INFORMERTE OM DRAPENE I MAROKKO: Erna Solberg uttrykket sorg over dobbeltdrapet i Marokko. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
INFORMERTE OM DRAPENE I MAROKKO: Erna Solberg uttrykket sorg over dobbeltdrapet i Marokko. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

Erna om drapene i Marokko: - De to mistet livet så altfor tidlig

Statsministeren sier norsk kompetanse skal bidra til å oppklare drapene.

- Jeg vil starte med å uttrykke min medfølelse til familie og venner, sier Erna Solberg.

Mandag ble norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) funnet drept ved foten av Toubkal-fjellet like ved den lille byen Imlil i Marokko, om lag 90 kilometer fra Marrakech.

Statsministeren holder i dag sin oppsummerende pressekonferanse for høsten 2018 og begynner med å omtale drapssaken i Marokko.

- De to mistet livet så altfor tidlig, i et meningsløst angrep som vi møter med avsky. Vi har tillit til at marokkanske myndigheter gjør sitt ytterste for å pågripe de ansvarlige, fortsetter Solberg.

Statsministeren vil likevel ikke trekke konklusjoner rundt drapene i Marokko ennå.

- Det er flere spor å følge, sier hun.

DRAPENE: Statsminister Erna Solberg uttrykte sin dypeste medfølelse for familiene og vennene til norske Maren Ueland (28) og danske Louisa Vesterager Jespersen (24) som ble funnet brutalt drept i Marokko mandag denne uka. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Barbarisk og bestialsk

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen sa i en uttalelse i natt at mye tyder på at drapene kan være politisk motivert og at det dermed er en terrorhandling.

- Det fyller meg med vrede og avsky, og jeg tar på det sterkeste avstand fra disse barbariske og bestialske handlingene, sier Løkke Rasmussen i uttalelsen.

På en pressekonferanse torsdag morgen sier den danske statsministeren at drapene er politisk motivert. Ingen har foreløpig tatt på seg skylden for drapene.

Ifølge sikkerhetspolitiet i Danmark, PET, kan IS knyttes til dobbeltdrapet.

De to venninne var på fjelltur og hadde overnattet i telt, uten guide. Drapsalarmen gikk da andre turister fant de to skandinaviske kvinnene grytidlig mandag morgen.

SER ALT: På et sentralt punkt i hovedgata i turistlandsbyen Imlil, henger tre overvåkningskameraer og peker i hver sin retning. Disse kameraene får med seg alt av trafikk gjennom byen. Og det var dette punktet de drapsmistenkte ikke kunne omgå. Video: John Terje Pedersen. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Onsdag ettermiddag og kveld sirkulerte en video på internett av det som angivelig skal vise drapet på en av kvinnene. PET bekrefter at de undersøker videoen. Det samme gjør norske og marokkanske myndigheter. Det gjelder også norske myndigheter.

Erna Solberg sier norsk kompetanse skal bidra til å oppklare saken.

- Fra norsk side bistår vi blant annet med personell fra Kripos, som bidrar med sine ressurser til marokkanske myndigheter. Vi håper alle at samarbeidet fører fra, og at de ansvarlige blir stilt til ansvar for sine brutale handlinger, sier statsminister Solberg.

Maren Uelands mor beskriver datteren som varm, friluftsglad og engasjert i et intervju med NRK.

- Hun var så utrolig god. Hennes første bud var sikkerhet. Jentene hadde tatt alle forholdsregler før de la ut på denne turen, sier hun til statskanalen.

Glemte ID-kortet

Tre menn ble tidlig pågrepet og mistenkt for ugjerningen. To av disse ble løslatt etter avhør. Nå jakter politiet på tre nye menn. Disse personene antas å ha deltatt i drapene på de to kvinnene, ifølge en kilde til avisa 2M.ma. .

Ytterligere én person skal være mistenkt for drapet, men vedkommende er fremdeles på frifot.

Den første av mennene som ble pågrepet, ble pågrepet tirsdag. I avhør skal denne mannen så ha utpekt tre andre personer. Politiet kom tidlig på sporet av den første pågrepne på grunn av en tabbe. Han skal ha glemt igjen ID-kortet sitt ved åstedet.