Dommen over Ernas åtte år:

- Erna økte forskjellene med vilje

Forskjellene har økt under Erna Solbergs regjeringstid, og det er villet politikk. Det hevder LO-topp Wegard Harsvik i ny bok.

FRP SOM REGJERINGSPARTI: Etter valget i 2013 gikk Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen sammen i regjering. i boka «Arven etter Erna» anklager Wegard Harsvik Høyre for å legitimere et høyrepopulistisk parti. Foto: Nina Hansen/Dagbladet.
FRP SOM REGJERINGSPARTI: Etter valget i 2013 gikk Høyre-leder Erna Solberg og Frp-leder Siv Jensen sammen i regjering. i boka «Arven etter Erna» anklager Wegard Harsvik Høyre for å legitimere et høyrepopulistisk parti. Foto: Nina Hansen/Dagbladet. Vis mer
Publisert

I boka «Arven etter Erna» feller han en nådeløs dom etter snart åtte år med Høyre og Erna Solberg i regjering: Her er noen av påstandene:

*De rikeste har fått mer makt og penger, mens det er kuttet milliarder i ytelser og tjenester til vanlige folk.

*Kutt i formuesskatten har ikke bidratt til jobbskaping, bare gjort de rikeste rikere.

*Økte forskjeller er bevisst politikk fordi Høyre som andre høyrepartier ivaretar arbeidsgivernes og de bedrestiltes interesser.

*For å beholde makt har Høyre legitimert og normalisert et høyrepopulistisk parti som de tidligere ikke ville samarbeide med.

ARVEN: - Arven etter Erna er et Norge med større forskjeller, der makt og ressurser er flyttet til de som har mest fra før, sier Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategisk arbeid i LO. Foto: Nina Hansen/Dagbladet
ARVEN: - Arven etter Erna er et Norge med større forskjeller, der makt og ressurser er flyttet til de som har mest fra før, sier Wegard Harsvik, leder for samfunnskontakt og strategisk arbeid i LO. Foto: Nina Hansen/Dagbladet Vis mer

- Arven etter Erna er et Norge med større forskjeller, der makt og ressurser er flyttet til de som har mest fra før, og der det er åpnet for privatisering av viktige, sentrale velferdstjenester, sier Harsvik til Dagbladet.

- Høyre og høyresiden har hatt ambisjoner om å forandre Norge, og har på mange måter har greid det. På noen områder har man greid å gjøre varige og strukturelle endringer, som blir vanskelig å gjøre noe med. Det man har solgt, er solgt. Det har også vært et selvstendig poeng, som Linda Hofstad Helleland sa, at man skulle klemme så mye tannkrem ut av tuben at det ikke bare var for et nytt flertall å gjøre om på det igjen, sier Harsvik, som er leder for samfunnskontakt og strategi i LO.

Helleland brukte tannkremmetaforen om konkurranseutsetting av jernbanestrekninger.

CORONA-KRISE: Erna Solberg snakket om corona-krisa på Høyres sentralstyremøte. Video: Hoyre.no Vis mer

Har legitimert høyrepopulisme

I et intervju med Dagbladet i forbindelse med 60-årsdagen sa Erna Solberg at hun mente ettermælet ville være at hun brakte Høyre mot sentrum, og breiet ut partiet på viktige områder.

- At hun brakte Høyre mot sentrum, er jeg slett ikke enig i. Høyre i Norge har valgt å hente inn i regjering et høyrepopulistisk parti, gjort Frp til deltaker i regjering eller som fast støtteparti, og gitt dem ansvar for svært sentrale samfunnsområder som finans, inkludering, arbeidsliv, justis, sikkerhet og beredskap. Høyre har bidratt til å legitimere og alminneliggjøre holdninger som Frp tidligere var alene om.

- Jeg viser at dette er et mønster i alle vestlige land fordi det er viktig for høyrepartiene å levere makt og skattekutt til de gruppene de representerer, og da aksepterer man, hvis nødvendig, partier som man i utgangspunktet var svært kritisk til. Dette har skjedd i alle vestlige land, at «vanlige Høyre»-partier har prioritert makt istedenfor å holde avstand til disse partiene.

- Det Høyre har gjort, er vel å samle de borgerlige partiene på Stortinget for å makt til å gjennomføres mest mulig av sin politikk?

