Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Finansdebatten

- Erna og Siv må ta ansvar for en ekstraordinær budsjettsituasjon

Finanskomiteens leder Hans Olav Syversen (KrF) refset regjeringen da han startet debatten om statsbudsjettet.

PÅ PLASS: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen på plass i Stortinget for å høre på debatten om statsbudsjettet.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PÅ PLASS: Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen på plass i Stortinget for å høre på debatten om statsbudsjettet.  Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært en krevende og ekstraordinær budsjettbehandling. Det var til syvende og sist viljen til løsning som slo gjennom, sa leder av finanskomiteen Hans Olav Syversen (Kr) da han innledet til debatt om statsbudsjettet i formiddag.

- Krevende

- Hvorfor ble det så krevende? Det er ingen tvil om at enhver regjering som kommer til Stortinget med ultimative krav, velger seg et utfordrende utgangspunkt. Det er særlig vanskelig når ultimative krav gjelder saksfelt der fire partier på forhånd var enige om at vi skulle få til resultater sammen, ikke hver for oss, sa Syversen og la til:

Ansvaret for budsjettsituasjonen må derfor regjeringen bære.

Syversen henviste selvsagt til den berømte bilpakken, som Frp nektet å røre, og som består i budsjettavtalen Høyre, Frp, KrF og Venstre kom fram til lørdag kveld.

- Fra KrF stiller vi ikke med ultimatumer eller absolutter. Vårt mål har hele tida vært et budsjett som får ned klimagassutslippene. For det ikke-sosialistiske samarbeidet har vi hatt mer oppløftende dager enn de siste, sa Syversen.

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum brukte enda sterkere ord om budsjettforhandlingene.

NY REKORD: - I år har vi fått ny rekord i slett saksbehandling, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om årets budsjettprosess. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
NY REKORD: - I år har vi fått ny rekord i slett saksbehandling, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om årets budsjettprosess. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

- Slett saksbehandling

– I år har vi fått ny rekord i slett saksbehandling på Stortinget, sa han.

Vedum viste til at finanskomiteen i år ikke fikk holdt et eneste møte for å diskutere budsjettforslaget samarbeidspartiene til slutt endte på.

– Ikke et eneste møte for å diskutere finansinnstillingen, med de reelle tallene og de reelle politiske prioriteringene, sa Vedum i sitt innlegg i finansdebatten.

Ser framover

Hans Olav Syversen (KrF) valgte med et bibelsitat å se framover:

- «Men ett gjør jeg, jeg glemmer det som ligger bak, og strekker meg etter det som ligger foran».

Syversen var fornøyd med det som til slutt ble en «offensiv klimapakke» , og han var særlig fornøyd med gjennomslag for tidlig innsats i skolen og for en rekke tiltak for familiene. Syversen mente også at budsjettet er godt tilpasset «en skjør oppgang i norsk økonomi.»

- Uansvarlig oljepengebruk

Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Marthinsen angrep regjeringen og budsjettavtalen for å mangle evne til å prioritere og tappe oljefondet for å finne inndekning.

- Hvis politikk er å prioritere, vil regjeringen Solberg trolig gå inn i historiebøkene som den svakeste noensinne, sa hun.

- Erna Solberg gikk til valg på å gjøre Norge mindre oljeavhengig, og på å prioritere bedre. Men regjeringen har økt bruken av oljepenger med nesten 100 milliarder kroner på fire år. Dette spiser av fremtidig handlingsrom i finanspolitikken, sa Marthinsen.

Aps finanspolitiske talskvinne mente at regjeringen har en «kronisk manglende» evne til å prioritere.

- Permanente utgiftsøkninger blir finansiert av kortsiktige inntekter. Høyre har overlatt til Frp å styre oljepengebruken, sa Marthinsen.

Hun mente regjeringen gjør alt for lite for å få ned ledigheten og få opp sysselsettingen.

Høyre: - Skape arbeidsplasser

Høyres finanspolitiske talsmann Svein Flåtten sa at oljepengebruken har vært ekspansiv, men nødvendig.

- Vi har fulgt opp handlingsregelen langt bedre enn Ap, sa Flåtten. Han sa at oljefondet er et virkemiddel til å investere i nye arbeidsplasser for framtida.

– Vi må ikke gå andektig og handlingslammet rundt sparegrisen, mens norske ungdommer går ledige, sa Flåtten.

- Generasjonsansvaret går ikke bare på å spare penger i utenlandske aksjer, handlegater og bygårder.

Bekjempe ulikhet

-Det hjelper ikke generasjonene som kommer etter oss å gå andektig i ring, handlingslammet, rundt sparegrisen. De er best hjulpet ved at vi investerer verdiene vi har i nye arbeidsplasser. Det aller viktigste vi kan gjøre for å bekjempe ulikhet er å skale flere arbeidsplasser, sa Flåtten.

Flåtten mener budsjettet bidrar til omstillingen som er nødvendig som følge av oljenedturen og tiltak for å skape flere jobber.

DIREKTE: Finansdebatten direkte fra stortinget. Video: NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling