Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna om flyktningkrisa: - Det kommer til å bli krevende for Norge framover

Statsministeren sier det økte antallet flyktninger legger press på det norske mottakssystemet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Europeiske lederne står nå overfor enorme utfordringer med å gi en god mottakelse og fordeling av de mange flyktningene som er på vei gjennom Europa.

Så langt i år har 8336 personer søkt om asyl i Norge, og hele 2313 av dem søkte om asyl i august. Ikke siden krigen i Bosnia på 90-tallet har så mange søkt på én måned.

- Vi opplever nå i disse dager en enorm tilstrømning av asylsøkere til Europa, det rammer også Norge, sier statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse i dag. 

Ekstra millioner Statsministeren sier de har gitt en ekstraordinær bevilgning på fem millioner ekstra til politiet, for å registrere og identifisere det som kommer.

- Det høye tallet ikke unormalt i forhold til det vi ser i resten av Europa. Europa har fått doblet asylsøkerne i forhold til i fjor, og i fjor var også et høyt tall. Det skaper også et press på det norske asylsystemet. Det er et ganske krevende arbeid for utelendingsmyndighetene, sier Solberg.

Hun sier hun er veldig glad for kommuner og andre som kan stille til rette med overnattingsmuligheter.

- Det kommer til å bli en krevende situasjon framover, påpeker Solberg.

Men hun berømmer den norske dugnadsånden for å hjelpe flyktninger til Norge.

- Jeg er veldig glad for at det er så mange frivillige som gjør en ekstra innsats, det er det mange som nå kommer til landet som trenger, sier Solberg, og nevner blant annet alle dem som kan hjelpe til med integrering lokalt.

- 14 000 til 16 000 Per 1. juli så oversikten for antall asylsøkere til ulike land i Europa slik ut:

Tyskland: 171 785 asylsøknader i år
Ungarn:    66 785 asylsøknader i år
Sverige:     28 985 asylsøknader i år
Norge:        4 620 asylsøknader i år.

- I fjor kom det 11.480 asylsøkere til Norge. Årets prognose er på 11.000, men denne må justeres. Vi kan vente mellom 14.000 og 16.000 asylsøkere fram til og med desember, men anslagene er fortsatt usikre, sier UDI-direktør Frode Forfang til NTB.

Refordelingsavtale I sommer ble EU-lederne enige om at de skal hjelpe Italia og Hellas med 40 000 flyktninger, som skal refordeles utover Europa. I tillegg skal EU ta imot 20 000 syrere og eritreere som har flyktet, men ennå ikke ankommet Europa.

Stortinget besluttet i vår å ta imot 8000 syriske kvoteflyktninger over tre år. Kvoteflyktninger regnes som de svakeste flyktninger, og er dem som blir fordelt av FN. I tillegg er det flyktninger som kommer til Norge og selv søker asyl.

Solberg påpeker at hun mener Norge allerede tar imot så mange at det ikke vil være aktuelt for Norge å delta i denne frivillige refordelingen av flyktninger. Hun sier også at det ikke blir aktuelt for Norge å gjøre som Tyskland og stoppe Dublin-returer av syriske flyktninger.

- Hvordan ser du for deg at Norge bidra til å finne en europeisk fellesløsning? For vi må jo inn i en dugnadsaksjon nå.

- Jeg tror det er viktig at vi gir det signalet om at det er viktig å finne en felles europeisk løsning. Vi bidrar med penger, og vi kommer til å bidra med penger i nærområdene, og også med penger inn mot EØS-avtalen , som i Hellas. Også må vi se hvilket system som kommer, sier Solberg til Dagbladet.

Hun kommenterer også bildet av den døde syriske gutten som har gått verden rundt de siste dagene.

- Jeg tror vi alle ikke bare blir rørt, men får en klump i magen, for dette er et bilde på de menneskelige tragediene som er en del av den store migrasjonsbølgen og flyktningbølgen  vi nå ser. Det er folk som tar sjanser. Jeg tror alle kan forstå den desperasjonen foreldre og andre har i en slik situasjon, sier Solberg til TV2.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!