det var mange i jobb, men det var ikke bærekraftig. Dere gjorde ikke Norge bærekraftig. Derfor tar vi den omstillingen nå, og vil sørge for langsiktige arbeidsplasser, sier Solberg.

- Ikke formueskatt Tilbakevendene temaer i sysselsettingsdebatten var formueskatten og innovasjonstilskudd. Jonas Gahr Støre besøkte denne uka bedriften Deep Ocean i Haugesund.

- Jeg spurte dem hva som var deres tre største utfordringer. Bekymring om å miste kompetanse var blant dem, ikke formueskatten. Jeg pleier å stille dette spørsmålet, og nesten aldri får jeg formueskatten som svar, sier Støre.

- Er det nordmenn som eier Deep Ocean, svarte Erna og høstet stor applaus og latter i salen.

Erna var svært opptatt av at Norge ikke var godt nok forberedt på nedturen. Støre på sin side, argumenterte med at regjeringen ikke har gjort nok nå som de først har fått makten.

Lærerkrise Videre diskuterte Solberg og Støre kunnskap- og utdanningspolitikk.

- Tre av fire lærere sier de har for liten tid. De har et for stort oppdrag som ikke handler om undervisning, sier Støre

- Skolen er for kunnskap, god undervisning, gode bygninger og ernæring. Lærere skal få være lærere, ikke psykologer. Vi trenger flere lærere og vi er veldig uenig i å legge til rette for private videregående skoler, sier Jonas.

Erna var enig i at lærere skal få lov til å være lærere, og debatten raste fort inn på spørsmålet om gratis skolefrukt.
Da beskyldte statsministeren Ap for SV-skolepolitikk.

- Det er unger som kommer på skolen fordi foreldre ikke har lagd matpakke. Om SV har kommet på det, gjør det ikke dårligere av den grunn. De gir det tilbudet i mange andre land og vi mener det er viktig, sier Støre.

Ikke godt nok forberedt på nedtur
Da de to duellantene skulle oppsummere de ideologiske forskjellene på Høyre og Arbeiderpartiet mot slutten av duellen, gikk debatten igjen inn på Arbeiderpartiet i regjeringsmakt og oljenedturen.

- Høyre og statsministeren snakker med om hva Ap gjorde feil, men de burde heller se fram mot 2020. Vi kan når som helst snakke om de siste åtte årene, men framtida er viktig, sier Støre.
 
Statsminister Solberg kom da nok en gang inn på at hun mener den rødgrønne regjeringen ikke forberedte Norge godt nok på nedturen.

- De rustet oss ikke godt nok på det som kom. Vi var ikke godt nok forberedt, svarer Erna.

- Vi utfordrer dem på deres egen politikk. De må ikke tro at de ikke har et medansvar for utviklingen vi ser nå med økt arbeidsledighet. Arbeidsplassene de hevdet var så solide for noen år siden,viste seg å ikke være det. Norsk økonomi var ikke så godt forberedt på et så stort oljeprisfall, sier Solberg.

I DUELL: Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre med startskuddet for årets valgkamp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
I DUELL: Statsminister Erna Solberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre med startskuddet for årets valgkamp. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer