Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna om den nye justisministeren: - Han skal gjøre Norge tryggere

PR-topp Tor Mikkel Wara er Norges femte justisminister på fem år. Erna Solberg kommer ikke til å gjennomgå Waras kundelister fra tida i First House.

ERNAS NYE JERNMANN: Tor Mikkel Wara, som en gang var for fri innvandring til Norge, skal nå styre blant annet innvandringsfeltet i sin nye jobb som justis- og beredskapsminister. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ERNAS NYE JERNMANN: Tor Mikkel Wara, som en gang var for fri innvandring til Norge, skal nå styre blant annet innvandringsfeltet i sin nye jobb som justis- og beredskapsminister. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Slik Dagbladet erfarte tidligere i dag, ble Tor Mikkel Wara utnevnt til ny justis- og beredskapsminister i ettermiddag.

Wara kommer fra jobben som PR-topp i First House og blir med dette Norges femte justisminister på like mange år.

Statsminister Erna Solberg bekreftet utnevnelsen av Sylvi Listhaugs permanente erstatter klokka 16 i ettermiddag.

- Det at man har jobbet i andre jobber og hatt kunder som har krav på konfidensialitet, det kan ikke vi som regjering endre, sier Solberg på spørsmål om Waras fortid i First House.

NY JUSTISMINISTER: Tor Mikkel Wara møter pressen etter det ble kjent at han fikk jobben som Norges nye justisminister. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Ørjan Ryland Vis mer

Hun sier hun ikke kommer til å gjennomgå den nye justisministerens kundelister fra First House, men sier hun har blitt betrygget om at First House vil samarbeide.

- Det er et forhold First House må svare på. Vi kan ikke oppheve klausuler mellom private selskaper. Hovedbildet er at jeg har fått betryggende svar på at det i liten grad er kryssende forhold. Det er en statsråds plikt å selv være klar over alle habilitetsvurderinger, legger statsministeren til.

Fri innvandring

53 år gamle Tor Mikkel Wara er utdannet økonom. Han jobbet som rådgiver for Carl I. Hagen allerede som 21-åring og ledet FpU i årene 1987-90.

Finnmarkingen ble valgt inn på Stortinget fra Oslo i 1989-93 og regnes for å tilhøre den liberalistiske fløyen i Frp. I sine yngre dager var Wara tilhenger av fri innvandring til Norge. Han forlot Frp for 25 år siden og har siden den gang jobbet i kommunikasjonsbransjen. Hvilke kunder som har betalt for Waras tjenester i de årene, er langt på vei hemmeligholdt.

- Han har som sitt klare mål å gjøre Norge enda tryggere. Beredskapsarbeidet skal fortsette med uforminsket kraft framover. Vi skal føre en streng og rettferdig innvandringspolitikk og med lavere tilstrømning skal vi også føre en bedre integreringspolitikk, fortsetter Solberg.

Det er Sylvi Listhaugs avgang som justisminister som gjør at Solberg nå må finne en ny erstatter. Per Sandberg har fungert som setteminister på justis i tillegg til jobben som fiskeriminister siden før påske.

Listhaug har nå gått tilbake til Stortinget hvor hun blir en del av helse- og omsorgskomiteen.

Kundelister

Bjørnar Moxnes i Rødt - som sto bak mistillitsforslaget som indirekte felte Listhaug - rister på hodet over utnevnelsen av Tor Mikkel Wara, og sikter da spesielt til det tette båndet mellom ham om First House.

- Dette svekker folkestyret i Norge. Stemmeseddelens makt skal være en motvekt til pengeseddelens makt, men nå får landet en justisminister som går i svingdør mellom politikk og PR. Det er bare godt nytt for pengesterke krefter som opererer i det skjulte, men elendig nytt for folk flest, sa Moxnes til Dagbladet tidligere i dag.

- Skal vi ikke stole på at Wara klarer å skille PR-jobben fra politikkjobben?

- Det disse PR-folkene driver med, er å selge makt. I møte med dette så er det lov å ikke være naiv, svarte Rødt-lederen.

Krever oversikt

Moxnes krever nå, i likhet med SV, at Wara offentliggjør sine kundelister fra First House.

- Jeg kommer til å sende spørsmål til Solberg, hvor jeg spør om hun nå vil gi Stortinget en oversikt som viser Waras oppdragsgivere og innholdet i oppdraget de siste to årene, sier SVs Torgeir Knag Fylkesnes til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!