Erna og Siv gir nær dobbelt så mye skattelette til menn som kvinner

SV: - Erna flytter makt og penger fra kvinner til menn

TAR KAKA: Når finansminister Siv jensen (Frp) og Erna Solberg (H) deler ut skatteletter, er det menn som stikker av med de største kakestykkene. SV mener regjeringen flytter makt og penger fra menn til kvinner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
TAR KAKA: Når finansminister Siv jensen (Frp) og Erna Solberg (H) deler ut skatteletter, er det menn som stikker av med de største kakestykkene. SV mener regjeringen flytter makt og penger fra menn til kvinner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tall SV har innhentet fra Finansdepartementet viser at regjeringens foreslåtte kutt i formuesskatten i snitt letter norske menns skattebyrde med 1200 kroner - for kvinner betyr kuttet mindre: i snitt 670 kroner mer å rutte med.

Totalt vil skattekuttene Høyre/Frp-regjeringen foreslår, medføre at menn får en gjennomsnittlig skattelette på 2000 kroner, mens kvinner i snitt må betale 1300 kroner mindre.

- Dette er en omfordelingsregjering. Den omfordeler store summer penger og makt fra kvinner til menn, sier SVs Snorre Valen til Dagbladet.

- Mannsregjering Isolert for dem som faktisk betaler formuesskatt, medfører regjeringens forslag at menn får et kutt i formuesskatten på 9000 kroner (9800 med alle skatteendringer), mens kvinner i snitt må betale 4600 kroner (5300 med alle skatteendringer).
 
Valen, som sitter i Stortings finanskomité for SV, mener fordelingen avslører at Høyre/Frp-regjeringen er en «manneregjeringen».

- Det nytter ikke at vi har kvinnelig statsminister og finansminister, for dette er en regjering for menn. Man gir menn store skattekutt, som skal finansieres av kutt i overgangsstønaden og andre velferdsgoder som kvinner nyter godt av. Det har vi ganske harde tall på nå. 
 
- Kuttet i overgangsstønaden får jo ikke effekt på 2015-budsjettet, så det finansierer vel ikke skattelettene som er ment å trå i kraft allerede neste år?

- Nei, det er riktig at de smører på med oljepenger fram til kuttene får effekt, men på sikt er det ingen tvil om hvem som skal betale for dette. Det er alenemødre og fattige uføre. Dessuten er det jo nok av kutt som vil ramme svake grupper over natta, blant annet arbeidsløse, asylsøkere, au pairer, funksjonshemmede. I tillegg kuttes støtten til likestillingsorganisasjonene. Det er en grunn til at vi ikke har sett mye til likestillingsminister Solveig Horne (Frp) i det siste, for det finnes jo ikke tegn til satsing i budsjettet hennes.

LES OGSÅ: Frp i 2013: Kritisk til skattekutt til de rikeste. Frp i 2014: Gir størst skattekutt til de rikeste

Vil ikke skatte menn hardere - Men når menn tjener og skatter mer enn kvinner, vil ikke skatteletter da alltid favorisere menn?

- Jo, når du gir skatteletter til høyinntektsgrupper og dem med store formuer, vil det gjøre det. Formue og inntekt er skeivt fordelt i befolkningen i Norge generelt, både på klasse og kjønn. Jeg mener det er et godt, selvstendig argument mot å gi skatteletter til dem med høy inntekt og stor formue.

- Vil SV da gå inn for at menn skal betale høyere skatt enn kvinner?

- Nei, vi tror så klart ikke på et skattesystem som behandler menn og kvinner forskjellig. Men det er helt klart mulig å bruke skattesystemet til å utjevne kjønns- og klasseforskjeller. SV vil blant sørge for at menn som arver store formuer, bidrar til fellesskapet gjennom skatt. De pengene regjeringen kaster bort på skattelette, kunne vi blant annet brukt til å finansiere to barnehageopptak i året. Generelt er det sånn at den mest effektive måten å utjevne klasse- og kjønnsforskjeller, er gjennom velferdstjenester. Regjeringen gjør likevel det motsatte: kutter i velferd og letter skatt.

LES OGSÅ: Finansdepartementet tror kutt i formuesskatten først og fremst vil gi større pengebinger - ikke fremme investeringer

- FLYTTER MAKT: SVs Snorre Valen (SV) mener regjeringen er en  «manneregjeringen». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
- FLYTTER MAKT: SVs Snorre Valen (SV) mener regjeringen er en «manneregjeringen». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer