- Erna og Siv må søke samarbeid med Jonas

- Det haster med forlik om skatt, kommunereform og oljepengebruk, sier Virke-sjef Vibeke Madsen.

BREDE FORLIK: Næringslivet trenger stabile rammebetingelser som står seg uavhengig av skiftende politiske flertall. Derfor må regjeringen søke forlik om skatt, oljepengebruk og kommunestruktur med Ap, mener Virke-sjef Vibeke Madsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
BREDE FORLIK: Næringslivet trenger stabile rammebetingelser som står seg uavhengig av skiftende politiske flertall. Derfor må regjeringen søke forlik om skatt, oljepengebruk og kommunestruktur med Ap, mener Virke-sjef Vibeke Madsen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Norske bedrifter kan ikke få kastet om på rammevilkårene sine avhengig av skiftende politiske flertall. Vi er avhengige av langsiktige og stabile rammevilkår, særlig nå i en tid med behov for omstilling, sier administrerende direktør i Virke, Vibeke Hammer Madsen, til Dagbladet.

Madsen mener at regjeringens må sikre de store reformene et bredt flertall på Stortinget. Det betyr at regjeringen ikke må nøye seg med samarbeidspartiene Venstre og KrF, men sikre også sikre seg forlik med Ap.

- Skal disse reformene danne grunnlaget for utviklingen de neste 25 år, så må regjeringen og opposisjonen finne balansen seg imellom. Vi er avhengig av at disse reformene må stå seg, på tross av skiftende regjeringer og skiftende flertall på Stortinget, sier Madsen.

I morgen holder Virke sin årskonferanse. Her kommer Virke-sjefen til å utfordre regjeringen og Ap om å raska på og finne fram til forlik om store reformer og saker som er viktige for omstilling og oppgradering av næringslivet: Skatt, kommunereform og oljepengebruk.

Skattereform - Vi trenger et bredt skatteforlik som gir stabile rammevilkår på lang sikt. Politikerne trenger ikke være enige om nivået på satsene, men de må være enige om innretningen. Næringslivet er avhengige av politikere som gjør det de sier, og gir oss robuste rammebetingelser. Mange sier nå at de vil ha et forlik, og det tyder bra, men hvordan få det til? Jeg hørte nylig en Frp-politiker uttale at man er åpen for forlik, men bare hvis de andre partiene gjør som Frp vil.

Kommunereform - Vi trenger en kommunereform, og det må være en reform som ruster hele Norge. Antallet kommuner må ned, og vi må sørge for levedyktige, kompetente og  fremtidsrettede kommuner. Her skjer det lite, det tar for lang tid, og vi kommer ikke videre. Her må partiene legge bort kjepphestene, og bli enige.

Oljepengebruk - Denne regjeringen har foreløpig rekord i oljepengebruk. Virke ga gode tilbakemeldinger på regjeringens forslag til statsbudsjett. Det var godt for den spesielle situasjonen vi er i, men det er ikke en farbar vei på sikt. Regjeringens oljepengebruk er i lengden ikke bærekraftig.

Regningene kan ikke betales ved å hente nye oljekroner. Når man må stramme inn på grunn av flyktninger, burde man gjort det innenfor budsjettet og ikke hentet enda mer fra oljefondet. Oljepengebruken må ned, og regjeringen må vise evne til å prioritere. Også her trengs bred enighet, sier Madsen til Dagbladet.

UTFORDRER: Virkes administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen inviterer i morgen til årets Virke-konferanse. Hun utfordrer samtidig regjeringen til å finne sammen med opposisjonen i store og viktige saker for framtidas næringsliv. Foto: Mimsy Møller / Samfoto
UTFORDRER: Virkes administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen inviterer i morgen til årets Virke-konferanse. Hun utfordrer samtidig regjeringen til å finne sammen med opposisjonen i store og viktige saker for framtidas næringsliv. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer