DUELLANTER: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har startet valgkampen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
DUELLANTER: Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har startet valgkampen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Valget 2017

Erna og Jonas i duell: - Til neste år er det bråstopp

Jonas klaget på taletiden og langet ut mot Frp og Erna Solbergs skatteletter. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag møtes statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre til årets andre statsministuerduell.

Oppgjøret finner sted framfor finansfiffen under Finansnæringens dag i Oslo, og det er Solberg som trekker revolveren opp av beltet først. Hun begynte med å vise til endringene regjeringen i dag har presentert.

Etter innledende replikker møtes Solberg og Støre til holmgang, ansikt til ansikt. Statsministeren måtte tidlig svare for å ha brukt mye oljepenger.

- Forskjellen på hvor mye penger Jonas vil bruke og jeg vil bruke, er ganske marginal. Han hadde også satt rekord i oljepengebruk, sier hun og legger til:

- Dette landet trenger jobber som kan bære økonomien vår på lang sikt. Den rødgrønne regjeringen surfet på en høy oljepris, og later som det var deres politikk.

Uærlighet

Støre måtte svare for sitt valgløfte om mer skatt.

- Da vi styrte ble det skapt 360 000 nye arbeidsplasser. At vi er mot nye arbeidsplasser stemmer ikke, Erna, sa han og la til:

- Erna lovet skattelettelser til dem med lav og middel inntekt, men skattelettene har gått til med mest. Vi skal rette opp i noe av dette, og så har skattelettene en fordelingsprofil som gjør at fire av fem får skatteletter, men de av oss mest aller mest skal betale litt mer. Jeg mener det er en ærlig sak å si hvordan vi skal berge spleiselaget som er det norske samfunnet, sier Ap-lederen.

Statsministeren har lovet å fortsette å senke skattene i Norge, men vil i dag ikke svare på hvor mye skattene skal ned dersom hun forblir statsminister.

- Det er uærlig av Erna å ikke ville si hvor skattelettene hennes skal komme, hamret Støre.

Forbrukslån

Høyre-lederen fikk holde den innledende appellen, før debatten tok til.

- Folk har ofte lyst til å ta disse lånene, men vi må av og til være litt vaktbikkjer. I sum vil jeg si at Norge har store muligheter, men utfordringene vi står overfor i årene som kommer betyr at vi er nødt til å tørre å omstille oss.

Årets første duell mellom de to håpefulle statsministerkandidatene fant sted i helgen som var. Mange flere oppgjør mellom de to skal det bli før én av dem inntar jerntronen ved Statsministerens kontor etter høstens valg.

Støre klaget på taletiden

Ap-leder Støre åpnet sin appell ved å fleipe med den tilmålte taletiden, for så å refse regjeringen.

- Én av motivasjonene jeg har for å bli statsminister er at jeg også skal få syv minutter taletid på Finansnæringens dag. I år fikk jeg først null minutter, men kranglet meg til fem. Erna har nå brukt ni minutter, og jeg skal prøve å bruke seks, sier han og legger til:

- Sysselsetting falt i 2016 og den fortsetter å falle i 2017. Og de nye jobbene som skapes kommer i offentlig sektor. I Solbergs år som statsminister er det skapt like mange nye jobber i privat sektor som vi skapte hvert eneste år med den rødgrønne regjeringa, hamret Støre.

Frp-kritikk

Under sin appell hentet Støre fram det som nok blir en Arbeiderpartiets fanesaker i kampen mot regjeringen under valget i høst: Ulikhet.

- Når folk spør meg hvorfor det er slik at de som har tjener mest får de største skattekuttene, så er det ikke så lenge før tilliten og samfunnskontrakten ødelegges. Og da hjelper det ikke at vi har en finansminister som mener den norske modellen står i veien for det norske folk. Jeg må minne om at Fremskrittspartiet ville selge oljeressursene våre og var mot pensjonsreformen, sier Støre.