Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna og Siv er venner igjen

Begge disse to tror Siv vil danse med Erna etter valget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no:) Det var en heftig oppvisning av en NRK-debatt seerne fikk da kanalen feiret sitt 50-års jubileum med valgkampens tradisjonelle partilederdebatt i Samfunnsalen i Oslo i kveld.

Etter flere runder om asylpolitikk, skatt og særlig eldreomsorg. Ble det tid til miljø og spørsmålet om oljeboring i Lofoten.

Til slutt fikk hver av de åtte partilederne holde sin tradisjonelle sluttappell.

Rakk opp hånda
Helt på tampen av debatten ble partilederen utfordret til å rekke opp hånda på enkelte spørsmål, i en såkalt åpen runde. Og dermed var det duket for en borgerlig gjenforening.

Og på spørsmålet til Knut Olsen om hvem av dere tror Siv Jensen til slutt vil danse på bordet med Erna, rakk både Solberg og Siv Jensen opp hendene.

Klem til Siv
Dermed er de to borgerlige kameratene åpenbart blitt venninner igjen, etter en heftig krangel forrige uke. Erna Solberg vil fortsatt gjerne være venner med alle.

Selv sa Solberg, da programlederne første gang tok opp regjeringssamarbeid, at hun hadde klemt på Siv Jensen før kveldens debatt.

Men så hadde hun også snakket med både Dagfinn Høybråten og Lars Sponheim.

Frp som skammel
Det ble en også en partilederdebatt hvor Jens Stoltenberg gjorde det han kunne for å markere avstand og latterliggjøre de borgerlige partiene. I debatten tok statsministeren sats og levert et bilde hvor han sammenlignet Frp med en skammel.

- De bruker Frp som en skammel til å krype inn i regjeringskontorene. I det de har kommet inn trekker de skammelen unna. Det liker ikke skammelen. Det skjønner jeg veldig godt, sa Stoltenberg.

Veskegaranti?
På utallige oppfordringer og avbrytelser, fikk Siv Jensen forsvart sin garanti, som hun ifølge Skei, har gått og båret på i veska hele valgkampen. Jensen bedyret at hun og Frp ikke kommer til å gi bidra til borgerlig regjering før de selv er en del av den.

- Frps erfaringer er at vi har prøvd å være samarbeidspartnere, men da fikk vi ikke gjennomslag, sa Jensen.

I tillegg til å raljere over alle garantiene Lars Sponheim, Dagfinn Høybråten og Siv Jensen har kommet med, ble det også tid for et av Jens Stoltenbergs favoritt tema: Økonomisk politikk.

De viktige oppgavene
- Det er positivt at flere lever lenge. Vi skal bruke de store pengene på de store oppgavene, og eldre er en av de største oppgavene. Da kan vi ikke bruke pengene på skatteletter, sa han i kjent stil.

- Det er ikke et spørsmål om penger, men om moral. Dette er mennesker som har vært med på å bygge landet, sa Siv Jensen.

Skolekupp
Da programlederne Lisbeth Skei og Knut Olsen nærmet seg slutten av de tematiske bolkene, tok plutselig Kristin Halvorsen ordet og gjennomførte et aldri så lite kupp.

- Jeg har kranglet med dere i hele dag om å få skole opp som et tema, sier Halvorsen og understreket mens hun så bort på en av dem:
- Du kan ikke stoppe meg nå.

Dermed fikk SV-lederen sagt litt om skole. For en stakket stund. For en presset partileder, som etter valgforsker Frank Aarebrots mening ligger an til å bli en av valgtaperne, kan det ha kommet godt med.

Statsminister på S
Det toppet seg helt for Siv Jensen tidligere denne uka. Da Erna Solberg stilte opp på fellesbilde og sto på et bord bak Lars Sponheim og Dagfinn Høybråten som de borgerliges statsministerkandidat.

Da Knut Olsen spurte om hvem av partilederne som tror vi får en statsminister som begynner på «S» og slutter på «berg», ble det full forvirring, før Jens Stoltenberg til slutt greide å rekke hånda i været.

På spørsmål om hvem som savner Carl I. Hagen, var det bare Siv Jensen som rakk opp...

Jens kan si nei
Det var en selvsikker Kristin Halvorsen som nok en gang bedyret at hun ville vinne kampen og forhindre oljeboring i Lofoten og Vesterålen. Og Navarsete gjentok at hun er sikkert på at Sps forslag om å utsette Lofoten og Vesterålen den neste perioden, er det som kommer til å bli resultatet.

Mye kan tyde på at Jens Stoltenberg er i ferd med å gi seg for damene i regjering. For da han ble utfordret som verst, sa han følgende:

- Vi skal ikke åpne hvis det ikke er miljømessig forsvarlig.

Også Dahle, som stort sett havnet i debattens skyggenes dal, meldte seg på i oljeboringsdebatten:

- Vi vet mer enn nok. Det er jo en aldeles utrolig sak å si at vi ikke har noe å leve av uten olje. Da kommer vi til å dø ganske snart, for det er ikke så mye olje.

Presset Kristin
SV-lederen fikk gjennomgå på miljø

- Nei, nå får det være slutt, sa Halvorsen, da Høybråten hevder hun er ekspert i å tape miljøsaker.

- Da dere lage klimameldingen, måtte Høyre, Venstre og KrF komme dere til unnsetning, sa Høybråten!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!