Bill Clinton i Oslo

Erna om den nye Trump-virkeligheten: - Verden er snudd opp ned

- Clinton og Obama deltok i FN og bidro til å bygge allianser. Det gjør ikke Trump, sier statsministeren til Dagbladet.

ALLE STATSMINISTERENS PRESIDENTER: Erna Solberg avbildet f.v. sammen med USAs tidligere president Bill Clinton i dag, Donald Trump i januar i år, og Barack Obama i 2016. Foto: NTB Scanpix / AP
ALLE STATSMINISTERENS PRESIDENTER: Erna Solberg avbildet f.v. sammen med USAs tidligere president Bill Clinton i dag, Donald Trump i januar i år, og Barack Obama i 2016. Foto: NTB Scanpix / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg (H) fikk i ettermiddag besøk av USAs tidligere president Bill Clinton, som er i Norge på et privat besøk.

Clinton har vært på forretningsreise i Europa, og tok selv initiativ til møtet med Solberg på kort varsel. Solberg takket ja, og inviterte ekspresidenten på middag i statsministerboligen.

Statsministeren ville ikke fortelle hva Clinton hadde å si om Trump, men fortalte pressen etter middagen at samtalen «bar litt preg av» at Clinton helst skulle ha sett at kona, Hillary Clinton, var president i dag.

Det er ikke veldig krevende å skulle tenke seg Erna Solberg og Bill Clinton har nettopp det til felles.

Langet ut mot USA

For Solberg har gjentatte ganger kritisert Donald Trumps handelspolitikk. Statsministeren langet blant annet ut mot USA da hun åpnet Høyres landsmøte for snart to uker siden.

- Angrepene på den frie handelen de siste ukene gir grunn til alvorlig bekymring, sa Solberg.

Hun kalte det paradoksalt at USA framstår som den største trusselen mot frihandel, mens «det kommunistiske Kina framstiller seg som en av de fremste forsvarerne», og la til at en global handelskrig og økende proteksjonisme er det siste verden trenger nå.

Solberg forteller Dagbladet at hun ikke snakket i detalj om nettopp dette med Bill Clinton, men deler mer enn gjerne sine meninger om Trumps varslede handelskrig:

- Det virkelige paradokset er at Republikanerne historisk har vært frihandelstilhengerne i USA, mens Demokratene har ønsket tolltariffer, flere handelsbarrierer og har vært mer opptatt av arbeidsplasser i USA. Nå er verden snudd opp ned, og det er rart å se på for oss som har fulgt amerikansk politikk over lang, lang tid.

Clinton, Obama og Trump

Som statsminister har Erna Solberg hatt møter med, og måtte forholdt seg til, to sittende amerikanske presidenter: Barack Obama og nå Donald Trump. Samtidig har hun hatt den tidligere presidenten Bill Clinton på besøk flere ganger.

Men hva er egentlig de tydeligste forskjellene på de tre?

- Det er forskjell i politikk. Både Bill Clinton og Obama har stått for tradisjonen om internasjonalt samarbeid, og støttet opp om det internasjonale arbeidet knyttet til utvikling. George W. Bush var også veldig sterk knyttet til utviklingsarbeid, og er den amerikanske presidenten som har løftet bistanden til Afrika mest, dersom man måler det i vekst, sier Solberg til Dagbladet.

- En annen stor forskjell er at Clinton og Obama begge tror på den multinasjonale verdensordningen, de deltok i FN og bidro til å bygge allianser. Det gjør ikke Trump, sier statsministeren til Dagbladet.

PRESIDENTMØTE: Onsdag 10. januar møtte Erna Solberg den amerikanske presidenten Donald Trump i Det hvite hus, der de blant annet diskuterte handelen mellom landene. Video: CNN/NTB/Scanpix Vis mer

Da kan det være ekstra utfordrende for statsministeren i «lille» Norge å skulle forhandle med den proteksjonistiske presidenten i gigantiske USA.

Men ville det vært lettere for Solberg å diskutere slike kompliserte spørsmål med en amerikansk president som het Clinton eller Obama?

- Det kan være. For særlig Obama, men også Clinton, har hatt en tydeligere politikk på frihandel. Men vi hadde også en tolltariff mot fersk norsk laks under hele Clintons presidentperiode. Så det er ikke sånn at dette var bare fryd og gammen den gang. Vi hadde en pågående tollkonflikt med USA, også under Clinton, minner Solberg om.

Under Høyres landsmøte i begynnelsen av måneden minnet hun også om at historiens gang har vist at handelskrig kan bli etterfulgt av blodigere konflikter.

- Dette vil ramme mange land hardt, deriblant Norge. Det vil gjøre det vanskeligere å nå bærekraftsmålene. Historisk har perioder med utstrakt proteksjonisme ledet til tilbakegang, krig og konflikt. Dette er spor som skremmer. Jeg vil sterkt advare mot en slik utvikling, sa Solberg til landsmøtet.

- Ba ikke om en krone

Møtet med Clinton onsdag handlet imidlertid om mye annet enn Donald Trump og handelskrig, skal man tro statsministeren.

Ekspresidenten luftet blant annet tanker rundt flere nye prosjekter, spesielt rundt klimatiltak og energiforsyning i små, utsatte land i Karibia.

- Dette er spennende spørsmål, men det er for tidlig å si om vi skal gå inn i noe av dette. Det er ideer brakt over bordet, og det tar lang tid før det blir en realitet, sier Solberg til NTB.

Ifølge statsministeren ba ikke den tidligere presidenten om penger, og Solberg lovte heller ikke bort noe:

- Han ba ikke om en krone fra oss, sier Solberg til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer