Erna om Afghanistan
- Helt forferdelig

Erna Solberg reagerer sterkt på de dramatiske bildene fra Afghanistans hovedstad Kabul. Hun lover samtidig å gjøre alt for å få nordmenn i sikkerhet.

RØMMER: Statsminister Erna Solberg (H) kommenterer de dramatiske bildene fra flyplassen i Kabul, hvor flere tusen mennesker prøver å forlate landet. Reporter: Kjetil Kjær Andersland. Video: Twitter, Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ARENDAL (Dagbladet): Statsminister Erna Solberg reagerer med forferdelse på bildene fra Afghanistans hovedstad Kabul.

- Vondt å se

Dagbladet møter henne etter hennes foredrag under Arendalsuka i dag. Hun reagerer sterkt når hun får se bilder av afghanere som klatrer på og klamrer seg fast til fly på flyplassen i den afghanske hovedstaden.

- Det er helt forferdelig, sier en preget statsminister.

PRØVER Å FORLATE: Denne videoen fra Twitter skal vise flere mennesker som desperat prøver å komme seg ut av Kabul, etter at Taliban har tatt kontroll over hovedstaden. Video: Twitter Vis mer

- Dette skjedde så raskt at mange av de evakueringsplanene som var lagt har falt litt sammen.

Taliban inntok i går presidentpalasset i Kabul etter at vestlige styrker har trukket seg ut, og statsministeren flyktet fra landet. Solberg forteller at bildene fra landet går hardt inn på henne.

- Det er veldig alvorlige bilder. Det er vondt å se, sier Solberg.

- Krevende operasjon

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide fortalte i går at de er i ferd med å evakuere de ansatte på den norske ambassaden i Kabul.

- Overtakelsen av Kabul har skjedd mye raskere enn våre evakueringsplaner har vært forberedt på. Jeg tror vi alle ble forbauset over hvor raskt regjeringen i Afghanistan ga opp.

Solberg forsikrer nå at de gjør det de kan for å få nordmenn ut av landet.

- Jeg håper nå vi får ut alle - både de som har jobbet for Norge og nordmennene.

Håper på fred

- Hva kan du si nå om evakueringen av nordmenn?

- Som utenriksministeren sa i går ble noen nordmenn evakuert i går, sammen med dansker. Så jobber vi nå med å få siste resten av folk som har jobbet for oss ut. Men det er en krevende operasjon. Utover det sier vi ikke noe mer om dette, rett og slett av sikkerhetsmessige grunner.

Solberg sier hun håper landet nå kan gå en mest mulig fredelig framtid i møte.

- Det er mange her som er redde for livene sine når Taliban kommer tilbake. Det er mange som har oppplevde frihet på en helt annen måte i de årene vi har sørget for at det har vært demokrati og åpenhet i hvert fall i deler av Afghanistan.

- Mitt håp er at man tar vare på det man har vunnet, og at det ikke blir blodutgytelser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer