Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Erna om framtidens arbeidsliv: - Vil skape nye tapere

Har mål om å skape flere vinnere.

VIL HA FLERE I ARBEID: En hovedoppgave framover blir å sørge for å inkludere flere i arbeidslivet, sa statsminister Erna Solberg (H) til NHOs årskonferanse torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
VIL HA FLERE I ARBEID: En hovedoppgave framover blir å sørge for å inkludere flere i arbeidslivet, sa statsminister Erna Solberg (H) til NHOs årskonferanse torsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Omstillingen og endringene som kommer i norsk arbeidsliv vil gjøre at kompetansen som etterspørres vil endre seg. Det vil skape nye vinner og nye tapere, sa statsminister Erna Solberg da hun talte på NHOs årskonferanse torsdag.

Statsministeren mener særlig to mål er viktige for at Norge skal lykkes:

• Skape flere bedrifter som er vinnerer på verdensmarkedet

• Flere mennesker må vinne fram og delta på det norske arbeidsmarkedet

- Vår evne til omstilling blir satt alvorlig på prøve i årene som kommer. Men vi har gode forutsetninger for å lykkes hvis vi gjør de riktige valgene. Det som skaper mest utrygghet er hvis omstillingen kommer for seint, sa Solberg.

Arbeidsledighet truer Desembertall fra SSB viser at 129 000 står arbeidsledige i Norge, noe som tilsvarer 4,6 prosent av arbeidsstyrken.

Til sammenlikning er ledigheten i USA halvert i løpet av de siste årene, og nå står kun 5 prosent uten arbeid. SSBs prognose for 2016 er en arbeidsledighet på 4,6 prosent, og eksperter i både DNB og Nordea har uttalt at de tror Norge kommer til å passere USA i løpet av neste år.

En hovedoppgave framover blir å sørge for å inkludere flere i arbeidslivet, mener statsministeren.

- Det er for mange mennesker som konkurrerer om stadig færre jobber som ikke krever spesiell kompetanse. Flere asylsøkere som får opphold, kan gjøre at det blir enda flere mennesker, og den teknologiske utviklingen at det blir enda færre slike jobber.

- Må hjelpe Å hjelpe voksne som mangler grunnleggende ferdigheter og anerkjenne kompetansen også til flyktninger og asylsøkere, er en prioritet for regjeringen, ifølge Solberg

- Vi må lette veien inn i arbeidslivet, det gjelder både flyktinger, asylsøkere og mennesker som ikke lenger når opp til kompetansekravene når bedrifter omstilles. Derfor må vi hjelpe de som har manglende kompetanse, sa Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media