Erna og Siv med ny krisepakke til Sørvestlandet. Og øker oljepengebruk med 10,4 mrd.

Her er alle budsjettlekkasjene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): SISTE: Regjeringen nedjusterer veksten i BNP for Fastlands-Norge i år fra 1,8 til 1,0 prosent, melder Bloomberg News.

Regjeringen foreslår også å øke oljepengebruken fra 195,2 milliarder kroner til 205,6 milliarder kroner i 2016, etter det NTB kjenner til.

Det tilsvarer 2,8 prosent av oljefondets verdi. Økningen skyldes lavere skatte- og avgiftsinntekter, reduserte utbytter og økte utgifter til innvandring og integrering samt nye tiltak mot arbeidsledighet, ifølge forslaget til revidert nasjonalbudsjett som legges fram klokka 11 i dag.

Regjeringen øker også anslaget for arbeidsledigheten fra 4,5 prosent i forslaget til statsbudsjett til 4,7 prosent i 2016. Neste år forventes ledigheten å falle til 4,6 prosent.

Etter det Dagbladet forstår, vil det reviderte budsjettet derfor også inneholde friske penger til bygge- og vedlikeholdsprosjekter på Sør- og Vestlandet.

Det dreier seg om prosjekter som kan settes i gang og skape arbeidsplasser raskt.

Mens finansminister Siv Jensen (Frp) legger fram revidert nasjonalbudsjett i Oslo, er statsministeren sammen med helseminister Bent Høie (H) og samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) i Stavanger, Sola og Klepp for å presentere noen nye tiltak og vise hva statsbudsjettets krisepakke brukes til. Statsministeren med følge skal blant annet besøke en behandlingsinstitusjon som er under oppussing med midler fra krisepakka på fire milliarder som ligger i årets statsbudsjett.

Milliardkrav Opposisjonen på Stortinget har i forkant krevd nye milliardtiltak for å motvirke arbeidsløshet, særlig på Sør- og Vestlandet som er spesielt hardt rammet av krisa i olje- og gassektoren. Regjeringen svarer altså med noen mindre og kortsiktige tiltak.

Regjeringens analyse er at statsbudsjettets krisepakke virker.

I Stortingets spørretime forrige uke viste statsministeren til at arbeidsledigheten ligger på om lag samme nivå som i november i fjor høst, selv om andre økonomiske prognoser er nedjustert. 

Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) har allerede varslet utvidet permitteringstid til 52 uker, 1000 flere tiltaksplasser og endringer i dagpengereglene for å gjøre det lettere å kombinere ledighetstrygd med utdanning.

I går varslet klima- og miljøminister Vidar Helgesen at det kommer 65 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til elektriske ferjer og annen grønn skipsfart.

- Pengene kan gå til utvikling innen maritim næring, men også til fylkeskommuner og kommuner, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) til NTB. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier det er viktig at verftsindustrien får flere bein å stå på.

Nedgang i asylsøkere I regjeringens tilleggsnummer til statsbudsjettet for 2016 var anslaget for asylankomster på 33 000. I mars justerte justisdepartementet ned anslaget til 25 000. Etter det Dagbladet erfarer, mener regjeringen det er så usikkert hvor mange asylsøkere som kommer, at man ikke vil bygge ned mottakskapasiteten.

Noe innsparing vil det likevel bli, ifølge Nettavisen.

Regjeringen kutter 800 millioner asylkroner til mottaksapparatet. Endringen er en del av regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett, som legges fram onsdag formiddag.

- På grunn av færre utgifter knyttet til asyltilstrømming i 2016, bevilger vi færre midler til mottaksapparatet. Reduksjonen er på cirka 800 millioner kroner, bekrefter statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp) i Justisdepartementet til Nettavisen. Beløpet trekkes fra en ekstrabevilgning på 2 milliarder kroner i fjor høst for å håndtere den økte tilstrømmingen av asylsøkere.

Andre lekkasjer Revidert nasjonalbudsjett legges fram onsdag 11. mai kl 11. Dette er kjent så langt:

• 1.000 flere tiltaksplasser per måned i andre halvår for å motvirke veksten i arbeidsledigheten.
• Permitteringsordningen utvides slik at det blir mulig å få dagpenger i 52 uker mot 30 uker nå.
• Dagpengereglene endres for å gjøre det enklere å kombinere ledighetstrygd med utdanning.
• 65 millioner kroner til elektriske ferjer og annen grønn skipsfart.
• Ytterligere 50 millioner til programmet Demo 2000, som støtter teknologiprosjekter i olje- og gassnæringen.
• 150-200 millioner til kommuner på Sør- og Vestlandet med høyere arbeidsledighet enn landsgjennomsnittet.
• 30 millioner til prosjektet «Saving Oseberg», som dokumenterer tregjenstander fra Osebergfunnet.
• 21 millioner til å utvide ordningen med bostøtte for flyktninger i bokollektiv.
• 12 millioner til dialoggrupper for å redusere vold i og utenfor asylmottak.
• 4 millioner til at flyktninger skal kunne lage skolelunsj.
• 320 millioner til kommunene til bosetting av flere flyktninger og enslige asylbarn.
• 800 millioner kroner mindre til mottaksapparatet for asylsøkere. Pengene tas fra fjorårets ekstrabevilgning på 2 milliarder kroner.
• 21 millioner i ekstrabevilling til opprydding i kommunene Eigersund, Lund og Kvinesdal etter ekstremværet Synne i fjor vinter.
• 10 millioner til informasjonskampanje om hjerneslag.
• Momsfritak for butikker som gir bort mat til veldedige formål.
• Økt låneramme til Det internasjonale valutafondets (IMF) låneordninger for lavinntektsland til om lag 7 milliarder.
• Forslag til mandat for et nytt statlig fond med en forvaltningskapital på 20 milliarder til investeringer i selskaper som utvikler og bruker grønn teknologi.
• Midler til en videre utredning av forskningsparken Ocean Space Centre i Trondheim.
• 10 millioner ekstra til Redningsselskapet for å hindre at redningsskøyter blir tatt ut av drift.
• Regjeringen snur og tar to produkter for stomiopererte tilbake i blåreseptordningen. Kuttet som reverseres, anslås til 8,5 millioner kroner.
• 5 millioner kroner ekstra til egne integreringsmottak hvor asylsøkere kan komme raskt i gang med norskopplæring og arbeidspraksis.

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer