Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Erna og Karita ble mobbet

Sp-veteran Magnus Stangeland avslører et hardt miljø på Stortinget på 80- og 90-tallet.

AVSLØRER: Sp-veteranen Magnus Stangeland avslører grov ukultur på Stortinget på 90-tallet i sin nye bok. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
AVSLØRER: Sp-veteranen Magnus Stangeland avslører grov ukultur på Stortinget på 90-tallet i sin nye bok. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SV-leder Kristin Halvorsen og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har vært høyt på banen i media i det siste mot mobbing. Men mobbing foregår også i politikken og i Stoltenbergs eget parti. Sp-veteran Magnus Stangeland kommer med avsløringer om et tøft miljø på Stortinget på 80- og 90-tallet i en ny biografi om seg selv.

Det var mobbing, maktkamp, alkohol og intriger. Erna Solberg og Karita Bekkemellom ble stygt mobbet av eldre kvinner, forteller Sp-veteranen.  

Han ble godt kjent med Karita Bekkemellom, og ble opprørt da han fikk innblikk i hvordan Karita, som da var i 20-årene, ble trakassert av «de gamle kjerringene i Ap».  

Gikk på utseende
- De herset med henne fordi hun kledde seg lett og ungdommelig, forteller Stangeland.  

De eldre Høyre-kvinnene skal ha mobbet og baksnakket Erna Solberg.  

- Erna ble mobbet fordi hun var tykk, på grunn av håret, og hvordan hun gikk kledd. Det var ting du hørte i de lukkede rom, sier Stangeland til Dagbladet.

- Gjorde du noe for å stanse det?

- Ja, jeg tok til motmæle. Jeg var litt kjent for å gå imellom, sier Stangeland, som også tok seg ekstra av May-Helen Molvær Grimstad fra Krf og fikk skryt av Bondevik for det.

- Det var slik som Magnus beskriver det, sier Karita Bekkemellem.  

- MOBBET OG BAKSNAKKET: Ifølge Magnus Stangeland. Erna Solberg husker at det var et hardt miljø på Stortinget på 90-tallet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen.
- MOBBET OG BAKSNAKKET: Ifølge Magnus Stangeland. Erna Solberg husker at det var et hardt miljø på Stortinget på 90-tallet. Foto: Tor Erik H. Mathiesen. Vis mer

I 2009 ga hun ut boka «Mitt røde hjerte», der hun beskriver den harde tiden på Stortinget.  

- De som skulle være mentorer og støttespillere viste seg å være mobbere. Det gikk på utseende, latterliggjøring og hersketeknikker når man stod på talerstolen. Jeg hadde en kort politisk bakgrunn før jeg ble valgt inn på Stortinget, og det var en brutal opplevelse, husker hun, og bekrefter at flere unge, kvinnelige politikere opplevde det samme.  

- Verst i Ap
Erna Solberg husker mobbing, men mener det var verst i Arbeiderpartiet.  

- Jeg husker at det var et tøft klima, spesielt i Ap. En del kvinner følte seg nok utfordret av yngre kvinner som hadde andre perspektiver, og som de mente kom for lett til det. Det kunne være at de fikk oppslag i Dagbladet som damer på 50 ikke ville fått. For meg betydde det ikke noe om jeg fikk litt hard medfart fra noen i et annet parti, det var nok verre for Karita og Sylvia (Brustad, journ.anm.) Alt gikk på ansiennitet og allianser den gangen, og det ble fulgt ganske hellig av en del folk. Jeg ble medlem av finanskomiteen og kvinnepolitisk leder tidlig, og hørte vel at folk sa at «hun tror vel hun er noe». At jeg fikk gjennomgå på bakrommet kan godt tenkes, sier Erna Solberg.  

Det var Thorbjørn Jagland som tok grep om ukulturen, ifølge Solberg.

- Jagland tok et oppgjør med ansiennitetskulturen i 1993, og snudde opp ned på hvem som fikk vervene. I dag er det veldig annerledes på Stortinget. Nå er det andre ting som er viktig, sier Erna Solberg.

TRAKASSERT: - Det gikk på utseende, latterliggjøring og hersketeknikker når man stod på talerstolen, sier tidligere stortingsrepresentant  Karita Bekkemellem. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRAKASSERT: - Det gikk på utseende, latterliggjøring og hersketeknikker når man stod på talerstolen, sier tidligere stortingsrepresentant Karita Bekkemellem. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!