- Absolutt. Det jeg viser i boka, er hvordan Høyre har gått samme vei som sine søsterpartier i nesten alle vestlige land. Først avviser de Frp fordi de har illiberale holdninger og et menneskesyn Høyre ikke kan stå inne for. Når man blir avhengig av dem for å få makt, blir Frp selv med sin korstogsretorikk alminneliggjort. Det er ingen tvil om at det at Frp har fått godkjentstempel, har gjort noe med den offentlige samtalen i Norge. Grenser er flyttet, sier Harsvik.

- De rikeste får mer

Ett av de store prosjektene for Høyre har vært kutt i formuesskatten. Høyres begrunnelse – at vekstfremmende skattekutt vil bidra til flere arbeidsplasser – har vært politisk omstridt.

- Høyrepartier i alle land har argumentert med at skattekutt skaper vekst og arbeidsplasser i neste runde. Men det finnes ingen holdepunkter i forskningen for at det skjer. I Norge har regjeringen kuttet skatte med svært store beløp. Statistisk sentralbyrå (SSB) har vist at dette har bidratt til å øke forskjellene ved at de aller rikeste har fått mer.

- Jeg tror ikke Høyre-politikere selv tror på at skattekutt for de rikeste skaper vekst og velstand. Men det handler om å flytte makt og ressurser til de gruppene Høyre ivaretar. Høyre har vært – og er – et parti for de bedrestilte. De mener at de som har mest, bør få beholde mer av pengene sine selv. Vi hadde fått en ærligere debatt i Norge om de hadde sagt det rett ut, sier Harsvik.

- Alle sier de vil redusere ulikhet i samfunnet, men så har partiene ulike tilnærminger og løsninger. Du skriver i boka at det har blitt økte forskjeller i Norge fordi noen vil det, fordi det er bevisst politikk?

- De politiske partiene representerer jo interesser i samfunnet. Høyre er parti som har ivaretatt de bedrestiltes interesser. Derfor finansierer og støtter disse gruppene også Høyre og de andre høyrepartiene. Høyre har skjønt at man må favne bredere, derfor har retorikken blitt endret de seinere åra. Men det grunnleggende i politikken ligger fast, og regnskapet etter disse åtte åra viser det.

- Skattekutt til de rikeste egner seg dårlig til å skape vekst og jobber. Utrygghet i arbeidslivet gir ikke gode arbeidsplasser, og privatisering gir ikke bedre og billigere velferd. Når høyrepartiene likevel fører en slik politikk, har det sammenheng med hvilke interesser de representerer, sier Harsvik.

SKREMMEBILDE: - Like forutsigbart som at det er valg hvert fjerde år kommer denne spinndoktoren fra Youngstorget med sine skremmebilder, sier Stefan Heggelund om Wegard Harsviks bok. Foto: Terje Pedersen / NTB
SKREMMEBILDE: - Like forutsigbart som at det er valg hvert fjerde år kommer denne spinndoktoren fra Youngstorget med sine skremmebilder, sier Stefan Heggelund om Wegard Harsviks bok. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Spinn fra Youngstorget

- Like forutsigbart som at det er valg hvert fjerde år kommer denne spinndoktoren fra Youngstorget med sine skremmebilder. I 2013 skrev han om alt som ville gå galt hvis Høyre får makt, det samme gjorde han i 2017, og det samme gjør han i år. Norge er heldigvis et av de samfunnene i verden med minst forskjeller. Det var sant i 2013, og det er sant etter åtte år med borgerlig regjering, sier stortingsrepresentant fra Høyre, Stefan Heggelund.

Han sier nesten hele kritikken faller på sin egen urimelighet.

- Kanskje skulle Harsvik heller brukt tiden sin på å finne ut hvorfor bare en tredjedel av LOs egne medlemmer sier de vil stemme på hans kjære Arbeiderparti. Og hvorfor Høyre gjør det så godt på meningsmålingene, sier Heggelund.

- Ikke seriøst

- Sannheten er at en vanlig familie har fått 14.000 kroner mer å rutte med i året med vår skattepolitikk. Samtidig har media avslørt at Arbeiderpartiet må forklare sine tillitsvalgte hvem som er «vanlige folk». Det sier vel alt man trenger å vite om ståa i Ap.

- Å si at politiske motstandere bevisst jobber for økte forskjeller er bare en bønn om ikke å bli tatt seriøst. Hans bønn er innvilget, sier Heggelund.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer