APPELL: I en Youtube-video ber Stephen Colbert alle sende en Twitter-melding til Erna Solberg for å be henne øke bidraget til verdensomspennende utdanningstiltak. Foto: Youtube
APPELL: I en Youtube-video ber Stephen Colbert alle sende en Twitter-melding til Erna Solberg for å be henne øke bidraget til verdensomspennende utdanningstiltak. Foto: YoutubeVis mer

Erna og Norge utsatt for «invasjon» etter appell fra talkshow-stjerne

«La oss invadere Norge».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I disse dager er hele det politiske Norge samlet i Arendal for å diskutere nøkkelsaker inn mot kommunevalget i september, og sent mandag kveld var det partilederdebatt der statsminister Erna Solberg naturligvis deltok.

Likevel er det neppe nevnte debatt som kommer til å prege statsministerens Twitter-konto når hun våkner tirsdag morgen. Det har talkshow-verten Stephen Colbert effektivt sørget for.

Appell Mannen som tar over «The Late Show» etter legenden David Letterman la mandag kveld norsk tid ut en video på TV-programmets youtube-kanal der han kom med en oppfordring til alle de som følger showet.

Invader Norge ved hjelp av Twitter.

Bakgrunnen for appellen er Global Citizen Project, et internasjonal organisasjon som jo blant annet jobber for at verdens befolkning skal få bedre utdanning.

På organisasjonens hjemmesider er en lignende appell: «Si til Norge at de skal øke midlene de bruker til å fremme utdanning, og hjelp millioner av jenter til å få sjansen til å gå på skolen».

Gjennom natten ble det sendt flere Twitter-meldinger i minuttet til den norske statsministeren.

APPELL: I videoen, som i skrivende stund er sett over 120 000 ganger på sju timer, berømmer også Colbert Norge for å være ledende når det kommer til å støtte utdanningstiltak verden over, men han oppfordrer Norge til å gå foran som et godt eksempel og donere enda mer. Deretter vil andre nasjoner følge etter. Foto: Frederick M. Brown/Getty Images/AFP/NTB Scanpix
APPELL: I videoen, som i skrivende stund er sett over 120 000 ganger på sju timer, berømmer også Colbert Norge for å være ledende når det kommer til å støtte utdanningstiltak verden over, men han oppfordrer Norge til å gå foran som et godt eksempel og donere enda mer. Deretter vil andre nasjoner følge etter. Foto: Frederick M. Brown/Getty Images/AFP/NTB Scanpix Vis mer

Med noen enkle tastetrykk sender man en melding direkte til Solberg selv. Det er også en separat aksjon der man kan ringe et nummer hos regjeringen for å legge igjen en talemelding med tilsvarende oppfordring.

Konsert Den 26. september blir det avholdt et stort arrangement i Central Park i New York som Colbert skal lede sammen med skuespillerne Hugh Jackman og Salma Hayek.

Kjente artister som Coldplay, Beyoncé, Pearl Jam og Ed Sheeran vil stå for underholdningen.

I videoen, som i skrivende stund er sett omlag 10 000 ganger, berømmer også Colbert Norge for å være ledende når det kommer til å støtte utdanningstiltak verden over, men han oppfordrer Norge til å gå foran som et godt eksempel og donere enda mer. Deretter vil andre nasjoner følge etter.

Dette begrunner han med at Norge bestandig har vært trendsettere, og peker på at norske vikinger var tidlig ute med «latterlige skjegg». Lenge før «hipsterne».

Over fire milliarder Beløpet han oppfordrer Norge til å gi er 100 millioner dollar (826 millioner kroner) årlig de neste fem årene.

Som om ikke det var nok har de også laget en egen norskinspirert hashtag: #EducationFjorAll, og for å vise at han mener alvor avslutter Colbert videoen med å spise lutefisk og høre på norsk death metal.

Selv om lutefisken tydeligvis ikke falt veldig i smak.

Debatt Her hjemme var de flestes øyne rettet mot duellen mellom Erna Solberg og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre. Dagbladet oppsummerte nevnte duell slik:

«Alle var spente på hvordan Jonas Gahr Støre ville håndtere dagens duell mot statsministeren, etter en svært dårlig generalprøve i forrige uke. Tema ble kommunereformen, ikke i utgangspunktet et strålende tema for Ap-lederen hvis parti har byttet standpunkt i debatten og begge partiene stort sett er enige. Støre var mye bedre enn sist, men Solberg langt mer offensiv og dermed hakket foran.

Støre var tydeligere i denne debatten enn Ap har vært om kommunereformen den siste tida. Begrunnet godt hvorfor tidsfrister er dumt og lokal forankring er viktig: Tvang er en dårlig motivasjon for samarbeid. Forklarer bedre enn før, men ikke fullgodt hvorfor Ap er mer skeptiske etter å ha sett reformen enn tidligere.

Solberg forklarte også godt hvorfor det er viktig med en frist for oppsummering, og at det er en prosess som er både viktig og vanskelig. Forklarer at dette handler om politisk lederskap. Skulle ønske at Ap også brukte tida på å forklare sine hvorfor dette er nødvendig. Langt bedre i duell enn i bred debatt, personlig, faktabasert og offensiv.»