Erna om det vanskelige halvåret

Statsminister Erna Solberg fikk som etterlengtede flertallsregjering, men likevel har problemene stått i kø. Nå oppsummerer hun det siste halvåret.

SE TV: En kvart million velgere har vendt Erna Solberg og regjeringspartiene ryggen de siste ti månedene. Reporter: Jon Even Andersen. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Et halvt år etter at KrF sa ja, og dermed sikret Erna Solberg en flertallsregjering har så mye som en kvart million velgere vendt Erna Solberg og regjeringspartiene ryggen.

I dag er tiden for oppsummering: Tradisjonen tro holder hun en oppsummerende pressekonferanse i hagen av statsministerboligen i Oslo.

Hun startet ikke med problemene, men med det som går bra:

- Det går bra, norske bedrifter gjør det bra, bedriftene tar nå opp behovet for mer arbeidskraft, startet Solberg.

Hun skrøt også av nye, gode tall på arbeidsledighet.

- Det går så det suser! sier hun.

- Tøffe samtaler

Men statsminister innrømmet så at det har vært utfordringer.

- Vi har et godt samarbeidsklima i regjeringen. Aktiviteten i vår har vist at tempoet er høyt. Men vi skal også være ærlige på at det er saker som er vanskelig oss i mellom, sier Solberg.

Hun viser til tøffe samtaler i Stortinget, der bompenger, abort og avvikling av pelsdyrnæringen har vært på agendaen i høst.

- Det har også vært tøffe samtaler innad i regjeringen, men vi tar de internt. Det er ærlige tautrekkinger mellom partier som er uenige, sier hun.

Erna Solberg viser til Brexit-samtaler i Storbritannia, de gule vestene i Frankrike som eksempler på at det er en mye mer polarisert situasjon i politikk i andre Europeiske land, men advarer samtidig:

- Vi har en situasjon , både her og i andre land, der noen partier tilbyr enkle løsninger på kompliserte problemer, sier hun.

Har fått sommeren

Solberg har fått sommeren på seg til å redde regjeringen. I august forventer opprørerne i Frp et svar fra statsministeren i den betente bompengesaken.

- Selvsagt er det en reell situasjon at vi må ut av regjering hvis det regjeringen legger på bordet etter sommeren ikke er godt nok, sier Frp-profil og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen.

Han viser til kravene fra Frp's landsstyre om å stoppe nye bypakker, kutte i eksisterende bypakker samt endre nullvekstmålet og slette bompengegjeld.

Utfordringen for Erna Solberg er å finne en løsning som ikke tråkker KrF og Venstre på beina.

Mener løsningene finnes

Men Erna Solbergs problem er at flere av Frp-kravene berører regjeringsplattformen og tråkker langt innpå Venstres hjertesaker som klima og miljø.

Ifølge Solberg kom bompengeopprøret til tross for at avgiftstrykket samlet går ned.

- Det er for tidlig å gi noen løypemelding. Men jeg kan avsløre at vi snakker sammen for å finne løsninger. For jeg mener at løsningene finnes, sier statsministeren i dag.

På dagens pressekonferanse sier videre at de skal lytte både til klimastreikende ungdom og til bompengedemonstranter.

- Vi skal ta signalene når folk sier at skatter og avgifter blir for høye. Samtidig skal vi møte klimautfordringene.

Solberg mener imidlertid at bompengeoppgjøret kommer til tross for at det samlede avgiftstrykket går ned.

- Vi har bygger 100 km motorvei bare i 2019, og økt kollektivutbyggingen med 75 prosent siden 2013. Dette kommer stor grad over statsbudsjett og noe over bompoenger, sier hun.

- Hvorfor går det så dårlige med de andre partiene nå som du har fått din flertallsregjering? fikk Solberg spørsmål om.

- Det starter litt annerledes når man er fire partier. Men det er klart, vi har hatt noen defansive saker i vår. Vi har kvitert ut to saker som var viktige for to av partiene i forhandlingene, men det er ikke saker som i de andre partiene skaper noen brus, sier hun med henvisning til innstramningen i abortloven og avviklingen av pelsnæringen, som var henholdsvis KrFs og Venstres seire.