Erna om budsjettet: - Vi har løst de vanskeligste knutene

Fortsatt håp om enighet i løpet av dagen.

NÆR EN LØSNING: Statsminister Erna Solberg har vært tett på budsjettforhandlingene i løpet av helgen, og regner altså nå med å få gjennom sitt statsbudsjett gjennom en budsjettavtale med KrF og Venstre.Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
NÆR EN LØSNING: Statsminister Erna Solberg har vært tett på budsjettforhandlingene i løpet av helgen, og regner altså nå med å få gjennom sitt statsbudsjett gjennom en budsjettavtale med KrF og Venstre.Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tror vi har løst de vanskeligste knutene. Nå gjelder det å få alt på plass. På slutten av slike runder er det alltid slik at du plutselig ser en problemstillling som ikke har vært drøftet, og så må man slåss litt om formuleringene, sa statsminister Erna Solberg til Dagbladet i formiddag etter at hun hadde talt til Høyres sentralstyremøte.

Solberg har vært tett på budsjettforhandlingene i løpet av helgen, og regner altså nå med å få gjennom sitt statsbudsjett gjennom en budsjettavtale med KrF og Venstre.

- Fortsatt arbeid Partene som sitter rundt forhandlingsbordet virker også optimistiske selv om de er på overtid. Men de legger ikke skjul på at det fortsatt gjenstår noen viktige punkter.

- Det er ingenting som tilsier at vi ikke blir enige, men det er fortsatt noe arbeid som gjenstår, sier Venstres finanspolitisk talsperson Terje Breivik til Dagbladet på ut av dagens andre forhandlingsmøte.

Møtet startet kl 11, og de fire samarbeidspartiene er nå helt i sluttspurten av forhandlingene.

Både Venstre og Frp må ta med et endelig utkast til forlik tilbake til sine stortingsgrupper for å få klarsignal. Høyre og KrF har derimot gitt fullmakt til sine finanspolitiske talspersoner.

- Jeg har en fullmakt fra mitt gruppemøte om at jeg kan forhandle ferdig. Og det gir en indikasjon på hvor nære vi er, sier finanspolitisk KrFs talsperson Hans Olav Syversen i forkant av møtet.

Dagens budsjettforhandlinger skjer i kjølvannet av en dramatisk helg for samarbeidspartiene.

- Vi har hatt noen solide bøyger i løpet av denne prosessen. I helga var det ganske kritisk, sier Syversen til Dagbladet.

- Satt fyr på møtet Fredag ble det kjent at regjeringen kutter 1,1 milliarder kroner i årets bistandsbudsjett for å håndtere økte utgifter til håndtering av flyktningstrømmen. Det satte fyr på KrFs gruppemøte, ifølge KrF-leder Knut Arild Hareide.

- Det har ikke noe med forhandlingene å gjøre, men det tegner et bilde som forsterker utfordringene. Det satte litt fyr på gruppemøtet, sa Hareide etter at partiets stortingsrepresentanter var samlet fredag ettermiddag.

Blant de mange hodepinene i budsjettforhandlingene, har totalrammen, kutt i bistand og klimapolitikken vært blant de største.

- Tilbudet er ikke grønt nok, sa Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik til Dagbladet i forrige uke.

Møte hos statsministeren Det er partienes finanspolitiske talspersoner som sitter rundt forhanldingsbordet, men lørdag var det møte mellom de fire partilederne hos statsminister Erna Solberg. Det var i det møtet at forhandlingene løsnet.

På møtet skal det ifølge NTB blant annet ha kommet viktige avklaringer knyttet til sentrumspartienes krav om å gjøre budsjettet grønnere.

Etterpå var det mer optimisme å spore hos forhandlerne, og KrF-leder Knut Arild Hareide uttalte at regjeringen viste «reell vilje til enighet».

Øker elavgift Etter det TV 2 kjenner til har det blitt flyttet på 5,9 milliarder kroner i løpet av forhandlingene.

Partene har trolig klart å enes om et opplegg for de vanskelige sakene som bistandspolitikken, klimagassutslippene og skatteopplegget.

Det skal ligge en skisse på bordet som blant annet innebærer at elavgiften økes med 1,5 øre per kilowattime.

Dette nulles ut med et skatteskifte der det nederste trinnet i den nye trinnskatten justeres, noe som gir mer i netto skattelette. Regjeringen blir også bedt om å komme til Stortinget med flere nye klimatiltak, ifølge TV 2.

- Sånn som det ser ut nå, ligger det til rette for at vi skal kunne se en løsning i løpet av rimelig kort tid. Men om det betyr ett eller to døgn, er vanskelig å si eksakt, sa Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Breivik, til NTB på lørdag.

Dagbladet følger budsjettforhandlingene på Stortinget, og kommer tilbake med mer.