Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nato-toppmøtet i Brussel:

Erna om det «fryktede» møtet: - Veldig sømmelig

Før dagens Nato-toppmøte refset Donald Trump alliansen daglig. Under møtet kalte han seg selv en venn av Europa og Nato-tilhenger.

FRYKTET RETORIKK: Erna Solberg oppfattet dagens Nato-møte som sømmelig, og fortalte at Donald Trumps retorikk ikke var på langt nær like tøff som den var tidligere i dag. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix
FRYKTET RETORIKK: Erna Solberg oppfattet dagens Nato-møte som sømmelig, og fortalte at Donald Trumps retorikk ikke var på langt nær like tøff som den var tidligere i dag. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Før dagens første møte mellom Natos 29 stats- og regjeringssjefer var spenningen høy.

I flere dager har USAs president Donald Trump fyrt av verbale raketter mot sine Nato-allierte på Twitter.

I morges refset han Tyskland for å kjøpe gass av Russland, og stilte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg til veggs. Foran hele verdenspressen.

Men inne i møterommet, bak lukkede dører, var tonen fra den amerikanske presidenten en helt annen, ifølge Norges statsminister Erna Solberg.

- Jeg opplevde det som veldig sømmelig, sier Solberg til norsk presse onsdag ettermiddag.

MØTET: - Trumps budskap var kort. Men han sa at han var veldig glad i både Nato og Europa, sier Erna Solberg om dagens møte med Nato-lederne. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet
MØTET: - Trumps budskap var kort. Men han sa at han var veldig glad i både Nato og Europa, sier Erna Solberg om dagens møte med Nato-lederne. Foto: Jesper Nordahl Finsveen / Dagbladet Vis mer

- Glad i Nato og Europa

Det man fryktet var at Trump skulle blande ulike saker, som handel med EU og sikkerhetspolitikken i Nato. Det skjedde altså ikke, ifølge Solberg.

- Trumps budskap var kort. Men han sa at han var veldig glad i både Nato og Europa. Og han var tydelig på at han var opptatt av et sterkt Nato, sier Solberg, som legger til at det ikke var tilløp til noen sur stemning på møtet.

Under møtet holdt hver land sitt eget innlegg. Så godt som alle innlegg handlet om hva enkelte land har gjort, hva deres videre planer er, og om behovet for endringer i Nato.

Trump gjentok sitt budskap om at allierte må øke sine forsvarsbevilgninger, men ikke på måten man på forhånd fryktet.

NYTT KONTOR: Statsminister Erna Solberg åpnet i dag den norske NATO-delegasjonen i Brussel. I den forbindelse hadde hun med en noe spesiell gave til NATO-ambassadør Knut Hauge. Video: Jesper Nordahl Finsveen / DagbladetVis mer Vis mer

Norsk gjennomslag

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen møtte også norsk presse etter møtet. For Norge har mange års arbeid nå endelig båret frukter, ifølge forsvarsministeren.

- Vi tar oppdraget tilbake til Nord-Atlanteren. Det var stor oppslutning om at det er viktig, sier Bakke-Jensen.

- Er det et norsk gjennomslag?

- Dette har vi arbeidet med i mange år. Nå har vi fått fullt gjennomslag for et nytt fokus på Nord-Atlanteren, en ny kommandostruktur og en ny maritim strategi.

For etter terrorangrepene mot USA ellevte september 2001, engasjerte Nato seg i Afghanistan. På grunn av dette bygget man opp nye kommandostrukturer, og fokuserte på oppdrag langt hjemmefra.

- Det som har skjedd de seinere åra, og med økt styrke etter 2014, er at vi har flyttet hjem igjen, sier Erna Solberg om Natos oppdrag.

- Det er fordi sikkerhetsutfordringene nå er tettere på Europa. Grunnen til at Norge har vært opptatt av Nord-Atlanteren, er fordi det er så viktig for oss. Men det er også viktig for Europa, Canada og USA. Har du ikke kontroll på Nord-Atlanteren, kan det forstyrre forsyninger.

Refset Tyskland

Trumps Tyskland-kritikk kom under et frokostmøte han hadde sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg i morges.

Pressen ble invitert, men det som bare skulle være en fotoseanse, ble i stedet en plattform Trump brukte til å rette verbalt skyts mot Europas største økonomiske makt: Tyskland.

Trump framførte en uavbrutt tirade på noen minutter hvor han presset Stoltenberg spesielt om Tysklands gassavtale med Russland.

MØTER TRUMP: Etter at statsminister Erna Solberg åpnet Norges delegasjon til NATO, snakket hun med norsk presse om hva hun forventer seg av de lukkede møtene med Natos medlemsland - deriblant USA og Donald Trump. Reporter: Kirsten Karlsen. Video: Jesper Nordahl Finsveen. Vis mer

Konkret siktet Donald Trump til gassrørledningen Nord Stream 2. Tyskland kommer til å få 60 til 70 prosent av sin energi gjennom gassledningen fra Russland.

Presidenten stilte seg undrende til hvorfor Tyskland har gjort dette og samtidig anser Russland som en sikkerhetsutfordring, ifølge NTB, som var til stede på fotoseansen.

- Så det er meningen vi skal beskytte Tyskland, men de får energien sin fra Russland og betaler dem milliarder av dollar. Forklar det, sa Trump blant annet.

Svarte Trump

Stoltenberg forsøkte først å imøtegå Trumps tre minutter lange tirade.

- To verdenskriger og den kalde krigen lærte oss at vi er sterkere sammen enn hver for oss. Når vi står sammen, også i møte med Russland, så er vi sterkere, sa Stoltenberg, før han ble avbrutt av Trump.

- Men hvordan kan dere stå sammen når landene får energi fra personen eller gruppen som dere vil ha beskyttelse mot, fortsatte den amerikanske presidenten.

- Dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, gjentok Trump.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!